Lenovo Z560. Wifi nie chce się włączyć

Witam. Posiadam laptopa Lenovo Z560 z kartą wi-fi ath-ar5b95. Problem jest taki że gdy próbuję włączyć wifi to wifi się nie włącza. W systemie windows 10 PRO 64bit karta wykrywana jest poprawnie pod nazwą Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter. Wszystkie sterowniki do systemu mam zainstalowane i są aktualne. Rozkręcałem laptopa i sprawdzałem czy karta wifi jest dobrze podpięta. Obie anteny są podpięte do karty wi-fi i karta siedzi poprawnie w slocie. Po kablu LAN internet działa ale wifi nie chce się włączyć, nie wiem dlaczego. Próbowałem włączać wifi wciskając klawisz FN i F5 jednak to nie działa. Pod spodem laptopa mam przełącznik który odpowiada chyba za wifi jednak nie jestem pewien. Próbowałem go przełączać jednak i tak to wi fi nie chce się włączyć. Jak mogę włączyć to wi-fi? Będę wdzięczny za pomoc :slight_smile:

Tak to z przodu pod spodem to przełącznik wi-fi.
Przesunięty w prawo - wi-fi włączone.

@daras28-82 Ten przełącznik jest ciągle przesunięty w prawą stronę. I mimo tego wifi nie działa

Jak już się dobrałeś do karty wi-fi to delikatnie ją pryśnij preparatem “kontakt-PR” lub “cleanser-PR” na stykach.
Miałem kiedyś lapka który co jakiś czas po utopieniu gubił kartę, pryśnięcie ją leczyło.
Ewentualnie sprawdź w biosie czy masz “wiereless lan support” zaznaczone jako “enable”.

Zamówię ten preparat i spróbuję prysnąć nim styki karty. W biosie mam taką opcję i jest ustawiona na ‘‘enabled’’

Obawiam się jednak że nie wykrywało by ci karty gdyby to był błąd sprzętowy.
Kliknij na chmurkę czy co to tam jest po prawej na pasku, chodzi o otwarcie paska bocznego (panelu powiadomień), nie masz tam trybu samolot włączone albo wyłączone wi-fi?

Próbowałeś odinstalować i ponownie zainstalować kartę sieciową?

BTW, żona ma takiego, z i3 2,4Ghz, 8GB ram, 128GB SSD + 500GB HDD, dzielny staruszek, nawet nową baterię dostał.

@Daras Właśnie tryb samolotowy jest wyłączony. Gdy próbuję włączyć wifi to przycisk przez jakieś 15 sekund zmienia kolor na szary tak jakby próbował włączyć wifi a potem wraca do stanu sprzed kliknięcia. Probowałem odinstalowywać tą kartę w menadżerze urządzeń, nie pomaga.
Tu screen z tego panelu powiadomień https://zapodaj.net/c333e525cfd6c.png.html
A tu screen z połączeń sieciowych

To wifi 2 to moja zewnętrzna karta wifi od tp linka

I w połączeniach sieciowych jak klikniesz prawym i zaznaczysz włącz też nie zaskoczy?
Możesz puścić jakiegoś linuksa live i sprawdzić czy na nim będzie działać, wykluczysz problem sprzętowy.

@daras28-82 Właśnie jak klikam prawym na tą kartę wifi to mam ‘‘Wyłącz’’ zamiast ‘‘Włącz’’ czyli tak jakby ta karta była cały czas włączona. Zaraz pobiorę jakiegoś linuksa live i sprawdze czy na nim działa ta karta wifi

Wygląda na to że systemowi się coś popierdaczyło.
Jak na Linuksie normalnie zaskoczy wi-fi to spróbuj przywrócić system do stanu z przed ostatniej aktualizacji.

@daras28-82 Wątpię by to była wina aktualizacji czy coś, bo już przeinstalowywałem windowsa na czysto i jest ten sam problem. Za chwilę uruchomię linuksa i zobaczę czy na nim działa ta karta wifi

Jeżeli nie ruszy to działaj ze sprayem, uważaj tylko i pryskaj delikatnie bo jest bardzo wydajny, jedno pryśnięcie potrafi pół płyty zalać.

Jak masz chęć pobawić się to upewnij się że fizyczny przełącznik z przodu na dole nie wyskoczył, plastikowy suwaczek lubi czasem zeskoczyć z właściwego przełącznika na płycie głównej ale to powinieneś wyczuć przy przełączaniu.

@daras28-82 odpaliłem linuxa live i na tym systemie jest to samo. Nie pokazuje mi sieci wifi, pisze że fizyczny przycisk jest wyłączony. Z ciekawości przełożyłem tą kartę do drugiego laptopa i na nim ta karta działa poprawnie. Co do tego laptopa lenovo to przy włączaniu laptopa do momentu włączenia systemu windows 10 dioda od wifi się świeci ale jak tylko system się uruchomi ta dioda gaśnie. Co tu może być nie tak? Masz może jakiś pomysł?

Sprawdź przełącznik.
Musisz do tego zdjąć klawiaturę i palmrest.
Upewnij się że jest na miejscu, kapnięcie w niego kontakem może rozwiązać problem, kapnij też na złącze karty.
Preparat warto mieć, przydaje się na przełączniki, potencjometry a nawet silniczki wentylatorów.
Dobrze smaruje i poprawia przewodzenie styków i przełączników.

Rozwiązałeś problem?

1 polubienie

Tak. Rozkręciłem laptopa i wymontowałem całkowicie przełącznik od wyłączania wifi. Wifi działa już poprawnie wielkie dzięki za pomoc :smiley: