To jest zależne od modelu i firmy laptopa.
Spróbuj na discreet, jak nie wykryje grafiki to szukamy dalej.
Co to znaczy discreet?
Jak odinstalować te sterowniki?
Masz trzy opcje, integra, obie i discreet, łatwo wywnioskować co to mylne pojęcie znaczy.
Zostaw je narazie w spokoju.
Przełącz na discreet w biosie, powinna wtedy być dostępna tylko dedykowana.
W biosie mam tylko 2 opcje Integrated i Switchable Graphics
Oby nie okazało się, że grafika walnięta, bo już do BIOS na ślepo nie wejdzie…
Menedżer urządzeń -> Prawy przycisk myszy i odinstaluj. Windows sobie dobierze jakieś domyślne. Potem instalujesz w takiej kolejności jak pisałem.
Czyli gościu włożył mi spaloną karte albo w ogóle nie włożył tak?
To ciekawostka.
Menadżer urządzeń, karty graficzne, klikasz prawym na intelu i zaznaczasz odinstaluj urządzenie.
okej już odinstalowane sterowniki… Grafika się zmieniła
Ciągle jest jedna czy widać dwie?
1) Boot windows into safe mode. 2) Open Device Manager. 3) Expand the Display Adapters section. - Both GPU's should now be visible here. 4) Disable the Onboard GPU. - In my case, the Intel HD. 5) The screen should acknowledge the action by flashing very briefly. 6) Re-Enable the Onboard GPU. 7) Restart the System.
Jeszcze jest coś takiego.
Dalej trzymam się stwierdzenia, że to konflikt sterowników, bo już to przerabiałem.
Też to przerabiałem, w jednym przypadku system nie startował, ciągle był czarny ekran, w drugim obraz się pojawiał po około minucie, pomogła drobna edycja rejestru.
Próbuj co ci LORDEK zalecił tylko przedtem w biosie włącz “switchable graphics”.
Może to ktoś wytlumaczyć po polsku bo jestem świeży w takich rzeczach a jak widzę to po anielsku to już w ogóle…
Uruchamiasz komputer w trybie Awaryjnym:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/12376/windows-10-start-your-pc-in-safe-mode
Wchodzisz w menadżera urządzeń i wyłączasz kartę Intela o ile widoczne są dwie karty graficzne, bo w tym trybie powinny być. Ekran może migać. Ponownie włączasz kartę Intela i uruchamiasz ponownie komputer. Instalujesz sterowniki do grafiki ze strony producenta już w normalnym trybie Windowsa, zaczynając od Intela.
Zainstalowałem sterowniki Intel i nie ma żadnej różnicy rozdzielczość ta sama i w menedżerze urządzeń też nic nie widać
Tylko o to chodzi że była tylko karta graficzna intel… Teraz żadnej nie ma
- Uruchom system Windows w trybie awaryjnym.
- Otwórz Menedżera urządzeń.
- Rozwiń sekcję Karty graficzne.
- Oba procesory graficzne powinny być teraz widoczne tutaj.
- Wyłącz wbudowany procesor graficzny.
- W moim przypadku Intel HD.
- Ekran powinien potwierdzić działanie, migając bardzo krótko.
- Ponownie włącz wbudowany procesor graficzny.
- Uruchom ponownie system.
Wystarczy wpisać “tłumacz” w google, wklejasz tekst i samo się tłumaczy.