Konfiguracja poczty w Operze


(Vojtz) #1

Mały problemik - może ktoś pomóc w konfiguracji konta pocztowego w Operze ? Cały czas wyskakuje komunikat o błędnych ustawieniach sieci -sprawdzałem i wydaje się być wszystko w porządku.Dotychczas używałem IE6 ale wiadomo z jakich powodów zmieniłem. Dzięki.


(pysiu) #2

opis = http://www.banita.pl/konf/opera.html

opis = innych http://www.banita.pl/konf/poczta.html


(fiesta) #3

A w czym masz problem ??

Konfiguracja jest prawie identyczna jak w każdym kliencie pocztowym.


(Vojtz) #4

Problem w tym :

ScreenHunter_4.jpg

Pytałem dlatego żeby się upewnić czy dobrze skonfigurowałem - według instrukcji podanej przez Pysia jest dokładnie tak samo ale niestety nie działa poczta.


(pysiu) #5

a czy wcześniej było dobrze ?


(Vojtz) #6

Używam poczty w programie Tlen ,a z poczty w IE nie korzystałem - dopiero teraz jak przeszedłem na Operę chciałbym żeby wszystko działało w niej jak należy. Czy może to być uzależnione od systemowej przeglądarki IE6 ?


(pysiu) #7

może któreś ustawienie z pop3 żle wpisałes


(Vojtz) #8

Czy Opera musi być zarejestrowana żeby poczta działała ?

Teraz zaczyna się łączyć z serwerem - uwierzytelnia i koniec zabawy.

ScreenHunter_2.jpg


(Cancel) #9

poczta.o2.pl


(Viliae) #10

Witam

Konfiguracja M2 jest identyczna jak w innych programach pocztowych.

Do Vojt'a:

Co do pierwszego obrazka (błąd ogólny):

niektóre serwisy, tak jak o2 czy wp mają dziwną zależność (jak zauważyłem to w praktyce) od pingu, jeżeli czas połączenia z serwisem przekroczy pewną wartość występuje właśnie ten błąd. Notabene jeżeli kiedyś utracisz całkowicie połączenie z netem opera wywali tobie właśnie ten błąd.

A teraz drugi obrazek (-ERR authentication failed):

ten błąd dotyczy uwierzytelnienia (menadżer kont :arrow: zakładka serwer) w polu uwierzytelnienie dla serwera pop ma być "automatycznie (tekstowe)". Odkąd mam tak ustawione nie mam tego błędu.

I ogólnie Opera nie musi być zarejetrowana (sam posiadam wersję z reklamami :P)


(pysiu) #11

(Vojtz) #12

Wiem, wiem po prostu próbowałem już wszystkiego -ale nadal jest problem z wysyłaniem poczty z Opery jak i z Outlok-a. Z Tlenu nie ma żadnego. Sprawdzałem uwierzytelnianie, konta pocztowe itd. I nic - na razie ! Ale może faktycznie może to być spowodowane problemami z siecią.( u mnie )

Ustawienia:

ScreenHunter_14.jpg