Komunikat:problem z dyskiem twardym po reinstalacji systemu WIN07


(Karolina Borawska Elk) #1

Cześć,


(bachus) #2

Masz pewność, że to dotyczy tego SSD?


(Karolina Borawska Elk) #3

nie mam innego SSD. Mam tylko dwa dyski i oba są w dobrym stanie (ten trzeci, który się wyświetlił w CristalDiskInfo to dysk zewnętrzny). Zastanawia mnie dlaczego to zaczęło się wyświetlać po reinstalacji systemu? Brakuje jakiegoś sterownika? jeszcze zapomniałam napisać, że raz wyświetlił mi się jakiś krótki komunikat(dwa czy trzy wyrazy), coś na temat S.M.A.R.T., ale nie zrozumiałam o co chodziło, a teraz widzę, że to mogło mieć związek z dyskiem.


(Stary Yeti) #4

Z tego co pamiętam, siódemka i ósemka miały jakiś problem z rozpoznawaniem dysków SSD, polegający na błędnej diagnostyce - meldował mi o tym jeden z moich studentów, ale szczerze mówiąc chyba niezbyt mnie tym zainteresował, bo nie potrafię o takim przypadku czegoś konkretnego powiedzieć.

Szukaj w tym kierunku - jeśli podasz system i coś bliższego o sprzęcie, to na pewno będzie łatwiej coś podpowiedzieć.

Skąd mamy wiedzieć, czy to wina systemu czy sprzętu, jeśli nawet nie podałeś podstawowych informacji?

Jest na tym forum wielu fachowców, ale wróżek tu nie uświadczysz :slight_smile:


(Karolina Borawska Elk) #5

Komputer to Samsung 530u3c. System podałam w temacie, nie znam się na tym jakie informacje są ważne, a jakie nie, więc wrzucam fotę: post-282021-0-85553900-1439229517_thumb.


(Karolina Borawska Elk) #6

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Ostatnio udało mi się zrobić print screena komunikatu, który również zaczął mi się pojawiać: post-282021-0-52126400-1440431761_thumb.


(bachus) #7

A nie masz w tle jakiegoś magicznego programu? HDDLife, czy coś takiego? Zobacz w zainstalowanych programach.


(Karolina Borawska Elk) #8

Właśnie zauważyłam, że mam HDDlife, ale to trial version i sprawdza tylko pierwszy dysk :(, a SSD już nie chce