Otwierassz : Start- Panel Starowania - System - Zaawansowane - W polu Odzyskiwanie i uruchamianie przycisk Ustawienia - Edytuj.
Albo inaczej : Panel sterowania - opcje folderów - zakładka Widok - Odznaczamy następujące opcje:
Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane)
Pokaż ukryte pliki i foldery.
Następnie wchodzisz na dysk C ( systemowy ): i szukasz, plik boot.ini. otwierasz go :
[boot loader]
timeout=10
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=“Microsoft Windows XP Professional” /fastdetect /NoExecute=OptInM
Teraz możesz usunąć wszystko z pliku boot.ini i wkleić to co ci napisałem - UWAGA ja wpisałem Microsoft Windows XP Professional jeżeli masz Home to zamień i po krzyku…
A teraz parę słów wyjaśnienia :
Kod:
[boot loader]
timeout=3
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
Timeout definiuje ile sekund będzie wyświetlane menu startowe.
Gdy wpiszemy 0 (zero) menu się nie wyślwietli, a gdy wpiszemy -1 zostanie wyświetlone bez odliczania.
Default - wskazuje na system, który ma być domyślnie (z listy operating systems) uruchamiany.
Sekcja druga, czyli [operating systems] jak zapewne zauważyliście zawiera listę dostępnych systemów operacyjnych na naszym komputerze.
Kod:
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=“Windows XP” /FASTDETECT
Każdy wpis skałada sie z lokalizacji systemu. Pomiędzy cudzysłowami (" ") znajduje sie tekst, który jest wyświetlany na starcie naszego systemu.
Na końcu, po ukośniku jest zdefiniowany sposób uruchomienia systemu.
Scieżka jak widzicie nie jest typową, jaką znamy ze środowiska Windows. Co to oznacza? Już tłumaczę:
Multi(0) - określa kontroler dysków. Powinien być ustawiony na 0 (zero).
disk(0) - Wartośc tego parametru również powinna być ustawiona na 0 (zero).
rdisk(0) - numer dysku, na którym znajduje sie partycje rozruchowa (wartość 0 oznacze zwykle primary)
partition(0) - wskazuje na partycje, na której system się znajduje. Powinna zaczynać się od 1, gdzyż 0 jest zarezerowane dla przestrzeni wolnej.
Powodzenia…