Ktoś rejestruje usługi/zakupy na moje adresy email

@shango właściwie co może nawywijać? Zakładam, że zna tylko mój adres mailowy i imię i nazwisko. Przecież takich danych, choćby firmowych, można znaleźć w necie mnóstwo.

@krzysztoft1 Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy. Załóżmy, że dostałem maila od oszusta, który podszył się pod adres abc@xyz.pl który należy do firmy XYZ. Ja widzę w odbiorczej taki właśnie adres (choć mail przyszedł z innego adresu, od oszusta, ale ja tego nie wiem, bo to jest jakoś ta ukryte). Klikam potem wyślij odpowiedź i w polu adresata wskakuje adres abc@xyz.pl (czyli wskakuje prawdziwy adres należący do firmy XYZ). Naprawdę, tego maila dostanie oszust?

Dokładnie. Problem zaczyna się wówczas, gdy ktoś uzyskał dostęp do twojego konta e-mail (tzn. może się na nie logować) a ty takiego konta używasz np. w bankowości, do jakichś rozliczeń, itp.
Sam adres e-mail nie jest nawet jednoznacznie kwalifikowany jako dana osobowa.

Jasne. Myślę, że nikt nie wszedł mi na konto pocztowe, bo przecież byłyby ślady w historii logowań (czy jednak się mylę i to też da się obejść?).

Poczytałem jeszcze trochę w necie i znalazłem info, że w kodzie maila (kod, który wyświetla się pod nagłówkiem) są takie rzeczy, których nie da się oszukać i znalazłem takie, jak niżej, więc wydaje się, że mail jest autentyczny. Jeśli tak, to najwyraźniej ktoś się pomylił i podał mój adres.

smtp.mailfrom=noreply@congstar.de
Return-Path: <noreply@congstar.de>
Received: from mail.congstar.de

Ja przypuszczam, że to jakaś fałszywa strona, bądź support nie działa od niedawna, bo Zara zbankrutowała przez zamknięcie w czasie pandemii co widziałem kilka razy w wiadomościach Microsoftu już pod koniec wiosny. Ja zmieniłbym hasło, a może nawet maila na wszelki wypadek, bo może to być walka z witrakami

Znaczy jeszcze nie do końca, jest szansa, ze ktoś, kiedys coś odpowie. Ktos “te plany” układa i jeszcze trzyma IT w zarządzie. :wink:

@qmate sory za późną odpowiedź, ale tego maila oszust nie dostanie. Jeśli podasz prawdziwy mail należący do firmy xyz dostanie ta firma.
Oszust wszedł do konta firmy ofiary (wcześniej musiał dane logowania wykraść lub zdobyć)
i wysyła SPAM. Nie wiem ile kasy się za to dostaje, ale podobno nieźle można zarobić.