Laptop, netbook lub smartfon na studia

Zamierzam kupić komputer na studia. Można korzystać tylko z książek i kumpli. W dłuższej perspektywie ułatwia życie: szybszy dostęp do wiedzy, programy specjalistyczne, fora, Google, Wikipedia…

Smartfon - zmieści się w kieszeni, wejdzie do Internetu (plan, kontakt, newsy)

Tablet - ciekawa alternatywa, ekran dotykowy, ale ma wiele wad

Netbook - lekki, wejdzie do plecaka, ale brak pełnej wygody, za mały ekran

Laptop - ciężki, ale lepszy do programowania, sieci, nauki, prezentacji…

PC - wygodny, ma zew klawiaturę i mysz, ale zajmuje dużo miejsca i mocy

Nie mam dużych wymagań w kolejności od najważniejszych:

1. Przeglądanie Internetu, komunikatory

2. Nauka - programy naukowe, kalkulatory, PDF, DOC

3. Oglądanie prezentacji z wykładów

4. Klepanie kodu (PHP, HTML, SQL, C++, Pascal)

5. Muzyka i inne rzeczy (opcjonalnie), nie gram w gry typu CS, GTA IV

Na razie stawiam na laptop, ale mam możliwość nabycia smartfona Samsung Galaxy po promocji. 8) Co lepsze? Do Internetu nadają się oba urządzenia - na lapku mam duży ekran, a telefon mogę odpalić nawet na ulicy lub autobusie.

Cena maksymalna: trudno powiedzieć, przyjmijmy 2000 PLN. Ważny jest stosunek Jakość/Cena

Na weekend wracam do miasta, więc po co zabierać komputer stacjonarny i przywozić go z powrotem?

W tej cenie idzie wyrwać całkiem niezłego netbooka. Wiadomo, że 10 cali to trochę mało jak na ekran komputera, ale 12 calowy o rozdzielczości 1376*768 byłby całkowicie w porządku (wielkość zeszytu a4). Mam tutaj na myśli jednego z nowszych asusów 1215n. Z twojego postu wnioskuję, że studia informatyczne więc wersja bez systemu nie przeszkadzałaby na pewno (mam tu na myśli MSDNAA). Więc zmieścilibyśmy się w cenie do 1700. Ewentualnie jakiś notebook, ale tutaj już patrz bliżej tych 2000.

Jakiś Sony Vaio, około 13-calowy. Szybki, dobry, ładny, w miarę długo akumulator trzyma. Tylko cena… zawsze można płacić co miesiąc za niego (100-400zł, w zależności za ile i na ile).

Dodam że dla wszystkich punktów z wyj. 4 dobry byłby iPad, tylko nie wiem jak z akumulatorem. Wtedy do pkt.4 musiał byś kupić jakiś tani, używany PC, byle by VS i inne badziewia chodziły (HTML+PHP to będzie maks pół roku:), a jak nie to podaj nazwę uczelnii)

Ipad to raczej tylko gadżet, nie poleciłbym Ci go jako zwykły komputer. Według mnie o wiele lepiej kupić netbooka - w cenie ok. 1500 złotych otrzymasz 160GB dysku, legalny system operacyjny - Windows XP lub Seven, 2 lub 3 złącza USB, D-Sub dzięki czemu będziesz mógł z niego oglądać filmy nawet na niektórych telewizorach. Ipad to przede wszystkim ograniczenia. Może być jedynie rozszerzeniem netbooka, ale w żadnym wypadku go nie zastąpi.

Poleciłbym Ci Asusa EEE PC 1215N http://allegro.pl/asus-eee-pc-1215n-2x1 … 48114.html - tej aukcji ma 4GB RAM, Windows Seven Home Premium i bardzo porządną grafikę. Przekracza nieco 2000 PLN, ale lepiej nieco dopłacić i mieć porządny sprzęt, niż zaoszczędzić i potem żałować, że nie dołożyło się tej stówy i trzeba się ograniczać.

Już postanowiłem. Tablet i netbook są bardziej mobilne, ale właściwie gdzie będę z nimi chodzić? Miałem przyjemność pobawić się netbookiem HP. Pracuje szybko. Ma dobre parametry w porównaniu do mojego PC.

Mam ochotę na tablet ze względu na dużą mobilność i funkcje (dotykowy duży ekran, WiFi, dobre parametry, niska waga). Pamiętacie film Microsoftu z 2005 roku z wizją 2010? Z drugiej strony przed tabletami długa droga i nie są w pełni wygodne. Zazwyczaj OS jest narzucony. Technologia zniewala społeczeństwo. :twisted:

Stawiam na laptop - więcej możliwości, duży ekran, a programowanie, przeglądanie sieci i instalacja innych OS łatwiejsze. Czasami będzie trzeba gdzieś z nim pójść - większe prawdopodobieństwo napadu z torbą w ręce :lol:

Wymagania od laptopa

Oto moje drobne uwagi co do Twoich wymagań - jeśli oczywiście się zgodzisz to weź to pod uwagę przy wyborze sprzętu

Win 7 - nie musi być, jak będziesz miał dostęp do MSDNAA to dociągniesz.

Z Linuxów to sobie załatw albo zainstaluj openSUSE - jest szybszy od Ubu - oczywiście jeśli jakiegoś Linuxa będziesz chciał (przyda się przynajmniej na 2 przedmiotach) i może w przyszłej pracy.

Byle nie AMD, chyba że coś się w nówkach zmieniło. 64bit 0 wg mnie tak.

coś tu mi nie gra, ale jak wystarczy to ok:D

A co to za wyróżnianie 32 i 64 bit? RAMu nigdy za wiele, lepiej mieć 2 i gorszy procek niż 1 i mocniejszy procek (biorąc pod uwagę że będziesz musiał trzymać się jakieś maksymalnej granicy finansowej)

ale duży dysk to nawet dyskietka ma większą pojemność hehe

ja to bym trochę dołożył i kupił coś takiego

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Ac … 524.0.html

by się nadawał do wszystkiego i długo trzyma na baterii

nie trzeba zasilacza ze sobą nosić :smiley:

No, nareszcie zainteresowanie tematem. Niepierwszy raz ktoś poleca mi Acer Aspire. Z recenzji widać, że to bardzo dobry laptop, aczkolwiek w okolicy trudno go dostać.

Odwiedziłem 2 sklepy. W drugim najbardziej interesują mnie:

1. SAMSUNG NP-R540-JS01PL - polecany przez sprzedawcę

2. SAMSUNG NP-R540-JA03PL - podobny, ale grafika Intel bez własnej pamięci

3. Toshiba Satellite L650-MR - końcówki nie zapisałem, chyba karta zintegrowana

4. Asus K52F-SX065V - też ciekawy, ma jakieś wady?

Zarówno Acer Aspire oraz pierwszy Samsung mają kartę ATI. Obawiam się, że będą szybko grzać się nawet w spoczynku. Szkoda, że nie ma układu Intela. Może jednak ten drugi Samsung albo Toshiba/Asus?

Wszystkie mają Windows 7, ale zamierzam doinstalować SUSE lub Ubuntu.

Mogę go kupić już jutro, dlatego liczę na szybką odpowiedź.

Teraz sa fajne promocje na Galaxy Tab. Myslalem moze o tym? strasznie duzo funkcji a zmiesci sie w kieszeni.