Laptop po formacie przy średnim obciążeniu głośniej pracuje


(Herosiatko) #1

Witam, mam laptop Acer E-15 z i5 5200U, nvidia 840m, Win 8.1. 

Zrobiłem formata kompa (miałem problemy z windowsem), ponownie zainstalowałem system i większość sterowników (z dołączonej płytki od producenta) oraz większość aktualizacji z win update.

Podczas grania w Asphalt 8 lub włączania np. 2-3 stron z onetu, wentylator chodzi zauważalnie głośniej (podczas grania nie co jakiś czas bardzo przyspiesza wentylator). W przypadku stron, po załadowaniu ich, wentylator staje się cichszy. Wprawdzie laptop nie stracił na szybkości, ale ten głos mnie martwi - większe temperatury.

Podczas grania w Asphalt, HW Monitor pokazuje max 76 stopni C. Kiedyś (przed formatem nie było takich temperatur). Dodam jeszcze, że kiedyś nie miałem aż tylu zainstalowanych aktualizacji z win update. Czy aktualizacje mogły coś popsuć, zasyfić?

W menedżerze urządzeń nie ma żadnego żółtego znaczka ostrzegawczego, jest wszystko ok.

W takim razie co może być nie tak? Jak to sprawdzić?

PS: W czasie tego pisania jest b. cicho, dysk od czasu do czasu skwierczy :slight_smile:

 


(CrisPL) #2

Kiedy ostatnio czyszczony od kiedy go masz?


(seryjny66) #3

Dokładnie jak CriisPL pisał. Jak długo go masz i czy ktoś coś z nim robił?

Aktualizacje nic nie popsują ani nie zmienią. tylko chłodzenie. Jeżeli masz jakiś antywirus to niby ok… Choć żeby być pewnym to trzeba sprawdzić 4 antywirusami. Jeżeli komputer powyżej 5 lat to zmień pastę na procesorze (bo firmowo wkładają kiepską), ale to nie jest pewne. Trzeba spróbować. I podstawowa sprawa: wyczyścić radiator!


(Herosiatko) #4

Laptop mam ponad 3 miesiące (nowy, kupiony w x-kom).

Włączyłem onet, w ciągu kilku sekund otworzyłem w nowej karcie 4 strony i HWMonitor pokazał max temp. 70 stopni C. Wentylator uruchamia się i chodzi głośno tylko przez kilka sekund, karty się załadowują i cichnie, ale kiedyś tak nie było. Przed formatem (w tą niedziele formatowałem) nie było takich zajść. 

Coś jest nie tak, bo taki dobry procek, a on na 4 strony internetowe daje max taktowanie 2,7 w turbo.

No nic sprawdzę sterowniki, coś poszukam jeszcze.

 

Edit: na stronie producenta znalazłem:

| Sterownik Toorbo Boost (Broadwell) |

10.0.28.1000

|

A ja mam zainstalowany z płytki wersję 10.0.28.1006, nie wiem czy kiedyś miałem taki.

Zauważyłem, że w odinstaluj programy mam zbyt mało programów, kiedyś miałem jakieś intel po angielsku a teraz nie mam, mam tylko intel management engine components i sterownik grafiki intel.