Kubuntu - instalacja, użytkowanie - pytania i wątpliwości

w tym rzecz, że instalowałem właśnie przy pomocy paczki - a nie dodawałem repo :slight_smile:

knapik dzięki za pomoc :slight_smile:

sudo apt-get install libgnome-java

Myślę, że to rozwiąże twój problem.

wklepałem w terminal - coś się instalowało ( :lol: ) włączylem azerusa - i jak było wcześniej tak i jest teraz. Może po instalacji tego co wskazałeś mam usunąć tą starą javę :hmmm: ?

Nie. Po prostu twoje GNOME nie jest w stanie “zapanować” nad javą (wiem, głupio to brzmi :stuck_out_tongue: ) i stąd te cyrki. Sprawdź jeszcze, czy masz zainstalowane pakiety libgtk-jni, libgnome-jni i inne wrapperki gtk do javy.

gdzie to sprawdzić ? ( :mrgreen: ) gdzieś w synapticu ? :slight_smile:

Poprostu wpisujesz komendę jak do instalacji i sprawdzasz jaki wyjdzie komunikat.

Np. apt-get install libgtk-jni

było.

Czytanie list pakietów... Gotowe

Budowanie drzewa zależności... Gotowe

E: Nie udało się odnaleźć pakietu libgnome-jni

:hmmm:

dajcie juz spokuj z tym azureusem, w linkach które podałem jest rozwiazanie . A tak w ogóle po co instalowac tego azureusa skoro mamy juz wbudowanego bittorenta w ubuntu.

U mnie w Na Azureusie były lepsze osiągi :smiley:

knapik idąc twoim tokiem myślenia - poco instalować Kadu jak jest Gaim. Po co komu Amarok skoro jest RhytmBox :stuck_out_tongue:

Zaraz się biorę za linki, które podałeś :wink:

Ok no wiec to nie post pablo escobara, tylko raczej paszczaga w tym 1 linku rozwiazuje problem. W tej chwili nie moge sprawdzic bo nie mam ubuntu na dysku, ale problem sie co raz powtarza w kilku tematach i wydaje mi sie ze jedynym sensownym rozwiazaniem jest to:

czyli tak jak mówił ddr94.

Potwierdza to ten temat http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t= … ht=azureus

Mam nadzieje ze problem zniknie :stuck_out_tongue:

Teraz mam pytanie z innej beczki. :slight_smile:

Trafił do mnie kieszonkowy leksykon linuksa, który omawia główne polecenia w terminalu. Autor pisze, że pisał na podstawie Fedory Core.

I dlatego “zapytuję” się czy będą też te opisane w poradniku komendy działać na “debianowskich” Kubuntu/Ubuntu ?

:slight_smile:

Krótko, zwięźle i na temat: TAK

Będą działać w każdym distro (pomijając specyficzne dla distro, np. rpm itp)

areh :slight_smile:

BTW : pojawił się nowy problem. Zapuściłem EasyUbuntu. NIby poszło gładko. Aż tu nagle pokazują się aktualziacje systemowe. Włączyłem i … :

75974a23babdc9dcm.png

Rzecz jasna postąpiłem zgodnie z instrukcją z komunikatu ale to nic nie dzało - problem pojawia się dalej.

Z góry dzięki za pomoc.

dodawałeś coś niestandardowego do repozyroti?

Mam takie repo :

Wywal wszystkie backporty i experimental i spróbuj.

A móglbyś troszkę rozwinąć tą podpowiedź ? Bo ciocia google.pl wiele do powiedzenia nie miała … :frowning:

wywal z source.list wszystkie wpisy odnoszące sie do repo backport oraz experimental. Jaśniej się chyba już nie da.

75974a23babdc9dcm.png

Powtórka z rozrywki :frowning: