Konfiguracja sieci pod roznymi systemami - nie dziala! :-(


(system) #1

Problem jest nastepujacy: od pewnego czasu na jednym z trzech komputerow zainstalowalem Windowsa Xp (od razu uprzedze pytania - wersje legalna!). I od tego momentu pojawily sie problemy z konfiguracja domowej sieci laczacej 3 komputery.

Internet dziala na wszystkich komputerach i jest rozprowadzany w ten sam sposob dla kazdego komputera - od modemu wiedzie kabel do huba i ten rozprowadza sygnal na 3 komputery.

Tak wiec Internet dziala, problem natomiast polega na tym, ze komputer, ktorym zainstalowano system WXP nie widzi pozostalych, na ktorych znajduja sie starsze wersje systemu - mianowicie W98SE i WMe. Warto dodac, ze te dwa ostatnie nadal sie widza i w ich dzialaniu (sieci) nie zaobserwowalem zadnych bledow.

Problem tkwi wlasnie w tym feralnym WXP... nie widac go w ogole przez siec, przez co przenoszenie plikow, jak i drukowanie z tamtego komputera jest niemozliwe. Siec byla dotychczas polaczona przy pomocy protokolow NETBeui i choc w WXP takich nie ma, po zainstalowaniu ich w tym systemi komputery sie nie widza.

W czym wiec moze tkwic problem??? Prosze o pomoc!! I pozdrawiam.


(pysiu) #2

polecam ci zapoznać sie z konfiguracjami i udostempnianie w sieci z poradami z strony http://banita.pl/konf/smb.html


(system) #3

A czy istnieje jakas inna mozliwosc skonfigurowania sieci niz tworzenie adresow statycznych? W jaki sposob mam to zrobic na trzech komputerach jednoczesnie? Czy to nie odetnie mi udostepnianego polaczenia internetowego?? Czy naprawde to jedyny sposob, dlaczego NetBEUI nie spelnia juz swojej funkcji???

:frowning:

Pozdrawiam