Laptop do 2500-3000PLN

Cześć,

chciałbym się już zorientować, jakiego laptopa kupić, ponieważ niedługo 18 i trzeba się zastanowić jakiego, a nie chciałbym popełnić błędu.

Cena laptopa to 2500-3000, laptop miałby służyć do gier (niekoniecznie najnowszych), net, gg, photoshop.

Najlepiej, żeby miał dwurdzeniowy procesor, 3GB ram, 320GB, nVidie GF (najlepiej z TurboCache, przez co będzie wydajniejszy), matryca 15’4, oczywiście musi być Windows Vista Home Premium PL 32bity, bądź jeśli laptop będzie miał 4GB ram to 64 bity, czytnik kart pamięci, DVI, D-SUB, USB, LAN, MODEM, HDMI (niekoniecznie), MIC, SPDIF, IEEE, Bluetooth, Wi-Fi, Pilot, kamera.

Laptopa chciałbym kupić tak po nowym roku, więc ceny mogą spaść jeszcze.

Laptopy jakie by mnie interesowały to:

http://www.allegro.pl/item407593102_hp_ … _fvat.html

http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/ … _f3sg.aspx

Co o nich myślicie? Czekam również na wasze propozycje.

jeśli bym miał wybierać z tych dwóch wybrała bym asusa, HP tez dobry ale nie chciał bym idąc gdzieś targać laptopa z 17 calowa matryca

No też o tym pomyślałem, 15,4’’ to najlepsze rozwiązanie, tylko nie wiem czy ta grafika ma TurboCache przynajmniej do 1GB :slight_smile: Z rankingiem to nie tak źle, na 67 miejscu jest ze 130.

Może jakieś inne laptopy?

mam tego asusa jest ok

http://www.exelabs.pl/konfigurator.php

Compal JHL90 Montevina 15.4’’ WSXGA+ Glare, GeForce 9600GT 512M 1954.00zł

Intel Core 2 Duo Mobile T8100, 2.1 GHz, 800 FSB, 3MB cache 538.00zł

2x A-Data 2048MB 800MHz DDR2 Non-ECC SODIMM 192.00zł

Dysk Samsung Spin Point 2,5’ 250GB, 7200RPM, SATA, 16MB cache 269.00zł

Intel Wireless Wifi 4965AGNMM2 83.00zł

Moduł Bluetooth dla Compala 55.00zł

Microsoft OEM Windows Vista Home Premium 64-bit PL 299.00zł

Cena zestawu: 3390 zł (która zapewne spadnie z czasem)

dwurdzeniowy procesor w technologii 45nm

markowe 4GB pamięci w dualu 800MHz (tak samo jak FSB procka)

dysk wziąłem mniejszy bo lepszy model jest, ale 250GB powinno i tak starczyć

karta graficzna z własną pamięcią 512MB, jedna z lepszych w notebookach w tej cenie

matryca 15,4 WSXGA+ bardzo dobra matryca, zobacz jaka rozdzielczość

Vista HP 64bit

czytnik kart pamięci, jest

DVI, nie ma, za to jest hdmi więc praktycznie to samo

D-SUB, jest

USB, jest x3

LAN, jest gigabitowy

MODEM, jest

HDMI (niekoniecznie), ale jest

MIC, jest

SPDIF, brak

IEEE, brak

Bluetooth, jest

Wi-Fi, jest i to w standardzie n

Pilot, brak

kamera, jest

Zapomniałem dopisać, że nie chce Compali, wole mieć coś markowego, niż ‘składanego’ mimo, że większość częśi w notebookach HP, ASUS i inne są właśnie Compala.

piNwin^ , Compal jest marką… jeśli chcesz dopłacać za markę to proszę…

jedynym argumentem za hp lub asus to bajery i wygląd, bo i tak to będą markowe w części bazowe

no nie do końca się zgodzę Komornik. Bo np. kupują thinkpada nie otrzymujesz nowoczesnego designu.

Kupując markowego, masz także lepszą obsługę serwisową.

i dodatkowo kupując markowy sprzęt masz lepszy system gwarancyjny a w przypadku Compali masz przeważnie rękojmie

dokładnie…

Myślę, że do 3,1 kafla spadnie ten laptop:

http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/ … 050ew.aspx

Co myślicie o nim?

devil33

Gwarancja jak gwarancja, realizują i wszelakie części do nich pasują więc nie ma sensu wymyślać cokolwiek w tym względzie.

Vendor43

Rozpadającą alfe romeo z marnym silnikiem też byś wziął bo ładniej wygląda?

piNwin^

Jeśli rekomendacja intela i możliwość kupienia faktycznie nowego laptopa (w pełni centrino2), z bardzo energooszczędnym procesorem o wyższym fsb i akumulatorem odpowiadającym nieco cenie całości, a nie jakimś 6ogniwowym pakowanym też do najtańszych laptopów, to czemu miałbyś z niej nie korzystać? To że “markowe” laptopy mają fajne obudowy powoduje że są właśnie droższe i nawet jeśli serwisy są rozbudowane to z częściami zamiennymi jest marnie… i tak to muszą odsyłać do “centrali” jak cokolwiek się popsuje, nic tu nie zyskasz. strona którą podał Adalbert ma całkiem dobre ceny na podzespoły i z którejkolwiek strony nie podejdziesz to i tak złożysz lepszego laptopa. Trzeba być naprawde dziwnym człowiekiem aby dążyć za “bling bling” nowinkami… znajomy miał sobie kupić lekkiego laptopa 14-12cali zamiast 15,4 della który był wg niego ciężki i skończył przepłacając dużo ponad tysiąc złotych względem compala wybierając “ładne” vaio, dużo cięższe od inspirona, ale z 16calową “nową” matrycą :] Jeśli faktycznie nie chcesz popełnić błędu jak to w tytułowym poście napisałeś, to go nie popełniaj i bierz kadłubka tak skonfigurowanego jak chcesz. Laptopy już strasznie potaniały i nie liczyłbym aby prędko ten hp oderwał się od tych 4k zł.

Jeśli nie wersja Adalbert’a to np taki:

Compal JHL90 Montevina 15.4’’ WXGA+ Glare, GeForce 9600GT 512M 1785.00zł

Intel Core 2 Duo Mobile P8400, 2.26 GHz, 1066 FSB, 3MB cache 585.60zł

Intel Wireless Wifi 4965AGNMM2 83.00zł

Moduł Bluetooth dla Compala 55.00zł

Microsoft OEM Windows Vista Home Premium 64-bit PL 299.00zł

Dysk Samsung Spin Point 2,5’ 250GB, 7200RPM, SATA, 16MB cache 269.00zł

Cena zestawu: 3076.6 zł

Czyli z taką matrycą jak ten hp za 4tys. zł i nowszym procesorem (tak jak ten z hp).

Bluray narazie nie ma racji bytu przy takich cenach tak wolnych napędów, nagrywarek, nośników, i czegokolwiek w tym formacie. Jak za 2-3 lata zacznie faktycznie wypierać dvd to za jakieś 200-300zł kupisz sobie wtedy dużo lepszą nagrywarkę br, a nie teraz bez sensu płacić za takie śmieszne combo. Już bardziej się ps3 kupić opłaca.

PS3 nie kupuje, bo to nie będzie mobilne :slight_smile: Laptop przede wszystkim będzie służył do przeglądania internetu w programie FireFox, nie zabraknie konnekta, teraz korzystam z Photoshop, ale będę musiał się przerzucić na GIMP, Microsoft Office bądź OpenOffice. Filmami nie pogardze, jeśli będę chciał obejrzyć, a w tym HP jest pilot, więc również nie ma problemu z obejrzeniem nawet przez złącze HDMI do telewizora :slight_smile: No i chciałbym, żeby można było pograć w gry niekoniecznie najnowszy - PES 6, PES 2008, CS:S, CS 1.6, NFS, GTA, NWN, C&C i inne…

Kurcze, nie wiem dlaczego, ale nie mam przekonania do Compali, wydają się być na krótszą metę, nie umiem tego uzasadnić. Niby się składa, można wybrać części jakie się chce, ale…

No właśnie widzisz, fancy szmancy obudowa zmieniana co 2 miesiące w “markowych” laptopach może być bardzo niedopracowana w porównaniu do tych które masz w compalach. Już nie mówie o tym ze produkują modele dla toshiby, hp czy della. Pare firm używa dokładnie ich kadłubków pod swoimi markami.

Co do wydajności to już wiesz że 1000zł droższy hp nie jest pod żadnym względem lepszy od jhl’a. Też ma hdmi.

Może wydaje się na krótką metę, bo wszedł na polski rynek ~rok temu? Problem w tym, że firma założona w 1984 roku i firmy Toshiba, HP, Lenovo nie narzekają na współpracę i jakość, skoro ciągle z nią trzymają…

Przy wyborze kobiety kieruj się tym co Ci się “wydaje” i jakie masz “przekonania”, sprawy techniczne zostaw zdrowemu rozsądkowi i czystej kalkulacji. :slight_smile: