Witam. Przymierzam się do kupna nowej nagrywarki DVD i przy opisach pisze ‘‘Light Scribe - Tak’’. Do czego ta funkcja mi się przyda i ile kosztują płyty do tego?
Można nagrywać nadruki na płytce.
Jakieś tanie te nagrywarki - LG po 150 zł :mrgreen:
zastąpi ci markera 
i jak będziesz chciał podpisać płytę to poprostu wypalisz na niej jakiś napiś 
ewentualnie nawet zdjęcie
w sumie opcja może się niekeidy przydać 
A ile gdzieś trwa to ‘‘wypalanie’’ napisu i innych duperelek? :mrgreen: może ktoś ma ta nagrywarkę 
ja mam ale nie korzystam bo po co ?? żeby napis nadrukować - szkoda zachodu można ładnie płytkę podpisać flamastrem
a i płytki które umożliwiają na nich zapis laserem są droższe od standardowych to 1 kwestia
a druga czy wypalanie na płytce napisu laserem nie skraca jego żywotności…
Mi się wypalał napis troszkę większy ok. 20 minut 
DVD ostatnio kupiłem za 3.49zł
a CD około 2zł
To nie tak drogo.
Ja mam nagrywarkę z tą funkcją i jestem bardzo zadowolony z niej. Wypalanie trwa do pół godziny. Cena nagrywarki z LS jest niewiele wyższa od zwykłej, a płyty tak “ozdobione” dużo ładniej się prezentują, więc polecam 
szkoda mi nagrywarki na płyty jakości Esperanza 
a co ty masz do tych płyt…jeśli nimi nie będziesz rzucać to wytrzymią bardzo długo,wiem bo głównie tej marki płyty kupuje…
ja też kiedyś myślałem że te wszystkie tanie hipermarketowe płyty typu Titanum, Octron czy Viwanco są dobre dopóki nie stwierdziłem że wciąż są z nimi problemy i często nie chcą się dobrze nagrywać (chociaż Esperanza jest jeszcze najlepsza z nich).
w najlepszej jakości foto na całej powierzchni trwa około 25-30 minut
ja proponuję trochę inną metodę i myślę że lepszą LABELFLASH
choćby ze względu na trwałość tej etykiety no i można na zwykłych DVD wypalić napis od strony Danych tyle że tam gdzie ich nie ma. Fajny efekt. Jak masz NEC ND-3550A ja właśnie miałem taką i przerobiłem sobie na ND-4550A.
Fajna sprawa taka nagrywareczka, z promocji juz za 100 zloty wezmiesz, fajnie wypala obrazki:) Polecam kazdemu
Light Scribr o ile sie nie myle, wypala etykietę o kolorze żółtym. Po prostu, korzystasz z oprogramowania i masz wydrukowane :).
I jeszcze sprawi płytę kolorową 
a znacie dobry program do używania ls?
najprostrzy i free LightScribe Simple Labeler a z płatnych dobre są Nero, SURETHING LABELER czy LabelPrint :-({|=