Hej
Od niedawna jestem posiadaczem laptopa Lenovo IdeaPad Y530, jednakże do tej pory nie miałem czasu, żeby się nim zająć.
Aktualnie jest na nim zainstalowany Windows Vista, ale jako, że w ogóle się na nim nie znam oraz sporo rzeczy, na których mi zależy, na nim nie chodzi - zakupiłem już Windowsa XP Home (3 stówy!)
Mam jednak kilka problemów:
-
nie dostałem płytki z Vistą (ponoć instalka znajduje się na dysku)
-
nie mam sterowników do tego laptopa (podobno można je bez problemu ściągnąć z netu)
To może trochę danych nt. lapka:
Pulpit
Pulpit – Start
Mój komputer
Dysk lokalny (C:)
LENOVO (D:)
LENOVO (D:)/Vista
Podstawowe informacje o komputerze
Menedżer urządzeń 1
Menedżer urządzeń 2
Menedżer urządzeń 3
Co chciałbym zrobić (+ pytania):
1. nagrać tego Windowsa Vistę na płytę, przyda się w przyszłości (co mam konkretnie nagrać, żeby wszystko było w porządku?)
2. usunąć partycje (także ukrytą), sformatować dysk i podzielić na nowo na partycje (z tego co widzę mam do dyspozycji ok.280 GB? plus ta ukryta partycja? czy ten dysk LENOVO to już jest właśnie ta ukryta partycja?)
3. zainstalować Windowsa XP Home
4. zainstalować sterowniki (tylko skąd je wziąć? proszę pomóżcie - ale takie, żeby wszystko działało bez problemu, grafika, karta dźwiękowa, kamerka, bluetooth itp itd.)
5. co to jest to Lenovo OneKey Recovery? Da się to usunąć? Czy to będzie działać pod XP, bo jest do tego zupełnie oddzielny przycisk włączania?
Bardzo Was proszę o pomoc i odpowiedzi
Pozdr!