Konfiguracja łącza internetowego (wolna netia)

Witam. Mam wykupiony pakiet 20MB od Netii, od ostatniego czasu chodzi coraz gorzej. Może zamiast pisać to skopiuje to co do nich napisałem:

Próbowałem zmiany DNS, efekt ledwo zauważalny jednak coś tam daje. Dziś skonfigurowałem w Windows8 Manager (taki programik fajny) sieć (DSL, max 1492 MTU, TTL 64ms,Enable path MTU, Enable SackOpts) i prędkość pobierania uległa poprawie o 100-200 kb/s, jednak nie znam się na tym i prawdopodobne jest że można to zrobić lepiej. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

Nie obraź się, ale jeśli piszesz do firmy IT o parametrach technicznych, najpierw zapoznaj się z tematem, bo technik czy administrator zwyczajnie nie będzie wiedział o co Ci chodzi. Po pierwsze mylisz jednostki, po drugie podajesz je w sposób niedokładny co może powodować, że otrzymasz odpowiedź, że wszystko jest okej, bo mogą Ci wcisnąć dowolny kit, bo przecież i tak sam nie wiesz o czym piszesz. Po pierwsze, szerokość pasma jaką możesz osiągnąć według umowy liczona jest w Mb/s, a nie w MB, różnica polega na tym, że Mb to mega bit , a MB to mega bajt , gdzie bajt to inaczej osiem bitów. Dla Ciebie może ma to niewielkie znaczenie, ale wbrew pozorom jednak ma o czym się przekonasz dalej. Tak samo, pisząc 250Kb/s (kilo bity ) technik pomyśli, że chodzi Ci o 30KB/s (kilo bajty ) i w tym momencie nie wiadomo jaki masz faktyczny transfer czy chodziło Ci o 250Kb/s (czyli 30KB/s) czy może o 250KB/s.

Inna sprawa, na umowie masz usługę do określonej szerokości pasma. To, że operator oferuje 20Mb/s nie znaczy, że zawsze tyle będziesz miał, możesz osiągać nawet 4Mb/s i nie masz prawa tego reklamować, bo operator nie gwarantuje Ci łącza o przepustowości 20Mb/s, lecz do 20Mb/s. Oczywiście są oferty z gwarantowaną przepustowością, ale są one drogie i dostępne jedynie dla firm lub kogoś kogo na takie łącze stać.

Nie pisz o hostingu, bo serwery posiadają również ograniczenia. Jeśli dostawca udostępnia serwer do testowania łącza, skorzystaj z niego, ewentualnie skorzystaj z serwera, co do którego masz pewność, że pozwala na pobieranie z pełną przepustowością łącza i że nie jest on obciążony przez innych użytkowników.

Nie można wykluczyć, że na serwerach nie ma ograniczeń. Zbadaj dokładniej swoje łącze przy użyciu chociażby narzędzi wbudowanych w systemie operacyjnym, np. aplikacji ping czy tracert, aby sprawdzić czy nie ma strat pakietów i wysokich opóźnień oraz gdzie jeśli one występują.

DNS nie powinien mieć wpływu na pobieranie plików, jeśli system musi odpytać serwer DNS, robi to raz, dostaje odpowiedź, zna adres serwera i zaczyna pobieranie, DNS już w tym nie uczestniczy.

Spróbuj pobrać coś z serwera noc.gts.pl i napisz jaki masz transfer. Plik spróbuj pobrać nie tylko przez przeglądarkę, ale również przy pomocy aplikacji do pobierania, np. Wget dla Windows.

No to na odwrót napisałem, myli mi się to czasem ;p

Z niego też nie najlepiej, 1,1-1,3 MB/s (to maksymalna prędkość jaką osiągam z hostingów, więcej tylko torrenty i speedtest.net)

Ogólnie chodzi mi o to że ~pół roku temu prędkość pobierania z prawie każdego hostingu bez ograniczeń była możliwie maksymalne (2-2,5MB/s)

Mam nie pisać o hostingu, nawet jeśli znajomy z tego samego linku pobiera po 2-2,5MB/s ?

Chodzi o to, że jak napiszesz o pobieraniu z serwera na poziomie 250KB/s, a napiszesz że na speedtest pokazuje Ci 20Mb/s to technik Ci powie, że wszystko jest okej, a na serwerach muszą być ograniczenia, dlatego lepiej porobić testy łącza i sprawdzić czy nie ma opóźnień. Możesz też spróbować analizować ruch, aby zobaczyć co powoduje obniżenie transferu.

Z jakiego protokołu korzystasz podczas pobierania? Próbowałeś pobierać poprzez http i ftp? Pliki ze wskazanego serwera pobierałeś przez przeglądarkę czy jak pisałem również przez aplikację? Porównaj łącze na speedtest i po zakończeniu testu pobierz największy plik z serwer noc.gts.pl.

Na czas testów możesz wyłączyć program antywirusowy oraz zaporę.

1. szczerze, nie mam pojęcia

2. kiedyś coś przez ftp pobierałem, jednak tak dawno że nie pamiętam jak szło

3. pobieram tylko i wyłącznie google chrome, mogę spróbować też FlashGetem lub np. Internet Explorerem

4. pobieranie z speedtest.net około 2,5MB/s (20Mb) sekundę później 400-500 KB/s z noc.gts.pl (wczoraj było 1,1-1,3…)

Jak ? Chodzi może o programik WinMTR ? (odpisali na Netii żebym to pobrał, ale żadnych instrukcji więcej)

@EDIT

Czasem takie odpały ma że ściąga przez ~20 sekund po 5-10MB/s, jednak potem skutecznie zwalnia do dręczących 200-250 lub 400-500 KB/s

Tak, możesz użyć WinMTR, obsługa jest prosta, podajesz adres dowolnego serwera w sieci i klikasz start, czekasz chwilę klikasz stop i eksportuje do pliku tekstowego i wklejasz jego zawartość tu na forum.

http://img515.imageshack.us/img515/6263/31979269.png

Pisałem, żebyś skopiował i wkleił wynik, a nie dawał zrzut ekranu. W programie masz taką opcję copy text to clipboard skorzystaj z niej, jej użycie powoduje skopiowanie wyniku do schowka, potem używasz już tylko opcji wklej i publikujesz wynik w tagu code.

Przeprowadź test jeszcze raz, jednak zanim to zrobisz kliknij przycisk options i w nowym oknie odznacz opcję resolve names.

Na jedno przecież wychodzi ;p Teraz z tą odznaczoną opcją:

|------------------------------------------------------------------------------------------|

| WinMTR statistics |

| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

| 192.168.1.254 - 0 | 154 | 154 | 0 | 0 | 2 | 0 |

| 90.156.99.254 - 0 | 154 | 154 | 0 | 0 | 7 | 1 |

| No response from host - 100 | 31 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |

| 87.99.33.89 - 0 | 154 | 154 | 2 | 3 | 8 | 3 |

| 83.238.113.10 - 0 | 154 | 154 | 12 | 18 | 24 | 22 |

| 83.238.251.100 - 0 | 154 | 154 | 13 | 14 | 26 | 17 |

| 81.210.126.255 - 0 | 154 | 154 | 13 | 14 | 18 | 16 |

| 195.182.218.145 - 1 | 151 | 150 | 12 | 12 | 19 | 13 |

| 194.0.171.150 - 1 | 150 | 149 | 13 | 13 | 20 | 13 |

| ________________________________________________|______ | ______|______ | ______|______ | ______ |

WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

Nie ma odpowiedzi z drugiego routera w sieci twojego ISP, ale może to być spowodowane tym, że zapora routera odrzuca zapytania. Sprawdź jeszcze poleceniem tracert czy również jest brak odpowiedzi na trzecim skoku. Opóźnienia są niewielkie, więc z łączem większych problemów nie powinno być.

Zajrzyj jeszcze do tego tematu :arrow: jak-sprawdzic-jaki-internet-maksymalnie-moim-laczu-t449472.html podaj tam parametry swojego łącza odczytane, np. ze statusu routera lub statusu łącza adsl i niech tam sprawdzą jaką powinieneś osiągać w tej chwili przepustowość.

http://img545.imageshack.us/img545/5826/40996256.png

Co do tego drugiego, jakie parametry i skąd je odczytać ? Bo troszku nie ogarnąłem tego

Tak szczerze to nawet nie szukam rozwiązania problemu, nurtuje mnie pytanie dlaczego kolega w mieszkaniu obok na neostradzie ściąga pełną prędkością a ja na netii nie mogę.

Tu masz napisane, skąd możesz wziąć te parametry :arrow: post2846658.html#p2846658

Obaj korzystacie z usług różnych operatorów, nawet jeśli łącza byłyby na tej samej linii, to sieć jest administrowana przez dwóch różnych operatorów, którzy korzystają niekoniecznie z tych samych urządzeń i niekoniecznie trasa do celu musi być taka sama, na którymś urządzeniu może też tworzyć się zator.

Za cholerę nie mogę tego znaleźć, jak coś to netiaspot, nie ma nawet czegoś podobnego zarówno w trybie admina jak i usera. Jak by co przepraszam ale w takich rzeczach to średnio rozgarnięty jestem.

Niestety nie miałem do czynienia z tym routerem. Zapytaj w tamtym temacie jak masz sprawdzić parametry łącza na tym routerze.

Problem chyba rozwiązany, przez Internet Download Managera ściąga mi prawie wszystkie pliki max prędkością, dziwna sprawa. Dzięki za zaangażowanie i proszę o zamknięcie tematu.