W Firefoksie, ze stron powiązanych z WP.PL, przekierowuje mnie na LuckyPapa. Jako, że to nie jest Windows, to nie mogłem zamieścić logów z FRST. Dotyczy to wyłącznie stron powiązanych z WP.PL.
Tutaj zamieściłem poprzedni temat: Błąd wczytywania komentarzy - #6 przez Radek68 . W dodatku, to nie mam dostępu do systemu komentarzy.
To nie jest raczej związane z przeglądarką (spis rozszerzeń wygląda normalnie; ostatnia pozycja to moje własne rozszerzenie):
Sprawdzałem w hosts.deny (by upewnić się, że nie działanie komentarzy nie jest spowodowane zawartością tego pliku - nie sprawdzałem w narzędziach debugowania przeglądarki w sekcji sieć, z czym się łączy, bo to nie miało sensu), jak również w hosts, by się przekonać, czy nie mam podmienionego aliasu na jakieś dziwne IP. Spingowałem wp.pl od siebie z kompa i z mojego serwera ssh, by sprawdzić czy mam ten sam adres. Sprawdziłem też resolv.conf i serwer dns widnieje pod bramą domyślną - 192.168.0.1 .
Nie jestem specjalistą od bezpieczeństwa, ale co mogłem, to sprawdziłem. Wątpię, by to było coś na kompie. Raczej coś mogło mi zainfekować router, albo coś z serwerem WP jest nie tak. Nie mniej, będę wdzięczny za okazaną pomoc - trzeba sprawdzić wszystko.
Zapoznałem się z tą stroną: https://malwaretips.com/blogs/remove-luckypapa-top/ . Przekierowywać może na LuckyPapa zainfekowany komp, m.in rozszerzenia, albo jakiś wirus. Nie mniej, to nie ma instrukcji dla Linuksa.
Nie ma sensu wklejać wynik-stronka. Nic nie znaleziono, choć może źle szukałem? Programiści mogli użyć różnych oszustw, jak różnych sposobów konkadenacji znaków adresu docelowego (LuckyPapa.top).
Linux to dośc oględne okreslenie.
Ale nawet jego dystrybucje mają dostęp do AV różnych producentów.
Jaki problem jakąś zainstalować i sprawdzić system.
Można również zainstalować inna przegladarkę i sprawdzić czy to samo sie dzieje
Można ewentualnie zajrzeć tu.
Tak. OpenSUSE Tumbleweed + Wszystkie aktualizacje z głównego repo. Część programów to Flatpaki u mnie. Pamiętam, że raz FF nie chciał chodzić, więc zainstalowałem Flatpaka, ale zwykły zaczął, więc odinstalowałem tego z Flathub.
Też myślałem o przejęciu routera i ingerencję w odpowiedzi DNS, ale nie spodziewałem się, że protokół jest na tyle stary, że leci czystym tekstem. Ustawione… Może nawet ktoś w PLUS zainstalował jakiegoś badware, co niekiedy zwraca rekord ALIAS (?) .
„Allegro, OLX, Gazeta, WP (w tym serwis Sportowe Fakty). To potwierdzone witryny, przy korzystaniu z których potrafiła nagle „wyskoczyć” strona z informacją o rzekomej wygranej. Skąd? Stawiamy na wstrzyknięcia z sieci reklamowych.” - CERT Orange Polska.