Linux i brak połączenia z Internetem

Do routera nie logujesz się na Twoim dynamicznym IP, tylko na IP routera, jak zresetujesz to będą ustawienia domyślne dla routera - czyli dla TP-LINK jest to :

adres wpisywany w przeglądarce: 192.168.1.1

login: admin

hasło: admin

Lepiej dokupić zwykły kabel i wetknąć go do skrzynki komputera, a drugą końcówkę do routera. Ja tak zrobiłam i mi pomogło.

Jeżeli te dane z numerem IP, bramy, DNS miałem wykorzystać do wpisania w ustawieniach karty sieciowej podając jako statyczne IP, to nie zadziałało. Nie łaczyło wtedy z routerem w ogóle.

Dodane 01.07.2010 (Cz) 20:43

Czyli w ustawieniach karty sieciowej mam podać tylko statyczne IP routera i nie wpisywać innych danych?

Dodane 01.07.2010 (Cz) 20:45

Ale ja nie mam problemu z kablem. Mam tylko jeden kabel do obu komputerów i jak podłączam do PC to na XP mam net, a na linux nie. Tak, że Twój post nie jest nawet przyczynkiem do wyjaśnienia mojej sytuacji.

Miałem podobny problem, ale podpiąłem kabel z routera do kompa i jakoś wszystko się samo ustawiło a potem wyjąłem kabelek i nie było żadnych problemów z kartą.

Chodziło mi o zresetowanie routera do ustawień fabrycznych i wejście do jego configu.

Adres routera jest najczęściej bramą w cmd.

Hej!

Jeśli wejdziesz do routera to będziesz mógł ustawić DHCP.

Zwyczajnie podłącz router kablem do kompa i na tym kompie w przeglądarce wklep 192.168.1.1, potem podaj login: admin i hasło: admin - będziesz w ustawieniach routera.

Tam możesz już wszystko ustawić - czyli dane dostępowe do WAN i ustawienia LAN oraz WiFi. W danych do WAN czy PPP (nie pamiętam jak tam jest) wklepujesz to co masz od providera, w LAN ustawiasz tylko DHCP (enable), w WiFi musisz sobie zabezpieczyć sieć (kluczem lub filtracją adresów MAC).