Komputer uruchamia się godzinę


(MiruśC) #1

Mam dość poważny problem. Gdy uruchomię komputer, po wyświetleniu wierszy AUTO DETECTING PRI MASTER… komputer zawiesza się i nie mogę nawet wejść do BIOSU. Po pewnym czasie (nawet po godzinie) rozpoznaje dopiero rodzaje wszystkich napędów (czasami pojawia się komunikat FDC Failure) i uruchamia się system. Po komunuikacie FDC Failure nie widać dyskietki. Po restarcie uruchamia się trochę szybciej i napęd dyskietek już jest widoczny. Gdy po godzinie wchodzę do BIOSU, po wybraniu każdej opcji muszę czekać kilka sekund aż się przełączy.

Próbowałem wyłączać stację dyskietek, odłączałem taśmy napędów CD i DVD i nic.

Komputer ma już dwa lata i takich problemów nie było.

Zaktalizowałem BOIS i miałem kilka dni spokoju. Teraz wróciło to znowu.

CO MAM ROBIĆ??? !!


(JNJN) #2

Porządna konserwacja kompa - sprawdź dokładnie wszystko.

Wymień na nową baterię.

Zmień taśmę sygnałową dysku.

Napędy i dyski i transfery w biosie ustaw na auto i zapisz bios Save.

Sprawdź pamięć na błędy - ma być ich zero,test min 2 do 3 godzin.

http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=340&t=47

Zasilacz podmień na mocniejszy i sprawdź.


(Xaros) #3

Sprawdz czy jumpery(zworki) sa dobrze wlozone


(McDracullo) #4

Odłącz wszytskie napedy i podlaczaj pokolei… sparwdz który powoduje ten problem. Ewentualnie mozesz sprubowac zaktualizoawc BIOS płyty głównej.


(MiruśC) #5

Bios aktualizowałem, odłączałem wszystkie napędy.

Gdy już sie komputer uruchomi, wszystko jest dobrze. Jeśli działa kilka godzin mogę go restartować i wszystko jest w porzadku. Wszystko się chrzani, po kilkugodzinnym postoju ostygnie.


(Airborn) #6

podobny problem mial kiedys jeden z komputerow w mojej starej szkole, rzeklbym wrecz identyczny, przyczyna okazalo sie mikropekniecie na plycie glownej


(Dod) #7

MiruśC: Może to problem tego biosu ? Wcześniej wszystko było ok ?


(MiruśC) #8

Tak myślałem. Ale gdy wgrałem nowy BIOS po dwóch dniach wszystko wróciło do poprzedniego stanu


(JNJN) #9

A czy zrobiłeś co pisałem.

Mnie to wygląda na zasilacz.

Lub uszkodzone kondensatory elektrolityczne na płycie głównej,wylane lub napuchnięte.

Może to być również jakiś zimny lut na płycie lub coś nie styka lub uszkodzenie któregoś z podzespołów.

Jak nie dojdziesz co to,należy sprawdzić każdy podzespół na innym kompie,jak są dobre zostaje uszkodzona płyta główna.


(Dod) #10

MiruśC: ale nie odpowiedziałeś na pytanie :stuck_out_tongue: Wcześniej było ok czy nie ?


(MiruśC) #11

Z poprzednim BIOSEM było to samo. Po zmianie BIOSU dwa dni był spokój.


(Dod) #12

O i oto chodziło :slight_smile: a próbowałeś to co Ci radził JNJN ? Możliwe że jest jak mówi :wink: