Komputer uruchamia się kilka minut


(creatchris) #1

Witam, mam pewien problem dotyczący uruchomiania mojego komputera, mianowicie komputer startuje od kilku do nawet 15min. Kiedy naciskam na przycisk Power to reaguje on od razu, po czym kilka razy wyświetla stronę startową (w między czasie resetując się) co trwa max. 2min a następnie wegetuje sobie kolejne pare minut nie wyświetlając żadnego obrazu, a po tym czasie uruchamia się normalnie jak gdyby nic mu nie dolegało. Mój sprzęt:

Pentium 4 3,0 Ghz

Gf 6200

2gb ram Goodram

Płyta główna: Gigabyte GA-945PL-S3

Zasilacz Fell 300W

Komputer się już trochę wysłużył, ale nie wiem dlaczego dzieją się takowe rzeczy. W czym może leżeć problem


(rgabrysiak) #2

Podejrzewam że problemem jest zasilacz który posiadasz, przeczytaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Jeżeli masz możliwość podpięcia innego, markowego zasilacz to sprawdź czy problem po jego podłączeniu ustąpi.


(charper) #3

Ten zasilacz wyrzuć bo to tykająca bomba.


(Kupuj) #4

być może zasilacz , ale skoro komputer się resetuje sprawdź chłodzenie na Cpu

być może wnętrze komputera wymaga wyczyszczenia ;] miałem taki problem z podobnym sprzętem tylko proc był Pentium D 930 3,0Mhz ;]


(creatchris) #5

Wiem że ten zasilacz jest do niczego, ale niestety nie mam możliwości podpięcia żadnego innego, czy macie jeszcze jakieś propozycje dlaczego tak się dzieje?

-- Dodane 16.07.2013 (Wt) 18:41 --

Jeszcze dziś postaram się przeczyścić tego złomka


(Kupuj) #6

w systemie raczej nic , bo dzieje się to przed jego załadowaniem zasilacz , albo spróbuj wyczyścić ...

ale raczej stawiam na zasilacz


(Franek1j) #7

Ja bym całego wyczyścił kiedyś jak odpaliłem kompa to nie było obrazu albo był zamazany wiec wyczyściłem kartę graficzną wszystkie wyjścia i wejścia i pomogło od czasu do czasu trzeba wyczyścić bo kusz się osadza.

Tak samo jest z wszystkim w komputerze.