Komputer wolno się włącza


(mASTEr`) #1

Kiedy kupiłem komputer miałem Windowsa NT (wtedy uruchamiał się normalnie) kiedy postanowiłem przeinstalować system na XP, to musiałem w BIOSie ustawić napęd DVD na 1st MASTER...(wiecie co mam na myśli) no i od tego momentu mam problem z uruchamianiem się komputera.

Gdy włączam komputer to po ukazaniu się loga Windowsa XP z niebieskim paskiem, pojawia się czarny ekran i muszę czekać 30-60 sekund... Jest to denerwujące, gdy chce zrobić szybki restart... Komputer mam dobry, więc nie sądzę, że to wina sprzętu.

Na wszelki wypadek podam parametry sprzętu:

Athlon 64 4200+, 1024 DDR2 RAM, płyta główna asusa, zasilacz 450V reszta zbędna chyba :>

Pzdr.

mASTEr


(Spam) #2

To już po bootowaniu, więc ustawienie, które zmieniłeś, nie ma tutaj najmniejszego znaczenia.

Dlatego problem sprzętowy raczej odpada.

Wnioski: z twoim XP jest coś nie tak.

Start --> Uruchom --> chkdsk /f

Start --> Uruchom --> sfc /scannow (potrzeba płyty WinXP z takim Service Packiem, jaki masz w systemie)


(mASTEr`) #3

Ale tej samej kopii używałem na starym komputerze znacznie gorszym i nie miałem takich problemów. Czy to może być wina czegoś innego, nie chce oddawać komputer na min 2 tyg. do serwisu.

Pzdr.

mASTEr


(Llis3) #4

wiesz… zdarza sie czasami tak ze chocbyś instalowal system 1000 razy to i tak ten jeden bedzie zle zainstalowany. nie masz na to wpływu. ja np. tydzien po zainstalowaniu systemu nie moglem odpalic podglądu obrazów i faksów. wydaje mi sie ze powinienies zrobic format i instale od nowa. bo skoro na innym kompie ten sam System chodzil poprawnie to innego wytłumaczenia nie widze.

ps. masz bootmenu? to wsadz do innego napedu i zainstaluj z niego.

ps. ja tez mam DVD na master i problemu nie ma :wink:


(Spam) #5

A zrobiłeś to, co napisałem :?: