Komputer wyłącza się


(Szymonz17) #1

Witam.Mam pewien problem.Komputer wyłącza mi się przy normalnej pracy. Pochodzi z 5 minut , czasami mniej lub więcej i czarny ekran (nie restartuje się).Sprawdziłem już na innym zasilaczu i było to samo(zasilacz na którym sprawdzałem był słabszy o 100W). Nie dawno (jakoś w wakacje czerwiec-lipiec) spaliła mi się ZINTEGROWANA kata sieciowa po uderzeniu pioruna(poszedł ruter i karta sieciowa zintegrowana).

Płyta głowna ASUS P5G41T-M LX Motherboard

Ram : ddr3 4 gb ( w dwóch kostkach po 2 gb)

Procesor: Inter Pentium Dual-Core E6600 3,06 GHz

Grafika : NVidia GeForce GT 240 (1gb)

Zasilacz : SilentLine 425W Qoltec http://www.qoltec.pl/products.php?cat=Obudowy&id=232b4

Pomyślałem , że to może być coś od systemu i właśnie robię format , ale robi się to samo i nie moge zainstalować systemu :stuck_out_tongue:

Z góry dzięki za pomoc , Pozdrawiam :slight_smile:

@edit

Zapomniałem dodać: wczoraj wszystko wyczyściłem (zasilacz ,procesor ,itd.)


(tomcio_pl) #2

Witam

W pierwszej kolejności sprawdź procesor czy się nie przegrzewa. Jeżeli zdemontowałeś radiator z procka to możliwe że jest za mało pasty termoprzewodzącej i radiator nie działa tak skutecznie jak powinien.


(Szymonz17) #3

sylikon pomoże? ale to zaczęło się robić zanim odkleiłem.


(tomcio_pl) #4

Przede wszystkim sprawdź temperaturę procesora w BIOS'ie albo jakimś programem w Windows (AIDA64 albo SpeedFan). Zwykłego silikonu to raczej bym Ci nie proponował. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalną pastę termoprzewodzącą, powinni mieć w każdym komputerowym.


(Szymonz17) #5

Jak narazie udało się zainstalować system i komputer chodzi normalnie już ponad 2 h . Wczoraj też tak miałem i wyłączył się po około 3 godzinach.

Temperatura procka jest ok : 43 stopnie http://imageshack.us/photo/my-images/63 ... uurai.png/ . screena robilem jakies 5 min temu. teraz temperatura spadła wszędzie o 3 stopnie

-- Dodane 13.11.2011 (N) 12:37 --

temperatura sobie skacze :

teraz jest :

procesor (52 stopni)

procesor nr1 (97 stopni)

procesor nr2 (96 stopni)

-- Dodane 13.11.2011 (N) 12:38 --

znów spadła.. terz do 55 :stuck_out_tongue: nie ogarniam tego :smiley:

-- Dodane 13.11.2011 (N) 12:42 --

teraz stoi sobie 50 stopni , a nawet mniej

-- Dodane 13.11.2011 (N) 12:43 --

100 stopni.. przecierz to jest nie mozliwe.cos z czujnikiem jest nie tak:/

-- Dodane 13.11.2011 (N) 12:49 --

jakby procesor miał 100 stopni to chyba nawet radiator byłby gorący?


(Krzysiek2501) #6

Spróbuj innym programem np Speccy albo Everestem. Ale jak tak to wygląda to chyba warto wymienić pastę jak tu koledzy wyżej pisali.


(Szymonz17) #7

http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... uuosy.png/ temperatury z 3 programów


(Krzysiek2501) #8

Patrząc na wskazania z tych programów to z prockiem jest ok, a na zasilaczu trochę za małe napięcia np tam gdzie ma być 12 u ciebie pokazuje 7 - 8. Sprawdź jeszcze w biosie te napięcia może ten 2 zasilacz też masz uszkodzony ?


(tomcio_pl) #9

No faktycznie, temperatury wyglądają dość dobrze. Można się jeszcze przyczepić do napięć z zasilacza. Może być uszkodzony albo może się też przegrzewać, sprawdź wentylator w zasilaczu.