Łączenie partycji


(G3h0stx) #1

Witam, chciałbym połączyć ze sobą 3 partycje. Posiadam 4 partycje : C: - System | Chce ze sobą połączyć D: ; E: ; F: w jedną, czy jest taka możliwość bez utraty danych ??

Posiadam zainstalowany Paragon Partition Manager v9.0.

EDIT1:

Dodaje screena :

KLIK

Jakiego narzędzia mam użyć ?


(Chillout) #2

viewtopic.php?f=13&t=196617&start=0&st=0&sk=t&sd=a

viewtopic.php?f=19&t=263554&start=0&st=0&sk=t&sd=a


(Kamil321) #3

Jeżeli wiesz czym ryzykujesz i chcesz je połączyć:

Na pierwszym ekranie po włączeniu partitioning / partition manager 9.0. W menu z lewej "Merge partitions" i dalej zgodnie z kreatorem.


(G3h0stx) #4

Jaka jest szansa na utratę danych ?


(Kamil321) #5

PPM9 jest bardzo solidny, więc niecały 1% jak znam ten program (używam go już bardzo długo i nie zdarzyła się mi żadna wpadka - dzieliłem, łączyłem, 100-gigowe partycje, zmieniałem rozmiar i za każdym razem efekt dokładnie taki jak trzeba), ale licz się z tym, że jeżeli nagle zabraknie prądu, to ryzyko urtaty danych wzrasta nawet do 100% :slight_smile: Druga sprawa to to, że jeśli miałeś jedne programy zainstalowane na E a inne na F, to będą działać tylko te, których partycja przed operacją miała taką samą literę jak po (litery partycji można bez problemu zmieniać w uruchom->diskmgmt.msc). Partycje przed całą oepracją najlepiej zdefragmentuj (też paragonem). Podczas całości najlepiej nie wychodź z domu, choć może to potrwać nawet kilka godzin (najlepiej rób wszystko po kolei, a nie na raz). Znam gościa, który włączył defragmentacje, wyszedł z domu, wrócił i zastał czarny ekran, zresetował kompa i wszystkie dane sobie poszły... Nie wiem jak on to zrobił, ale lepiej pilnuj kompa :slight_smile:


(G3h0stx) #6

Wszystko się udało Tylko teraz mam tak ja chciałem mam partycje C i D tylko litera napędu jest G: :frowning: gdy chciałem zmienić literę napędu wchodząc w Menadżera urzadzeń > zarządzani dyskami wyskakuje komunikat ze usługa jest nie włączona, i jak chce uruchomić usługę "Menadżer dysków logicznych" w services.msc to wyskakuje Błąd 126: Nie można odnaleźć określonego modułu


(Chillout) #7

viewtopic.php?f=2&t=225167&start=0&st=0&sk=t&sd=a