Linux+stery ATI :-/


(Zolciak) #1

Czy instalował ktoś może stery ATI do Linuxa :?: Mam Auroxa 10 i jak instauje odpalam konsole wpisuje:

init 3

rpm -e --nodeps XFree86-Mesa-libGL

rpm -Uhv ./fglrx.rpm

Wszystko się instaluje ale wyskakuje troche errorów :smiley: Pobrałem ze strony ATI ten skrypcik check.sh wszystko zrobiłem jak trzeba czy wersje sterów mam dobrą. W fglrxconfig też ustawiłem wszystkie bajery (odświerzanie pionowe, poziome itp) Jak odpalam potem system jest tak że niby wszystko OK pokazują się napisy ale gdy wchodzi do tej nakładki graficznej (GNOME chyba :slight_smile: ) to odpala się taka jak by konsola i miga tylko kursor a potem widać taki jak by ekran ale nic w nim nie pisze :roll:

Brakuje mi już pomysłów nie wiem co robie źle :? HELP ME bo miałem już 3 formaty i kapa :smiley: A nie moge nawet rozdziałki i odświerzania na normalne zmienić :cry:


(Czarno to widzę...) #2

Zajrzyj na http://www.aurox.org/support

Rozwiązanie można też znaleźć w 5 minut na Google (tip: +aurox sterownik +ati).


(system) #3

Ja instalowałem sterowniki od ati karta Redeon 9200 Full 128 Ramu !

pod Suse 9.1 .

Jednak Open GL l chodzi niemrawo .. Oraz g ry potrzebujacce akceleracji spisuja sie raczej kiepsko.. !!

Moim zdaniem nie ma dobrych sterów pod tego typu karty

Przynajmiej ja nie spotkałem .!

W tym przypadku w trybie tekstwoym skonfiguruj Xwindows w trybie vesa . powinno przywrócic prawidłowe działąnie np. KDE

Pozdro


(Zolciak) #4

W sumie nie zależy mi żeby gry chodziły good :smiley: Ja chce tylko 1024x768@100Hz :smiley: Znalazłem na innych forach coś z Komlilacją Jądra więc troche poczytam i dam znać co mi wyszło :slight_smile: