Kontroler wideo (zgodny z vga)


(Gracjan26) #1

Witam,

Mam problemy w menadżerze urządzeń pojawia mi sie pozycja "inne urządzenia" i poniżej KONTROLER WIDEO (ZGODNY Z VGA) i znak zapytania z wykrzyknikiem. Podejrzewam brak sterownika gdyż wcześniej przeinstalowałem Windowsa . A sterowników żadnych nie posiadam. Czy mógł by mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego problemu ?

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam


(MarS) #2

Brakuje Ci sterownika do karty graficznej


(Gracjan26) #3

a gdzie moge znaleść ten sterownik ? czy ma podać jakieś parametry komputera ? jeśli tak to jakie i skąd je odczytać ?


(fastman92) #4

Podaj jaką masz kartę graficzną. Będziesz musiał zainstalować sterowniki od ATI lub Nvidii.


(MarS) #5

Nie wiesz jakiego sprzętu używasz? Dziwne...

To jest grafika zintegrowana czy osobna? Jak zintegrowana to na płycie CD ze sterownikami do płyty są także sterowniki do grafiki. Jeżeli jest to grafika zewnętrzna to wszelkie sterowniki znajdziesz na stronach producentów. Na karcie graficznej z reguły jest napisane co to za model


(Gracjan26) #6

Karta graficzna jest zintegrowana . Wiem że sterowniki są na płycie ale tej płyty nie posiadam . Gdzie mogę znaleźć nazwe karty graficznej ?


(Kolmar) #7

Zainstaluj program do identyfikacji sprzętu np. Everest, PC Wizard 2008.


(Gracjan26) #8

Wgrałem program Everest. O karcie graficznej nic nie znalazłem ale mam coś takiego :

Ekran:

Karta wideo VIA/S3 UniChrome Pro

Akcelerator 3D VIA/S3 UniChrome Pro


(MarS) #9

Dlaczego od razu nie napisałeś, że masz laptopa? Zobacz na stronę Fujitsu Siemensa, czyli Twojego producenta laptopa http://www.fujitsu-siemens.com.pl/


(Gracjan26) #10

Ale to nie jest laptop. To zwykły komputer .


(MarS) #11

Z taką grafiką? Dziwne....

Wpisz w Google nazwę grafiki to znajdziesz do niej sterowniki. Trochę myślenia!


(Sephyroth142) #12

No dobra, kto pomoże mi? :stuck_out_tongue:

problemad4.jpg

Problem dość znany, jednakże dość śmieszny...

Zainstalowałem od nowa Windowsa XP (SP 1), następnie wszystkie sterowniki grafiki, dźwięku etc. i nie wiedzieć czemu na koniec zostaje mi ten oto badziew (fotka wyżej). Sądziłem iż może to być wina SP Windowsa, więc zainstalowałem 2, nie pomogło. Skoro tak, ściągnąłem ze strony producenta karty graficznej sterowniki (nowsze i starsze), bo może o to tak bardzo "sapie" (chociaż te z dołączonej płyty powinny być prawidłowe...? o.O)Cóź, albo problem pozostawał, albo też komputer nie chciał się uruchomić.... Chwała za przywracanie systemu -.-

Nie mam pojęcia co robić.... do naprawy z nim? Naah...

Karta wideo - GeForce 6600 PCI-E (Gigabyte GV-NX66)

PS. Stery do Gigabyte też instalowałem, efektu brak....


(Gracjan26) #13

Moge prosić o pomoc w znalezieniu tegosterownika ^^ wpisuje w google ale nie moge znaleść odpowiedniego sterownika .


(Kolmar) #14

http://www.viaarena.com/default.aspx?Pa ... CatID=1160

http://www.s3graphics.com/en/resources/ ... /index.jsp


(Gracjan26) #15

dzięki wielkie . wszystko teraz pięknie chodzi.


(JNJN) #16

Nie krzycz, opcja edytuj i popraw.JNJN


(Sephyroth142) #17

U mnie niestety to nie pomoże :confused:

Kombinuje non-stop i dalej nie wiem co robić... może to wina Windowsa?