Komputer wolno chodzi


(Hipodrom) #1

moj laptop ostatnio wyjatkowo wolno chodzi, zaladowanie mozilli trwa nawet 20-30 sekund, generalnie trzeba wypic sobie melise zeby z nim cokolwiek robic. wrzucilem avire ale nie znajduje nic.

log hijackthis

http://www.wklejto.pl/68627

co moge zrobic?


(deFco247) #2

HijackThis -> do kosza. To samo się tyczy antywirusa - w systemie może istnieć tylko jeden, gdyż posiadanie dwóch tego typu programów może doprowadzić do unieruchomienia systemu.

Pokaż logi z narzędzi OTL + GMER.

Z OTL pokazujesz dwa wynikowe logi OTL.txt + Extras.txt

Przed uruchomieniem powyższych narzędzi odinstaluj (jeśli posiadasz) wszelkie programy tworzące wirtualne napędy (Daemon Tools, Alcohol itp.) oraz usuń instalowany przez nie sterownik SPTD narzędziem SPTDInst z opcji Uninstall (jeśli będzie zszarzałe, to OK).


(Hipodrom) #3

http://www.wklejto.pl/68659

wrzuciłem loga z OTL,

dwa razy skanowalem GMERem i niestety nie ma szans. po skanowaniu komputer sie zawiesza i nie jestem w stanie skopiowac tego pliku...


(deFco247) #4

No a gdzie log Extras z OTL? Koniecznie go wstaw następnym razem.

W białe dolne okno Custom Scans/Fixes w OTL wklej:

Run Fix. Restart, jeśli będzie potrzebny.

Potem log z usuwania (raport, który wyskoczy po usuwaniu OTL-em) oraz nowy log robiony opcją Run Scan.

Odinstaluj zbędny Windows Live Toolbar.


(Hipodrom) #5

http://wklejto.pl/68717

utknalem na wlaczaniu "run scan" klikam i nie chce ruszyc.. poprzednio tez byly z tym problemy ale ostatecznie ruszyl. pokombinuje jeszcze...


(deFco247) #6

Źle kopiujesz tekst. Nie pomijaj dwukropka przed :OTL.

Wykonaj skrypt ponownie.


(Hipodrom) #7

faktycznie, przepraszam.

http://wklejto.pl/68718

znowu probuje ten run scan, ale dalej kiepsko... klikam run scan i poprostu nic sie nie dzieje.


(deFco247) #8

Przy Run Scan nic nie ma być wklejone w okno wprowadzania skryptu.

Ustawienia są takie jak w tutorialu u nas?

Ewentualnie wyłącz antywirusa.


(Hipodrom) #9

nie wiem jakim cudem ale za n-tą próbą się udało uruchomic.

http://wklejto.pl/68726

http://www.wklejto.pl/68728


(Robinek977) #10

C:\Program Files\ASUS\EeePC\Super Hybrid Engine\SuperHybridEngine.exe

to mi się nie podoba spróbuj to usunąć

i ściągnij sobie Cleaner i rejestry przeczyść


(Hipodrom) #11

niestety nie potrafie go usunac. probowalem tez za pomocą total commandera i nie da rady. szukalem na innych forach i nikt nie pisal o tym pliku negatywnie, no ale kto wie ...


(deFco247) #12

To w ogóle nie jest szkodliwy plik, a za pisanie takich niepopartych żadnymi sensownymi dowodami poleceń powinno się otrzymywać ostrzeżenia...

W samym zaś logu widać jedynie drobne śmieci na usuwanie.

W OTL wklej:

Run FIx , potem klikasz CleanUp , co usunie OTL-a z dysku razem z jego kwarantanną.

Wyłącz i włącz Przywracanie Systemu na wszystkich dyskach. Instrukcja XP/Vista/Windows 7.

Wykonaj pełny skan Malwarebytes' Anti-Malware - znalezione obiekty usuń.

Gdy będą wirusy pokaż raport po usuwaniu.

Wyczyść rejestr i dysk CCleaner oraz wyłącz nim zbędniki z autostartu (Narzędzia -> Autostart).

Zaktualizuj następujące:

Internet Explorer 8 (nawet nieużywany wymaga aktualizacji, gdyż wpływa on na pewną część funkcji w systemie)

Skype 4.2/5.0 beta

Adobe Reader 9.3 + update 9.3.2

Odinstalować zbędne toolbary: Windows Live Toolbar + Winamp Toolbar.


(Hipodrom) #13

zrobilem wszystko co wyzej, niestety bez poprawy.

pozdrawiam i dziekuje mimo wszystko.


(deFco247) #14

W takim razie proponuję się rozejrzeć za innymi przyczynami spowolnienia aniżeli antywirusy.

Wykonaj defragmentację dysku.