Konfiguracja WiFi riuter + AP łącze przestało działać?


(Robin-Otzi) #1

Router to CellPipe2013 z Orange a jako AP Linksys WAG200G

Wcześniej wszystko działało, ale chyba coś zmieniłem i komputery przestały się łączyć przez WiFi.

To ma być jedna sieć a nie dwie oddzielne, jeden serwer DHCP na routerze 10.0.0.1

a AP Linksys ma na sztywno IP 10.0.0.100

 

jak ustawić uwierzytelnianie i kodowanie tak abym mógł się połączyć również telefonem SE Elm?

 

 

 

post-54794-0-95144100-1430431181_thumb.p

post-54794-0-59549300-1430431199_thumb.p


(roobal) #2

Tak, jak masz zaznaczone - WPA2-PSK (Personal) z szyfrowaniem AES.


(Robin-Otzi) #3

to może coś z serwerem DHCP mam źle ustawione?

jak powinno bo być oznaczone na AP?


(roobal) #4

Jak to masz wszystko podłączone i na którym urządzeniu działa DHCP?


(Robin-Otzi) #5

DHCP na routerze z Orange do niego podłączony kablem Linksys dopiero dalej ewentualne komputery po kablu

chciałbym abym mógł łączyć się za pomocą WiFi w dowolnym miejscu w zasięgu jednego albo drugiego AP

po kablu działa wszystko OK a po WiFi się posypało ale nie mogę znaleźć powodu…

Telefon niby łączy się z siecią ale niema dostępu do internetu, laptop też nie może uzyskać połączenia…


(roobal) #6

Na Linksysie DHCP masz wyłączone? Linksys jakie ma IP? Nie zmieniałeś kabla? Jakiego kabla używasz do łączenia róterów? Krosowany czy prosty? Przełączniki powinieneś łączyć krosem, jeśli żaden z routerów nie wspiera auto MDI-MDIX.

Router powinien wspierać protoków 802.11f, tzw. roaming, wówczas host może się dowolnie przełączać między AP w sposób dla Ciebie niewidoczny, tj. nie następuje rozłączenie i połączenie z nowym AP, lecz host się między nimi automatycznie przełącza. APki powinny też zasięgiem się lekko nakładać. Spróbuj ustawić to samo SSID i różne kanały, ale to może średnio działać. Najlepiej zaznacz w systemie, aby łączył się z zapamiętaną siecią, jeśli jest w jej zasięgu. Wówczas jak się rozłączy z jednym AP, powinien próbować łączyć się z drugim, gdy wykryje sieć.


(Robin-Otzi) #7

Linksys ma wyłączone DHCP, IP na sztywno 10.0.0.100

kabel skrętka standardowa równoległa

SSID mam to samo ale ten sam kanał!

Jak pisałem, wcześniej wszystko działało!

 

Myślałem nad twardym resetem routera?


(roobal) #8

Pokaż wynik ipconfig z komputera, który łączy się z siecią bezprzewodową, ale nie ma dostępu do Internetu.


(Robin-Otzi) #9

już zadziałało (przynajmniej na jednym komputerze)

musiałem ręcznie zmienić ustawienia na jakich miał się łączyć z siecią i wtedy zaskoczyło

niestety telefon już nie obsługuje tak nowych protokołów łączenia i niema dostępu do internetu (SE Elm)

jutro jeszcze sprawdzę laptopa, jakby co to się odezwę

Dzięki!


(Robin-Otzi) #10

Zresetowanie ustawieś połączenia WiFi ma wszystkich komputerach i telefonach pomogło!

Wszystko łączy się poprawnie, nie wiem jaki był powód…

Ale dzięki za pomoc.