Laptop muli zaraz po uruchomieniu


(Norvid148) #1

Witam!

Prosiłbym o sprawdzenie mojego komputera ponieważ zaraz po uruchomieniu trzeba poczekać około minuty zanim odmuli i będę mógł normalnie korzystać. Problem z muleniem występował już dlatego postanowiłem go sformatować. Laptop jest świeżo kilka godzin po formacie, zainstalowałem sterowniki i programy z których korzystam antywirus itd. Posiada Windows 7 Professional SP1. Sterowniki ścigałem z neta ponieważ nie mam teraz przy sobie płytki z nimi załączonej.

Screen lapka z cpu-z

(nie dodaje bezpośrednio obrazka bo jest za duży)

Ten procek rozszerza się do 3GHz na rdzeń w turbo boost do tego 8gb ram to myślę ze nie powinno być żadnych problemów.

Proszę o podanie jakiegoś programu do sprawdzenia i przesłania Wam "logów" czy innych wiadomości o moim systemie. Być może sam za dużo od niego wymagam.

Dzieki i pozdrawiam!


(falcon89) #2

Pobierz http://www.dobreprogramy.pl/AutoRuns,Pr … 13208.html

Uruchom Autoruns następnie kliknij Ctrl+S (zapisz ten plik np. na pulpicie) i wyślij na http://zapodaj.net/


(Norvid148) #3

Nie da rady na zapodaj.net

Wybrałeś plik o złym formacie!

Dopuszczalne rozszerzenia to: .bmp, .gif, .jpg, .jpeg, .png


(falcon89) #4

Cokolwiek, np. http://www.speedyshare.com/


(Norvid148) #5

http://www.speedyshare.com/AmZYW/AutoRuns.arn

Coś wiadomo?


(falcon89) #6

Edit

W zakładce Logon odznacz

RtHDVCpl

Adobe ARM

DAEMON Tools Lite

Odinstaluj

Delta Toolbar

Dodane 14.02.2013 (Cz) 1:09

Wyłącz Sidebar Gadgets.


(Norvid148) #7

Gotowe, dziekuję za odpowiedź. Myslalem zeby jeszcze odznaczyc Skype Update.

Jeszcze takie pytanie, co to sa za rzeczy podswietlone na czerwono?


(falcon89) #8

Sprawdź jak teraz wygląda start.

W zakładce Logon odznacz

RtHDVCpl (RtHDVBg zostaw włączone)

Możesz wyłączyć.


(Norvid148) #9

Być może coś się poprawiło, lecz czuć mulenie nawet podczas pierwszego uruchamiania przeglądarki i dżwięk systemu podczas uruchamiania znacznie się spóźnia, około minuty.

Mogę juz tak zostawić, to nic strasznego poczekać minutke lub nawet troche mniej. Chciałem również żeby ktoś sprawdził ten komputer czy jest w porządku. Dzięki wielkie.


(falcon89) #10

Uruchom msconfig (wpisz w menu start i uruchom jako Administrator), przejdź do Uruchamianie i odznacz Intel Rapid Storage Technology.


(Norvid148) #11

Nie ma tam “Intel Rapid Storage Technology”, jest natomiast “Intel Turbo Boost Technology Monitor”


(falcon89) #12

Odznacz, uruchom ponownie laptopa i sprawdź czy coś się zmieniło.


(Norvid148) #13

Wydaje się że jest drobna poprawa, dźwięk włączania już było słychać zaraz po uruchomieniu, i przegłądarka Chrome uruchomiła sie troche sprawniej. Mam nadzieje że wyłączenie Monitora Turbo Boost nie przeszkadza w niczym.

Jakim programem radzi Pan skanowanie systemu co jakiś czas poza antywirusem?


(falcon89) #14

Jak sama nazwa wskazuje służy tylko do monitorowania (podawania informacji o użyciu procesora).

Dodatkowo przeczyść system za pomocą http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Pr … 13061.html zdefragmentuj partycję systemową.

Dodane 14.02.2013 (Cz) 1:49

Użyj jeszcze teraz AdwCleaner http://general-changelog-team.fr/en/dow … adwcleaner

Zamknij przeglądarkę.

Uruchom AdwCleaner (jako Administrator) i kliknij Usuń (komputer uruchomi się ponownie).

Nie zaszkodzi przeskanować którymś z tych narzędzi

Dr.WEB CureIt!

Kaspersky Virus Removal Tool

Malwarebytes Anti-Malware

Dodatkowo jeśli będziesz miał podejrzenie infekcji systemu wykonaj skan OTL analiza-dezynfekcja-zestaw-narzedzi-nieingerencyjnych-t485632.html#p3059741 i załóż temat w dziale bezpieczenstwo-f16.html


(Norvid148) #15

Zrobione, ccleaner wykrył wiele problemów w rejestrze, naprawiać to czy zostawic rejestr w spokoju?


(falcon89) #16

Napraw (CCleaner jest jednym z najbezpieczniejszych, wykonaj kopię rejestru).

Użyj AdwCleaner http://general-changelog-team.fr/en/dow … adwcleaner

Zamknij przeglądarkę.

Uruchom AdwCleaner (jako Administrator) i kliknij Usuń (komputer uruchomi się ponownie).

Jak będziesz miał czas to zdefragmentuj partycję systemową.