Laptop zamula!


(Omenrpg) #1

Witam,

Mam laptopa który ostatnio zaczął mi zamulać. Objawiło się to w trakcie słuchania muzyki przez winampa. Dźwięk zaczął się zniekształcać. Po wyłączeniu winampa laps zaczął mi zamulać. Przy każdym nowym starcie mam wrażenie ze jest coraz gorzej. Ciągle miałem zainstalowanego AVG 8 free edition. Przeskanowałem całego kompa i nic nie wykrył, tak samo Kasperski nic nie wykrył. Ad-awarem robił mi skan przez 3 godziny gdzie go nawet nie ukończył. Z defragmentowałem partycje przy pomocy O&O Defrag. Odpaliłem aware'a i wykrył 14 cookiesow (nie mówiąc ze pełen skan zajął prawie 2 godz. a dysk to 120 GB). Usunąłem je i nic nie pomogło. Moi znajomi mieli/maja wcześniej ten sam problem wiec pewnie mam od nich wirusa którego niczym nie mogę go wykryć :(. Znajomi swego lapsa sformatowali tzn. tylko glowna partycje co nie pomoglo. W stacjonarnym to dawno bym go rozebrał i docisnął wszystkie pod zespoły zaczynając od pamięci, ale w lapsie to już się tak łatwo tego nie da. Poniżej logi:


(Lukaszk 89) #2

Optymalizacje robiłeś?:

viewtopic.php?t=39970

viewtopic.php?f=7&t=76580

http://www.searchengines.pl/Optymalizac ... t5989.html

Przeczyść kompa i rejestr CCleanerem.


(Olixxx94) #3

Nemooo , co do loga to czysto, ale niech ktoś inny jeszcze to sprawdzi.


Optymalizacja była zrobiona?? Sama defragmentacja nie wystarczy...


(matusia :)) #4

Wejdź Start=> uruchom=>msconfig w zakładce uruchamianie odznacz niepotrzebne procesy uruchamiane ze startem. Przejdz do zakładki usługi Mictosoft i zaznacz "ukryj wszystkie usługo microsoft" i te które zostaną możesz odchaczyć wszystkie. Zastosuj, ok Restart w wyświetlonym oknie zaznacz nie pokazuj ponownie, ok.

poza tym zastosuj się do tego co pisał Loookash89

Możesz jeszcze w uruchom wpisać %temp% i usynąć tempy.


(Lukaszk 89) #5

Może też usunąć Prefetche :wink:

I tak wszystko składa się do optymalizacji...


(matusia :)) #6

Loookash89 masz rację ale PREFETCH nie można czyścić regularnie. Może to odnieść skutek odwrotny od pożądanego.


(system) #7

@matusia spójrz na wpisy 023 w logu HJT i zobacz działanie jakich programów chcesz unicestwić swoją radą!


(huber2t) #8

Podaj log z Combofix


(Frog) #9

Nemooo , na forum używamy polskich znaków (ż, ź, ć, ą, ś itp.). Korzystając z przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

Poza tym popraw tytuł tematu, tak aby mówił konkretnie o problemie.


(Olixxx94) #10

Dokładnie, z tego, co widzę, to wpisy 023 to Kaspersky, AdAware, O&O defrag i jakaś usługa od ATI (nie używam podzespołów tej firmy, dlatego też nie wiem do czego to służy).


(Omenrpg) #11

Optymalizacje oraz przeczyszczenie kompa zrobione.

A jakiego antywira byś polecił?? Ja zawsze korzystałem z AVG i nigdy wcześniej problemów nie miałem. A poniżej log z Combofixa.


(Frog) #12

Nemooo , ponawiam prośbę - popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(Omenrpg) #13

(huber2t) #14

Pobierz ComboFix, ale nie uruchamiaj

Otwórz notatnik i wklej do niego:

Folder::

C:\found.001

C:\found.000

Plik -> zapisz jako -> CFScript.txt.

Przeciągnij i upuść ikonkę CFScript.txt na ikonkę ComboFix.exe tak jak tu->

cfscript10uc2.gif

Rozpocznie się usuwanie i powstanie log, który dasz na forum.

Logi dajesz na http://wklej.eu lub na http://wklej.org a w poście dajesz tylko link


(Omenrpg) #15

http://wklej.eu/index.php?id=8b882d499e

Oto i on. Możesz wyjaśnić co to z pliki są??


(huber2t) #16

W logu nic nie widzę

usuń ręcznie folder C: \Qoobox , usuń instalkę Combofix z dysku.

Przeczyść komputer Ccleanerem

Wykonaj optymalizację autostartu

Wyłącz i włącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach. Instrukcja

Przeskanuj obszar całego komputera http://www.kaspersky.pl/virusscanner.html (uruchom przez IE) Daj raport z niego na forum

lub

Dr.WEB CureIt!


(Omenrpg) #17

Raz jeszcze wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Huber2t przypomniałeś mi że jest coś takiego jak przywracanie systemu :wink: i tak też zrobiłem. Przywróciłem go do stanu z przed dwóch tygodni i działa mi normalnie. Nie mam pojęcia dalej co to mogło być ale dużo tutaj od was się nauczyłem, raz jeszcze wielkie dzięki. Poniżej daje linka do loga z Combofix'a już po przywróceniu systemu. Może jakiś bystrzacha znajdzie błąd który mnie spotkał.

http://wklej.eu/index.php?id=5719529890

Niestety dalej nie wiem na jaki temat mam zmienić tego posta jak będą jakieś propozycje to piszcie a zmienię.


(huber2t) #18

Pobierz The Avenger

wklej do niego ten tekst:

Folders to delete:

C:\RECYCLER(2)


Drivers to delete:

AvgLdx86

avg8emc

avg8wd

AvgTdiX

kopiuj to i klikasz na Paste Script from Clipboard wybierasz Execute oraz Potwierdzasz i zgadzasz się na restart klikając OK.

Kasujesz ręcznie z dysku plik: C:\Avenger\backup.zip i wklejasz na forum raport: C:\avenger.txt


(Omenrpg) #19

Jest sens bym to robił skoro ten folder już ręcznie usunąłem? Później po usunięciu raz jeszcze nade grałem AVG8.0 free (plus do tego wiele innych elementów musiałem po przeinstalowywać) gdyż po przywróceniu systemu wiele programów nie działało, z wiadomych powodów.