Komputer zacina się


(Hellmanskl) #1

komputer zacina się przy niewielkim obciążniu,np.: grając w fifę

problem ten nawiedził mnie calkiem niedawno,wczesniej wszystko było wporzadku...

http://imageshack.us/photo/my-images/16/71435696.png/ tu temperatura

moj sprzet:

-dualcore amd 2x,3100mhz 6000+

-asrock n68 c-s ucc

-4gb ram dd2

-gforce 9600gt

-zasilacz 400


(sla17) #2

Jaka marka zasilacza?

Aby wykluczyć problem ze sprzętem przeskanuj komputer odpowiednimi narzędziami (mam tutaj na myśli Memtest, HD Tune). Dodatkowo sprawdzenie, czy wszystkie kondensatory są nietknięte :slight_smile:

Samo z siebie, czy wprowadzałeś jakieś zmiany w komputerze/systemie?


(Hellmanskl) #3

FEEL III - 400 ATX - zasilacz

a niedawno zmieniłem płytkę głowną z msi na własnie asrock bo padła....

a co masz na myśli-"Dodatkowo sprawdzenie, czy wszystkie kondensatory są nietknięte" ??


(ahonen97) #4

Zasilacz do wymiany


(Hellmanskl) #5

tak sądzisz? typ co mi wymieniał plyte mowil ze zasilacz jest dobry.... a jaki polecisz zasilacz?


(sla17) #6

Czy nie są napuchnięte albo się nic nie wylało :wink:

Zasilacz wymień, bo trochę lipny :wink: Po wymianie płyty robiłeś reinstalację systemu?


(Hellmanskl) #7

tak system był ponownie reinst... chociaz uzyłem inny system niz zwykle, w sensie nie testowany:P


(Psembol) #8

Nie ma po co od razu wymieniać zasilacza co prawda jest z czarnej listy , ale ja na twoim miejscu pierwsze pozyczył bym od kogoś zasilacz i sprawdził czy w tym leży problem :slight_smile:


(Hellmanskl) #9

nom i tak musze zrobić...

a co do lagow to podam dokładniejszy opis.

a wiec to nie jest tak ze zacina go na długo.. powiedzmy ze odpalam fife11 wszystko fajnie smiga 0 lagow.. po chwili zaczyna ciąć,potrwa to ok. pol minuty moze dluzej i przestaje, i znow jest wszystko ok.. i ta czynność sie powtarza

a gry tak laguje i słucham muzyki to słychać tak jak by krotkie zwarcie....


(sla17) #10

Może jakiś proces się włącza typu skanowanie antywirusem? Spróbuj wyłączyć wszystkie zbędne procesy i spróbować jeszcze raz :wink: Zawsze można jeszcze przeczyścić podzespoły z kurzu - u mnie na wiatraku przez dwa miesiące zbiera się taka nawet nawet warstwa :wink:


(Dwodnicki) #11

Hm, przetestuj kompa na innym zasilaczu, naprawdę to jest niepokojące, do tego wiesz co było przyczyną poprzedniego problemu z płytą ?? Możliwe że przez zasilacz padła, ten Modecom nie ma w ogóle nawet 400W na 12V. Niby pisze 400, ale to ma max 300 albo dużo mniej, pamiętam jak mój tracer miał niby 400W a na tabliczce wyczytałem że jest 300W i nawet grafa na agp była dla niego sporym problemem, bo nie wytrzymał nawet miecha od kupna(wymieniałem kiedyś 9600pro na 3650 na agp która wymagała podpięcia molexa-zasilenia)

Do tego tylko w Fifie 11 takie problemy? Testowałeś na jakimś benchmarku albo w innej grze te dźwięki słychać?


(Hellmanskl) #12

nietylko w fifie.. w kazdej innej grze.. fifa to tylko przykład

a wiec musze przetestować zasilacz...

a podzespoły sa oczyszczane regularnei z kurzu

nie mam pojęcia dlaczego płyta padla.. ktoregoś ranka odpalilem kompa i sie nie właczył tak po prostu