Koniec z antyspywarami

Witam na stronie dobrych programów gdzie znajdują się aktualnośći i działy pobierania zamieściłem komentarz o zestawieniu dwóch programów Ad-aware i spy-bot search & destroy a dodatkowo zone alarm i awast aby taki kompleks programów chronił system Dziś dochodze do wniosku że tak naprawde jest to niepotrzebne bo wystarczy w gruncie rzeczy sam firewall oczywiście próbny jak kaspersky-security i jakiś skaner on-line (używam mks), czy waszym zdaniem udoskanalenie zapory i skaner on-line wyczerpią używanie tych antyspywarów przecież one tylko zwalniają kompa, no chyba że ktoś dysponuje dużym zasobem pamięci i dla niego nie stanowi to przeszkody.

Antywirus, firewall, antyspyware - to trzy zupełnie inne programy.

Nie nadaje się jako jedyny “antywirus w systemie” - po prostu brakuje ochrony w czasie rzeczywistym.

Nie przesadzaj. Zresztą zależy to też od programu.

Najbardziej pamięciążerne są właśnie programy typu spyware, adware, itp. :mrgreen: - więc czy warto ryzykować?

I wreszcie podsumowanie: NIE.

WASACZ . Widzisz co napisałem na górze że pamięciożerne są spyware a adware czyli większość nie mówi o czyścicielach rejestru typu easycleaner albo hijack ale o programach po których dezinstalacja kończy się pozostawieniem wielu resztek w program files albo commonfiles :!:

Zawsze można wybrać coś dla siebie takiego aby mniej zrzerało tej pamięci. np do ochrony przed spyware program który chroni (nie wpuszcza) tego syfu a generalnie nie ma uruchomionych jakiś wielkich procesów - przykład : SPYWAREBLASTER . Co do antywirusa wcale nie musisz instalować od razu jakiegoś kombajna lecz wystarczy zwykły program skanujacy w czasei żeczywistym : Nod 32 lub nawet avast tylko przy instalacji wybierasz wersję podstawową gdzie z 7 komponentów wybierasz tylko tenajważniejsze :Ochrona standardowa i ochrona sieciowa. D tego możesz dorzucić np Ad-aware który nie ma uruchomionych procesów jak jest zainstalowany a działa jedynie na rządanie np raz w tygodniu po zrobieniu update. Ja mam jeszcze Windows worms dors cleaner który zamyka jakieś porty i jak na razie nie mam specjalnie kłopotów z atakami. No i sprawa najważniejsza autoaktualizacja win XP chociaż z życia wiemy że nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić… :x

Chłopie. Nod32 to antyvir testowy w dodatku zobacz opinie w vortalu głównym do których sie dorzucam potrafi więcej nażreć ramu i wydaje fałszywe alarmy które szkodzą windzie. 8)

Napisz mi to jeszcze raz, a porządnie.

Skoro to do mnie, chciałbym coś zrozumieć :confused:

Jeśli ma firewalla - zbędna :wink:

Chłopie. Gdzie to wyczytałeś? Zobacz wypowiedzi na forum głównym ( :mrgreen: ) - wiele osób, w tym ja, uważa, że jest to jeden z najlepszych programów antywirusowych, który - mało tego - ma bardzo małe zapotrzebowanie na systemowe zasoby.

Jeśli chcesz jakiś darmowy zestaw, mogę ci polecić:

Avira AV lub Avast + Zone Alarm lub Kerio + Windows Defender, ewentualnie Ad-aware.

Te programy są najbardziej potrzebne (antywir + firewall + antyspyware, antyadware). Nie zaszkodzi dobra przeglądarka (np. Opera, Firefox z antyphishingiem, który w Operze dostępny będzie niebawem, w wersji 9.10). Okresowe korzystanie ze skanerów online, no i oczywiście wspomniana usługa Windows Update oraz odrobina zdrowego rozsądku.

To wszystko, by spać spokojnie.