Komputer zawiesza się


(Scratch) #1

Witam. Mój problem wygląda następująco otóż od dłuższego czasu komputer zawiesza mi się najczęściej podczas przeglądania stron www ale także w stanie bezczynności. Moj sprzęt to:

Intel Pentium 4, 2633 MHz

MSI 865PE Neo2-S (MS-6728)

RADEON 9200 SERIES (128 MB)

Kości pamięci GOODRAM 2x1024MB

Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC

System operacyjny to Windows XP Professional 2002 Service Pack2

Zasilacz firmy Deer (max 350W)

Komputer jest oczyszczony od środka z kurzu, wymieniona została pasta termoprzewodząca na procesorze oraz na Intel 865PE/G płyty głównej (chłodzenie pasywno-aktywne). Na kondensatorach płyty głównej i innych podzespołach nie widać żadnych wybrzuszeń. Proszę o pomoc. Mam nadzieję że temat został założony we właściwym dziale.


(Kargulec8) #2

Przeskanuj komputer Malwarebytes Anti-Malware i Comodo Cleaning Essentials

http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebyte ... 13117.html

http://www.dobreprogramy.pl/Comodo-Clea ... 29620.html

W comodo wejdź w ustawienia i ustaw herustics na high i zaznacz scan for suspicious MBR modifications

Jakbyś czegoś nie wiedział to poradnik :

http://forums.comodo.com/polski-polish/ ... 935.0.html

Jeśli comodo nie będzie się chciało uruchomić spróbuj uruchomić je w trybie agresywnym wciskasz Shift przy uruchamianiu.

Zainstaluj SP3 :

http://www.dobreprogramy.pl/Windows-XP- ... 12243.html

Zainstaluj aktualizacje wskazane przez PSI :

http://www.dobreprogramy.pl/Secunia-Per ... 12901.html

Wyczyść system i rejestr CCleaner :

http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Pr ... 13061.html


(Scratch) #3

Dzięki za odpowiedź. Zrobiłem tak jak napisałeś. Jednak napotkałem na parę problemów. Po przeskanowaniu komputera programem Malwarebytes wszystko bylo ok nic nie wykrył. Natomiast w momencie uruchomienia Comodo za pierwszym razem wywaliło blue screena o takim komunikacie:

PFN_LIST_CORRUPT

***STOP : 0x00000004E ( 0x00000099, 0x0001AC99, 0x00000003, 0x00000000)

za drugim razem monitor się wyłączył a komputer pracował dalej, za trzecim razem zawiesił się (nic nie działało ani myszka ani klawiatura), za czwartym razem pominąłem krok aktualizacji bazy wirusów w Comodo i przeszlo bez problemu, nic nie znalazło. Po uruchomieniu PSI za pierwszym razem po przeskanowaniu wywaliło blue screena:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

0x0000000A ( 0x0000001C, 0x00000002, 0x00000001, 0x8054053D)

następnie po restarcie 2x się uruchomił i wyświetlił komunikat o trybach włączenia systemu.

Nie mam pojęcia w czym jest problem. Proszę o pomoc.


(wieszak) #4

Do poczytania

http://support.microsoft.com/kb/291806/pl

http://support.microsoft.com/kb/311564/pl

i

http://search.microsoft.com/results.asp ... ageType=99


(Profesorek9) #5
  • Witam. Może po prostu procek się przegrzewa. Ja kiedyś miałem błąd podobny, chodziło o chłodzenie komputera.

Ciepło nie miało jak wyjść z komputera, jak boki były założone. Wiadomo, boki to przeważnie zwykła blacha, ona się nagrzewa,

powietrze gorące nie ma ujścia, i błędy wyskakują. Zdejmij boki, i daj znać, czy pomogło. Jeśli chodzi o kartę to spróbuj pod inne wejście podłączyć,

lub użyć innego kabla. Może w kablu wina leży, albo w wejściu na kabel na karcie. Warto wszystkiego spróbować.


(Scratch) #6

Temperatura procesora jest raczej w normie w stanie bezczynności wynosi lekko ponad 30 stopni w innym przypadku lekko ponad 40 stopni. Obudowa jest zdjęta to nic nie pomaga. Jutro spróbuje podłączyć karte pod inne wejście.

-- Dodane 29.01.2012 (N) 12:24 --

Po wymienie karty komputer narazie się nie zawiesza. Oby tak dalej. Dzięki za pomoc. Temat narazie można zamknąć.