Zależy, jeśli masz specjalną obudowe z taką tubą doprowadzającą chłodne powietrze do procka, to otworzenie obudowy pogorszy sparaę. A leśli niemasz, i jeden wentylator wdmuchujący powietrze chyba niewygra z otwartą obudową.
no tylko moja przed potowa obudowa nie pozwala zamontować wentylatorka z tyłu. po prostu nie ma miejsca :P. Ma pionowo ulozony zasilacz. Jedynie na bok obudowy
Tobi a możesz mi dać linki do tych wentylów? Najbardziej mi zależy na efektywności i nie wiem który wiatrak będzie lepszy czy mniejszy z lepszymi obrotami czy większy z mniejszymi.
I to bardzo, ja mam narazie otwartą obudowe, nieczyściłem wentylatora na procku około 1 miesiąc i miałem temperatury 48-50 stopni, wyczyściłem i mam 39-41 duża różnica jak na wyczyszczenie radiatora i wentylatora.
Na tych aukcjach niema podanego chałasu ani przepływu powietrza a na 2 aukcji nawet rpm. Więc ciężko powiedzieć.
Polecam ci te wentylatory ARCTIC COOLING FAN PRO TC. Właśnie przyszły pocztą z allegro, i są bardzo ciche jeden mam na procku 2 pozostałe z tyłu i przodu budy, i temperatura jest mniejsza niż z otwartą budą, jakbym miał boxowy cooler na CPU temperatura spadła by pewno o jakieś 6-7 stopni może więcej bo on ma ponad 3000rpm, lecz strasznie się “drze” a arctiki same regulują prędkość obrotów, i na procku jak nic nierobie to ma po 1300-1400 rpm więc bardzo mało, lecz wydajnie a najważniejsze to cicho. Więc polecam, jeśli tylko zmieścisz z tyłu budy jeden.