Mały linux na dysku przenośnym

Mp3 teraz mam 1Gb, zobaczę to formatowanie.

spróbuj to: http://www.pendrivelinux.com/2008/05/08 … e-live-cd/

No i jeszcze jedno pytanie, chodź pewnie będzie ich więcej, czy można zainstalować slaxa na usb za pomocą wypalonej płyty zawierającej go, czy jak kto woli LiveCD ?

chyba sie nie da

Mi się wydaje, że archiwum Slax’a jest gdzieś uszkodzone, lub coś, a jeśli nie Slax, to co byście polecili, aby nie trzeba było instalować sterowników. Po prostu mały system dla kogoś, kto chce zacząć przygodę z Linuxem.

ubuntu, link podałem wcześniej

Ubuntu kiedyś miałem, dokładniej wersję 7.04 i dźwięku nie było.

knoppix spróbuj

Jak chcesz zacząć przygodę z Linuksem, to sobie go zainstaluj na dysku,

Nie, na dysku nie ma co, ponieważ według pewnej osoby, z którą dzielę komputer “Linux jest kiepski”, a więc na dysku instalować nie będę, bo jak zainstaluję, to będę miał wmawiane że “Linux zaśmieca komputer”.

A ta osoba musi wiedzieć?

Jeśli chcesz poznać Linuksa, to ustal z współużytkownikiem podział dysku…

Ta… tylko gdyby ta osoba wiedziała co to podział dysku… (no może to będzie wiedziała) ta osoba właściwie to nie umie używać windowsa. A tak poza tym przerabiałem to już z tą osobą kilka razy, mam nawet płytę z Mandrivą. Prawdopodobnie zdecyduję się na Linux Knoppix, mam dwa pytania:

1. Czy jest on po polsku ?

2. Jak go zainstalować na dysku przenośnym ?

A może zainstaluj na maszynie wirtualnej

Ok, udało mi się już zwirtualizować i piszę włąśnie z Knoppixa, ale mam problem, jeśli chcę wejść na dysk twardy, wywala mi komunikat: “Could not mount device. The reported error was: mount: I could not determine the filesystem type, and none was specified”. Wirtualny dysk został utworzony na mp3 1GB, obraz dysku ma rozmiar 800MB, ale został ustawiony na “dynamicznie rozszerzany obraz”, z tego co wyczytałem z tego błędu, to jest system plików nieodpowiedni, jak go zmienić ? I jak zainstalować Knoppixa na tym wirtualnym dysku ?

A tego Slaksa nie dałeś rady na Pendrive zainstalować? Skoro wystarczy tylko skopiować archiwum to wydaje się to banalnie proste.

Zaciekawiła mnie ta instalacja Slaksa na Pendrive i pomyślałem, że wypróbuję ale kurcze jak mogę zrobić Pendrive bootowalnym skoro nie mam Windowsa i nie mam jak odpalić pliku *.bat?

elkanguro: syslinux