Mam problem z podziałem Internetu


(Ladyangelika) #1

Problem polega na tym że mam 2komputery :), w 1 są 2 karty sieciowe w drugim jest 1 karta, jakiś czas temu dało sie połączyc 2 komputery i internet sam sie dzielił lecz po pewnym czasie przestał działać na tym komputerze z 1 kartą ;/, jak sie później dowiedziałem dostawca blokował mi ten 2 komputer ;/ (przypuszczam że chodzi o przeskoki).

Nie mam z dostawcą żadnej umowy więc powinnienem moc lecz dostawca delikatnie mówiąc to CHAM ;p.

Próbowałem różnych programów typu Win Proxy, SyGate itp. ale i tak net nie chula :stuck_out_tongue: na drugim kompie ;/. Więc jesli ktoś wie jak ominąc te przeskoki albo ma do tego program prosze o kontakt.

(na 2 kompie po zmienie maca karty (programem) i ustawienu takim samym jak komp 1 net dzialal ale tylko na drugim ;/, może taka informacja komuś sie zda na coś :), wolałem odrazu powiedzieć :slight_smile: )


(Barti041) #2

jak nie masz umowy z dostawcą to skąd ty ten internet bierzesz?? są jakieś takie akcje charytatywne podarujmy neta czy jak?


(system) #3

Puść pinga do onetu i sprawdz wartość TTL


(PaPuX) #4

Powinieneś podzielić łacze poprzez router sprzętowy i sklonoaniu adresu MAC karty która ma przydzielonego neta na porcie WAN, oraz ustawić na obydwuch kompach żywotność pakietów (TTL) na liczbe 129 gdyż sygnał przechodzący przez router zawsze ma zbijany TTL o 1 w dół.

Taka konfiguracja jest praktycznie niewykrywalna po stronie administratora gdyż router wysyła wszystkie pakiety tak jagby one wychodziły z jednego kompa któremu przydzielono internet.

Dzielenie typu switch tu nie zadziałą gdyżu admina widoczne są 2 adresy IP i można jednego odciąć bez problemu.

Tak samo jak NAT bez obsługi PAT czyli komp=komp nie zadziała gdyż czasy TTL na pakietach będą różne i można zablokować te pakiety które mają inną żywotność niż drugie.

Jest to dość skomplikowane dla człowieka nieznającego się na sieciach, ale nie ma żeczy niemożliwych. :lol:


(system) #5

Nie zgodze się bo jak admin ustawi TTL=1 to pakiety za routerem będa miały TTL=0 i nie pomoże tu zmiana TTL w windowsie. Poprostu internet nie pójdzie dalej jak do routera :stuck_out_tongue:

Można to obejść jednak potrzeba na to kasy :slight_smile: albo sprzętowy router z możliwością regeneracji TTL albo serwer podbijający TTL


(PaPuX) #6

Zgadzam sie z tobą w 100% TTL 1 jest cięzki do ominięcia, ale też możliwy.

Niestety TTL stosuje sie tylko w bardzo szybkich sieciach co w naszych warunkach jest nadal dość żadko spotykane.

Pozatym miałem router który odziwo nie zbijał TTL i bardzo mi sie to podobało, ale na routerach z niskiej pułki nadal jest to zbijane.


(Ladyangelika) #7

Puscilem pinga do onetu, TTL jest rowne 1 :), czyli mam problem tak heh?

Co wiec powinienem zrobic?

PS. Tak internet jest byl i bedzie bez umowy, tak ma wieksza czesc mojego miasta, zadna akcja charytatywna, poprostu tak jest. Net za 33zł/miesiac.


(PaPuX) #8

Dokładnie masz poważny problem.

Bez routera z możliwością podbijania TTL sie nie obejdzie.


(Ladyangelika) #9

czyli co kupic cos w stylu:

http://www.allegro.pl/item121963353__su ... d_ss_.html

?


(PaPuX) #10

Dokłądnie tak, przez takie urządzenie powinieneś podzielić łącze, ale jak masz TTL 1 to tym napewno nie podzielisz.

Przy TTL 1 potrzebny jest serwer na linuxie albo specjalistyczne routery (zapewne bardzo dorogie) ale to już przewyższa moją wiedze na temat sieci.


(Ladyangelika) #11

No to spx rozwiązać sie da sprawe na pewno też na windowsie :slight_smile: Kolega mi podrzucil linki ale nie wytlumaczyl zbyt wiele bo sie "ulotnil" (bo mu pewnie za bardzo juz dupe trulem ^^) to moze wy pomożecie?

http://kamburov.net/index.php?/content/view/17/26/

i

http://www.ntkernel.com/w&p.php?id=7

No wiec jak widac (link1) koles pisze ze zmodyfikowal to co zrobil ktos inny (link2). Oczywiscie kolo zamieścil te modyfikacje. Sciągnąłem wiec program WinpkFilter i zamonotowalem modyfikacje jakie wprowadzil kolo(z linku 1), zainstalowalem tez program Internet Gateway. Musialem coś zle zrobic bo mi net na drugim kompie nie "chula", tak czy owak jest jakiś postęp - TTL sie na prawde zmienia i nie trzeba do tego ani linuxa ani routera :] Tylko co dalej?

Na pierwszej karcie sieciowej pierwszego kompa (legalne podlaczenie do neta) mam automatyczne pozyskiwanie IP itd no i udostepnianie polączenia. No wiec dostaje IP 10.0.0.42 maske 255.255.254.0 brama 10.0.0.1 server DHCP 10.0.0.1 i DNSy 10.0.0.1 i 194.204.159.1

Na drugiej karcie pierwszego kompa jak zrozumialem to chyba mam ustawić:

IP 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 brama 10.0.0.1 a DNSY 10.0.0.42 i 10.0.0.1

W drugim kompie mam na karcie takie ustawienia:

IP 192.168.0.2 maska 255.255.0.0. brama 192.168.0.1 a DNSy 192.168.0.1 i 10.0.0.42

Te ustawienia w kartach mam tak na czujkę, nie wiem czy to jest w ogole dobrze :).

A program internet gateway jak odpalam na kompie to za provider wybieram karte od neta a za client karte ktora sie lączy z moim drugim kompie (bo tak zrozumialem opis) a TTL zmieniam programem WinpkFilter na rowne 5. No i net chodzi tylko na jednym kompie a na drugim nie. MOze ktos wie co robie zle? Moze powinienem zmienić MACi wszystkich kart na te same? Prosiłbym o pomoc zwłaszcza, że juz problem z TTL dałoby sie rozwiązać bo program sam ustawia jakie ja chce na stałe.


(PaPuX) #12

Na 2 karcie w 1 kompie wpisujesz takie dane.

IP. 10.0.0.43

maske 255.255.254.0

Brame ( IP pozyskane z legalnego połączenia ) czyli jeżeli masz stałe to bedzie to IP 10.0.0.42

DNS takie same jak w legalnej i udostępniasz połączenie.

W 2 komputerze ustawiasz DHCP czyli automatyczne pozyskanie ip i całej reszty. Powinno hulać.


(Ladyangelika) #13

lipa, jak uzyje na drugiej karcie maski 255.255.254.0 to na pierwszej sie mi zmienia na 255.255.252.0 a jak sam wpisze na obu kartach 255.255.254.0 to wysiada net w całosci :slight_smile:


(Jodel) #14

mam podobny problem tyle ze zmiana ttl na 2 kompie niepomaga. jak zmieniłem ttl na 1 kompie na =130 to wogóle niewidziałem neta. czy jest mozliwe ze admin ustawil na serwie zywotnosc pakietow tak mala by tylko docieraly na komp 1 a dalej juz nie?


(system) #15

Jeśli masz ttl=1 to napewno admin tak ustawił


(Jodel) #16

jak pinguje onet podaje mi ttl=56z 1 kompa, z drugiego TTL=55 czyli mozna pingowac ale stron i gg niełączy, działa to tylko przez proxy :frowning:


(Ladyangelika) #17

Moja długa droga zanim udało mi sie podzielić "trudne" połączenie :slight_smile:

Zmienialem MACi kart na takie same, uzywalem winroute, winproxy, i mase innych programow, dosłownie wszystko i zawsze była lipa.

U mnie w sieci net jest zabezpiczony na MACi kart, no i TTL=1, maski jak były te same na 2 kartach w 1 kompie to wywalało mi neta całkowicie itd itp, poprostu horror ^^

A teraz cos na temat udostepnienia połączenia. Pierwszym krokiem jaki radze zrobić to

uruchomic kreatora połączenia sieciowe/Konfiguruj sieć w domu lub w małej firmie. Kreatora odpalamy jednoczesnie na obu komputerach. Na kompie który ma internet zaznaczamy opcje "ten komputer łaczy sie bezpośrednio z internetem..." a na drugim komputerze wybieramy opcje: "ten komputer łączy sie z Internetem przez lokalną bramę lub za pośrednictwem innego komputera z mojej sieci". Wciskamy dalej, na kompie który ma internet wybieramy karte która łączy nas z netem a potem wciskamy dalej i wybieramy karte która łączy oba komputery a potem dalej (bedzie cos o nazwie komputera i grupie roboczej - malo wazne wiec dalej dalej no i dochodzimy do miejsca gdzie jest "włącz udostępnianie plików i drukarek" - to ma byc zaznaczone, na drugim kompie tez to ma byc zaznaczone, wtedy na obu w tym samym (lub podobnym) momencie wciskamy dalej i se zacznie samo konfigurować. Potem radze reset kompoa (albo wyłączyc i włączyc połaczenia sieciowe).

Jak net nie chodzi na obu kompach to puszczamy z tego co ma neta pinga np do onetu :wink: czyli start/uruchom i wpisujemy tam ping onet.pl no i sprawdzamy co sie pojawi w TTL, jesli TTL=1 to patrzymy na konfiguracje naszych ustawien.

Pierwszy komp, karta dzieki ktorej komp laczy sie z internetem.

Mam Uzyskaj adres IP automatycznie - wiec jak tez masz automatyczne to zostaw automatyczne, aczkolwiek przydziela mi normalnie to:

IP 10.0.0.42

Maska 255.255.252.0 (wczesniej maske miałem 255.255.255.0 ale po udostepnieniu neta i resecie kompa maska mi sie zmieniła własnie na taką: 255.255.252.0)

Brama 10.0.0.1

DNSy 10.0.0.1 i 194.204.159.1 (to moje dnsy, jesli samo Ci wybiera inne dnsy to je zostaw po staremu i na innych kartach pouzupełniaj na takie dnsy jak masz na tej)

Pierwszy komp, druga karta sieciowa, która łączy sie kablem z drugim komputerem.

Nie mam automatycznego uzyskiwania włączonego, tylko uzupełnione:

IP 192.168.0.1

Maska 255.255.255.0

Brama (nie mam wpisanej zadnej)

DNSy 10.0.0.1 i 194.204.159.1

Drugi komp (który ma miec internet).

Nie mam automatycznego uzyskiwania włączonego, tylko uzupełnione:

IP 192.168.0.2

Maska 255.255.255.0

Brama 192.168.0.1

DNSy 10.0.0.1 i 194.204.159.1

No i szybki reset kompa. Net zapewne nie bedzie chodził bo zakładam sie że podobne ustawienia na kartach były tak czy owak, sciagamy wiec program:

http://www.winsite.com/bin/Info?16500000036518 (sygate office network - keygenerator tez znajdziecie, ja znalazłem, jak nie znajdziecie to macie wersje 30 dniowa)

PS instalujemy Sygate na kompie który ma neta wybierając przy instalacji opcje server i wbijamy ustawienia (zaleznosci od sieci).

Tak czy owak po odpaleniu sygate sprawdzamy konfiguracje. 1. Czy w polu Direct Internet/ISP Connections mamy dodane połączenie, które odpowiada za dostęp do internetu. 2. Zaznaczone Auto dial if there is no active connection..... 3. Zaznaczone Never auto disconnect. 4. W Local Area Network Connections upewniamy sie ze wybrana jest prawidłowa karta (ta co łączy oba komputery) i czy wyświetla sie odpowiednie IP (192.168.0.1). 5. Zaznaczone mają też być: Enable Internet Sharing at Startup, Enable address server (DHCP) i Enable DNS forwarding. Wciskamy advanced i upewniamy sie czy W Address server (DHCP) jest odpowiedni zakres IP od 192.168.0.1 do 192.168.0.254 i odpowiednia maska 255.255.255.0 - u mnie mam zaznaczone Automatically determine the IP range i na szaro sie podświetlają własnie te dane co podałem przed chwilką.

Na drugim kompie instalujemy sygate wybierając opcje Client. Nie pamietam czy trzeba cos tam jeszcze konfigurowac ale raczej juz nie.

Proponuje reset obu kompów. U mnie samo sygate nie pomogło - nie było neta na drugim kompie, wiec z ciekawości puściłem sobie z drugiego kompa pinga na 192.168.0.1 (start/uruchom i wtedy ping 192.168.0.1). Wartość TTL wyświetliła mi sie na 128, no i tak chyba kazdy bedzie mial - jak nie to w dalszej czesci uzywamy zamiast 128 inna (własną) wartosć. Sciągamy wiec:

http://www.ntoskrnl.com/downloads/winpkflt_rtx86.zip (winpkflt)

http://www.kamburov.net/files/ATTLFilter.zip (ATTLFilter)

Przerzucamy sobie to na drugiego kompa (przez dysk przenosny, G6 server, na płytce - jak kto chce hehe).

Instalujemy Winpkfilter framework na DRUGIM KOMPIE i wypakowywujemy ATTLFilter, wycinamy 2 foldery (czyli całość) z ATTLFiltera (bin i src) i wklejamy do Winpkfiltera (podmieniamy tam te 2 foldery i pliki jakby co). Odpalamy z folderu bin plik ATTLFilter. Pojawi sie nam karta z drugiego kompa i WAN, oczywiscie wybieramy karte sieciową wciskamy settings i ustawiamy If TTL <= 128 then change TTL to 2 i Save. (Bo normalnie na pierwszym kompie mam TTL=1, jak masz równe 56 to spróbuj wpisac zamiast 2 liczbe 57). Wyłączamy i włączamy program (ATTLFilter) - bo trzeba zeby zaczelo dzialac. Wtedy po włączeniu automatycznie zacznie nam filtrowac. Puszczamy z drugiego kompa pinga: ping 192.168.0.1 - jesli wartość TTL sie wyświetli jako 2 (lub 57, lub inna liczbe jaka bedzie wpisana ale zawsze o 1 wieksza niż TTL który pokaże ping z pierwszego kompa na onet.pl) wtedy program działa. No i własnie wtedy też zaczal mi dzialac internet na drugim kompie.

Co ciekawe słyszalem ze TTLa sie zmienia na tym kompie co udostepnia neta a mi zaczal na drugim dzialac jak własnie na drugim zmieniłem TTL + odpalony sygate ^^ na kompie z netem (server) i na kompie drugim (client). Powaloną mam sieć wiem, ale mam nadzieje że mój post pomoże ludziom w ciężkiej drodze udostepniania neta na drugiego kompa w równie powalonej sieci :]. Wszystko było kombinowane na wyczucie wiec nie wiem czy w ogóle to komuś pomoże, ale może :]


(Zbiku100) #18

Witam.

Od nie dawna pracuje w firme dostarczającej internet i ostatnio rozkminiałem takie coś:

do 1 klienta idzie kabel skrętka 4 żyłowa klient ten jest podpięty do switch-a czy jeżeli rozpruje ten kabel i podepne innego klienta na krótko też pod te 4 żyły to czy on dostanie normalnie IP z dhcp po wcześniej dodanym macu

czy bedzie jakiś konflikt ?

bo wkońcy beda podpięte 2 komputery do 1 portu

pytam czy ktoś z Was to testował bo nie zadowoli mnie odpowiedz w stylu "chyba nie bedzie chodziło"


(Wwqq21) #19

to ja pojupoju tylko acc mi dezaktywowali ;/

No nic

Net działa ale czasem internet wymięka na 1 komputerze i wątpie by chodzilo o transfer bo nie działa czasem nawet jak jest komp nr. 2 wyłączony ;/.

Zawsze pomaga odłączenie kabla w 1 komputerze który łączy komputery nr.1 z nr.2.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysł co zrobić by na komputerze 1 internet sie nie wylączał a i przy okazji może ktoś dać jakąś instrukcje gdzie sie ustawia transfer w Sygate Office Network :slight_smile: bo jak ja tam gdzies wpisalem 40kb/s (połowa) to i tak szło czasem po całości czyli 80kb/s :slight_smile:

Czekam na odpowiedz