mam PIV 2.8 Ghz 1Gb ramu ddr 400mhz (2x512)bez duala, 2x dysk ata (40+20Gb) 400W tracer(wiem ze badziewny) obecnie GF 6200 AGP a chce kupić jakas dobra grafike :
dajcie linka z allegro do jakiegos dobrego zasilacza w cenie 50-60zł(albo mniej jak jest jakis w miare) i powiedzcie czy ta grafe sie opłaca czy moze cos innego??
to ktora lepsza karta z tych podanych przezemnie
radeon x1600pro czy GF 6600gt?? i jaka zasiłke do tego??
co sie stało z tym forum ze nikt nic nie pisze zadnej pomocy nie można uzyskać no co jest>??
i do tego fortron 350 lub delta 400… nie wiem czy są 400 ale 350 na pewno (delty) jeśli miałbyś dodatkowe fundusze to można by nawet modecom MC lub nawet amacroix’a
Mistrzu, jeżeli oczekujesz czegoś dobrego od zasilacza za max. 60zł lub mniej to zmień informatora, jak to powiedziałeś słusznie do Kolegi przy chłodzeniu grafiki, o kilka postów wyżej.
Dobry zasilacz to wydatek rzędu min. 200zł. Tym bardziej, że z Twoich opinii wynika, że będziesz chciał podkręcać sprzęt.
Ostatecznie możesz brać Modecoma MC-500 (500Wat), aby nie z serii Feel.
Zajrzyj tu: http://www.zenfist.pl na ceny nie patrz, bo mają drogo, ale na parametry.
Używanego zasilacza nie opłaca się brać i wydawać na niego 60zł.
Odnośnie grafiki. Jeśli GeForce to żaden GS, czy inne “speciale” Wg mnie GF-7300GT lub 7600GT, w zależności od funduszy. Firmę sam wybierz. Polecam takie do wyboru: Zotac, Gigabyte, Galaxy i Palit. Kolejność raczej nie ma znaczenia. Wszystko zależy od tego, co siedzi w danej karcie. Gigabyte może być najdroższy z tej listy. Zotac robi dobre karty, a Galaxy to wiadomo, że OK. W serię 6 nie warto już inwestować.
O ATI Radeon się nie wypowiadam. Wszyscy moi znajomi, którzy mieli ATI szybkim ruchem zmieniali na GeForce. ATi ma problem z ciągle niedopracowanymi sterownikami, mimo że generuje lepszy obraz, to do gier się średnio nadaje. Ruletka po prostu.
mylisz się - Amacrox, Modecom MC 350W w zupełności wystarcza przy średniej klasy nowym kompie.
nie masz racji, opłaca się gdy komputer już leciwy i ograniczony budżet. FORTRON, DELTA 350W to bardzo dobre zasilacze.
i tu się mylisz 7300GT jest słabszym chipsetem od 7600GS - nie wiele ale jednak słabszym, w GS-ach z szybkimi pamięciami 1,4-1,2ns drzemał jeszcze potencjał OC po którym karta osiągała wyższą wydajność niż 7600GT.
mylisz się - Amacrox, Modecom MC 350W w zupełności wystarcza przy średniej klasy nowym kompie.
nie masz racji, opłaca się gdy komputer już leciwy i ograniczony budżet. FORTRON, DELTA 350W to bardzo dobre zasilacze.
i tu się mylisz 7300GT jest słabszym chipsetem od 7600GS - nie wiele ale jednak słabszym, w GS-ach z szybkimi pamięciami 1,4-1,2ns drzemał jeszcze potencjał OC po którym karta osiągała wyższą wydajność niż 7600GT.
przecież to jest oczywiste, że pisałem w domyśle o tych samych pamięciach a nie różnych (wszak nie od dziś wiadomi że ddr2 i 128Bit to nieporozumienie w kontekście pamięci).ddr2 by osiągnąć max wydajności potrzebują 256bit szyny danych do GPU.
karty na złączu AGP powoli wychodzą z obiegu ze względu na ich opłacalność zakupu. pozostały tylko leżaki magazynowe oraz czasami używane egzemplarze.
Jeśli nie kręcisz to tak, ale w innym wypadku masz duże ryzyko, że jak pójdzie zasilacz to poleci razem reszta. Chociaż i bez kręcenia zakresy napięciowe i zabezpieczenie linii też ma duże znaczenie, więc bez podkręcania przy wahaniach napięcia może pójść dym, bo zasilacz tego może nie wytrzymać.
Jeśli sprzęt ma swój przebieg i ma chodzić, aby chodził, bo akurat cienko z kasą to fakt, w przeciwnym razie to strata kasy.
W tym temacie koledzy wyżej się wypowiedzieli. Nadmienię tylko, że brałem pod uwagę tylko 7300GT pod ddr3
Poza tym z GS’ami to tak jak z lizaniem tortu przez szybę.
Jeśli nie kręcisz to tak, ale w innym wypadku masz duże ryzyko, że jak pójdzie zasilacz to poleci razem reszta. Chociaż i bez kręcenia zakresy napięciowe i zabezpieczenie linii też ma duże znaczenie, więc bez podkręcania przy wahaniach napięcia może pójść dym, bo zasilacz tego może nie wytrzymać.
Jeśli sprzęt ma swój przebieg i ma chodzić, aby chodził, bo akurat cienko z kasą to fakt, w przeciwnym razie to strata kasy.
W tym temacie koledzy wyżej się wypowiedzieli. Nadmienię tylko, że brałem pod uwagę tylko 7300GT pod ddr3
Poza tym z GS’ami to tak jak z lizaniem tortu przez szybę.
Trochę się zagalopowałeś. Nie jestem żadnym maniakiem, ani tym bardziej mitomanem.
Od zawsze było tak, że wersje GS, czy jak tam je zwał w zależności od czasu były modelami okrojonymi. Mnie na ilości klatek nie zależy, bo nie do tego mam komputer. Jeśli gram to w gry, które częściej wymagają mocnego procesora niż grafiki. Nie samym Crisisem żyje człowiek.
Odnośnie testu, to w nim właśnie widać owo lizanie tortu przez szybę. Cofnij strony do tyłu, a nie podpierasz się tylko UT2004.
Każdy kupuje zasilacz jaki uważa za słuszne. Nie każdy też musi często wymieniać komputer. Pijesz do mnie. Nie sugeruj się moim zasilaczem, bo to że może pociągnąć tyle Wat wcale nie decydowało o jego wyborze. Nie było głównym miernikiem. Wiem, że mój sprzęt poszedłby na zasilaczu. 400- max.450.
GS od GT w 7 edycji kart nv różni się taktowaniem rdzenia GPU które w wersji GS są zaniżone - ot cała różnica ( PALIT zaniżył jeszcze taktowania na ramach do 1Ghz po to by użytkownicy mogli się chwalić jakie to ta karta ma mega OC
).
mógłbyś wymienić jakiś tytuł ??
jeszcze długo nie zobaczę tej gry - nie mam stosownej karty graficznej aktualnie na stanie
ja nie widzę wielkiej różnicy, a różnica w cenie ?? 60-100zł - w czasach świetności tych kart (zeszły rok i początek tego) różnica była w granicach 100-150zł to jest 20% więcej za GT co nie przekłada się na przyrost wydajności.
w przypadku twojej konfiguracji wystarczyłby FORTRON 400W ot choćby ten :