[LG G2 mini / D620r] Asystent Google niedostępny

Od wprowadzenia Asystenta Google minął już ponad tydzień, a ja nadal nie mam możliwości uruchomienia go na swoim G2 mini. O ile na Androidzie 5.0.2 to może bym jeszcze zrozumiał, ale w końcu pokusiłem się o zrobienie root’a, bootloadera itp. (z innych względów) oraz zainstalowanie LineageOS 14.1 z Androidem 7.1.2 i pomimo instalacji aplikacji Google… nie mam nadal żadnego asystenta. Czyżby leciwy G2 mini był zbyt słaby aby ogarnąć to nowe cudo dostępne dla polaków?

Wymagane jest 1.5 Gb RAMu. G2 mini ma bodajże 1 Gb.

1 polubienie

Jeszcze ekran minimum 720p, a G2 mini ma 540p.

1 polubienie

Dzięki za informację. Dla potomności zostawię tutaj informację, że można wymusić działanie Asystenta edytując plik system/build.prop dodając do niego linijkę:

ro.opa.eligible_device=true

Zrobiłeś tak i działa ok? Czy wolno?

Działa jak należy. Czy wolno? Jak na ten telefon raczej normalnie, ale wolno na pewno nie. Prawda jest taka, że nie ilość pamięci w telefonie się liczy, a ilość wolnej pamięci oraz dobre zarządzanie nią. Co z tego, że telefon będzie miał 1,5GB RAMu jak będzie zużywał całe 1,5GB. Równie dobrze na telefonie z 1GB można zużywać 500MB. Ja zużywam średnio 750MB przy 865MB wolnej i jakoś póki co problemów nie mam.

To nie do końca prawda. Android trochę inaczej zarządza ramem niż Windows.

W każdym razie powodzenia.