Dzieje się tak około raz na tydzień, czasem nawet częściej, kiedyś to było w ten sposób że nagle nic nie można było zrobić i wyskakiwał niebieski ekran z jakimś tam komunikatem o błędzie a teraz dzieje się tak że nagle nic nie można zrobić, czasem działa tylko kursor a czasami po prostu wszystko zastyga i muszę całkiem wyłączyć lapka, skanowałem najnowszym Kaspersky i Malwarebytes - Antimalware, do tego użyłem 2 skanerów antywirusowych i nic poważnego nie wykryły, do tego regularnie używam CCleanera i ostatnio skorzystałem też z Advanced System Care. Do tego nie wiem czy to normalne ale laptop czasami wydaje takie krótkie dźwięki jakby woda chlupała , sprawdzałem dyski diskcheck i wszystko ok.
Wyciągnij akumulator i pracuj parę dni na samym zasilaniu. To wykluczy uszkodzoną elektronikę baterii. Wskazana byłaby również diagnoza dysku twardego.
Pobierz Everest Home: http://www.dobreprogramy.pl/Everest-Hom … 11558.html i pokaż temperatury podzespołów.
Wskazówki: pomiar-temperatur-t88838.html
Dysk przetestuj HDTune. Jeśli wcześniej tych dźwięków nie było tzn że coś jest nie tak…
Co do tych dźwięków to nie pamiętam czy były od początku, dobra jeszcze sprawdzę HD Tune,
Dodam jeszcze że czyściłem ostatnio laptopa tak więc wentylacja powinna być dobra
Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika HDD
Temperatury
Procesor 53 °C (127 °F)
WDC WD2500BEVS-22UST0 44 °C (111 °F)
Więcej temperatur pokaż
wyciągnąłeś baterię?
Baterię wyjąłem, co do temperatur to po kliknięciu na czujnik pokazało tylko tyle a teraz za następnym razem nic nie wyświetla.
HD Tune w Error Scan wszystko ok
Podaj jeszcze model Twojego ACERA. Jak zachowuje się komputer bez baterii? Te same problemy?
Aspire 5920G , żeby zobaczyć czy wyjęcie baterii coś dało trzeba pewnie bedzie poczekać kilka dni bo znając życie to teraz przez kilka następnych dni się nie zawiesi, do tej pory tak było że jak się wieszał to jednorazowo,jakoś tak plus minus raz na tydz., raz się tylko zdarzyło że zawiesił mi się 3 razy pod rząd, ledwo go uruchomiłem i za chwili wisiał.
– Dodane 03.09.2010 (Pt) 9:57 –
No i znów się zawiesił, na wyjętej baterii, wcześniej niż przewidywałem, tym razem tylko kursor działał ,co ciekawe zauważyłem że ten dźwięk “chlupania” pojawił się kilka razy po tym jak laptop się zawiesił, czyli co jednak może być to problem z dyskiem? Może warto sprawdzić jeszcze jakimś innym programem niż HD Tune
– Dodane 03.09.2010 (Pt) 10:21 –
W trakcie ponownego spradzania z HD Tune pokazał się komunikat Critical hard disk temperature - 55st C,mam rozumieć że to nie jest normalna temperatura, i co w związku z ty
– Dodane 03.09.2010 (Pt) 10:52 –
–
Teraz już 57st, czy to już jest temperatura szkodliwa dla dysku?