Lenovo IdeaPad Y530 - zmiana systemu, sterowniki itd

Hej :wink:

Od niedawna jestem posiadaczem laptopa Lenovo IdeaPad Y530, jednakże do tej pory nie miałem czasu, żeby się nim zająć.

Aktualnie jest na nim zainstalowany Windows Vista, ale jako, że w ogóle się na nim nie znam oraz sporo rzeczy, na których mi zależy, na nim nie chodzi - zakupiłem już Windowsa XP Home (3 stówy!)

Mam jednak kilka problemów:

• nie dostałem płytki z Vistą (ponoć instalka znajduje się na dysku)

• nie mam sterowników do tego laptopa (podobno można je bez problemu ściągnąć z netu)

To może trochę danych nt. lapka:

Pulpit

97660367.th.jpg

Pulpit – Start

36526177.th.jpg

Mój komputer

63680358.th.jpg

Dysk lokalny (C:)

20824519.th.jpg

LENOVO (D:)

20621256.th.jpg

LENOVO (D:)/Vista

25320765.th.jpg

Podstawowe informacje o komputerze

52933382.th.jpg

Menedżer urządzeń 1

50525109.th.jpg

Menedżer urządzeń 2

98951127.th.jpg

Menedżer urządzeń 3

54630670.th.jpg

Co chciałbym zrobić (+ pytania):

1. nagrać tego Windowsa Vistę na płytę, przyda się w przyszłości (co mam konkretnie nagrać, żeby wszystko było w porządku?)

2. usunąć partycje (także ukrytą), sformatować dysk i podzielić na nowo na partycje (z tego co widzę mam do dyspozycji ok.280 GB? plus ta ukryta partycja? czy ten dysk LENOVO to już jest właśnie ta ukryta partycja?)

3. zainstalować Windowsa XP Home

4. zainstalować sterowniki (tylko skąd je wziąć? proszę pomóżcie - ale takie, żeby wszystko działało bez problemu, grafika, karta dźwiękowa, kamerka, bluetooth itp itd.)

5. co to jest to Lenovo OneKey Recovery? Da się to usunąć? Czy to będzie działać pod XP, bo jest do tego zupełnie oddzielny przycisk włączania?

Bardzo Was proszę o pomoc i odpowiedzi

Pozdr! :wink:

Ja sobie niedawno kupilem laptopa Lenovo g550 i tez nie dostalem plytki instalacyjnej z windowsem 7 Home Premium. Za to sterowniki mam na dysku D pod nazwa drivers

Albo coś przeoczyłem albo producent do tego laptopa nie udostępnia sterowników do Windowsa XP: http://www-307.ibm.com/pc/support/site. … idate=true

Pozostaje Ci szukanie sterowników “na piechotę” - sprawdzając każdy podzespół i szukając do niego sterowników - często jest to zadanie bardzo pracochłonne i nie zawsze skuteczne. Niektóre, powtarzam niektóre sterowniki od Visty i Win7 być może będą pasowały, ale pewności nie masz. W skrócie - masz problem…

Ten wątek powinieneś założyć na forum przed zakupem Windowsa XP.

No i co z tego? Sterowniki masz do Swojego Windowsa 7 a on szuka do XP czyli Twoja “porada” jest zbyteczna i nic nie warta w tym przypadku.

Witam :wink:

Nikt nie dostał płytki. Na dysku, a konkretnie ukrytej partycji znajduje się nie tyle instalka Visty, co obraz partycji C.

Zgadza się. Pobierzesz je stąd. Zwróć uwagę pod jaki system ściągasz sterownik - po prawej stronie masz podane, którego systemu dotyczy dany sterownik.

Na komputerze masz zapewne program One Key Recovery (czy coś w tym stylu, już nie pamiętam jak się dokładnie nazywało to cudo). Na pewno znajdziesz go w folderze Lenovo wchodząc w Start :arrow: Wszystkie programy. Dokładnie jak wypalić obraz na płytę nie powiem Ci, gdyż nie pamiętam :razz:

Partycje możesz usuwać, jednak już nigdy nie skorzystasz z opcji One Key Recovery, ukrytej partycji, ani obrazu dysku który wypalisz na płycie. Ukrytej partycji nie widać w Mój komputer :wink:

Śmiało, jednak najpierw należałoby zmienić ustawienie trybu SATA w BIOSie.

Link do sterowników podałem wcześniej.

Jest to program/system, który pozwala przywrócić komputer do stanu sklepowego korzystając z obrazu znajdującego się na ukrytej partycji. Da się to usunąć i instalując XP właśnie to zrobisz - nadpiszesz odpowiednio spreparowany MBR. Pod XP nie będzie to działać niestety (a może na szczęście? :P).

Zgodnie z prośbą wypowiedziałem się i mam nadzieję, że co nieco pomogłem :slight_smile:

Nie tyle przeoczyłeś, co strona Lenovo dość dziwnie się zachowuje :stuck_out_tongue:

Problemu nie ma najmniejszego - sam przechodziłem z Visty na XP i jedyne problemy były z dźwiękiem (wystarczy hotfix ze strony Lenovo) oraz na samym początku z wykrywaniem dysku (SATA Mode w BIOSie). Skompletuj sterowniki i instaluj XP, w razie czego pytaj :slight_smile:

Gratulacje, życzę wiele radości z nowego nabytku =D> :lol:

no to ładnie jak kupujesz do nowego sprzętu stary system, a nie lepiej było dać te 300 zł na win7, jakoś mnie nie dziwi że producent nie chce dać sterów pod xp. Ludzie nie cofajcie się 8 lat do tyłu. Potem takie to wszystkie zacofane

Kolega w pierwszym poście napisał, że pod Vistą nie działa mu to co jest dla niego ważne. Oczywistym jest, że pod 7 będzie to samo.

Jak to producent nie chce “dać sterów” do XP? Sterowniki są do pobrania ze strony producenta laptopa bez najmniejszych problemów - czytaj ze zrozumieniem zamiast bez sensu nabijać posty.

Osobiście preferuję cofanie się do przodu 8)