Mam problem z siecia LAN i to bardzo dziwny problem


(Zsa4) #1

witam wszystkich i prosze o pomoc!!

mam w domu 2 kompy. jeden z nich udostepnia polaczenie internetowe. obydwa udostepniaja sobie pliki poprzez protokol tcp/ip. z tym mam wszystko dobrze skonfigurowane. i mam taki problem. kompy w otoczeniu sieciowym sie wykrywaja (jesli sa w osobnych grupach sieciowych) i ten drugi komp moze wejsc do tego kompa co udostepnia polaczenie sieciowe ...lecz ten co udostepnie nie moze wejsc do tego drugiego. pokazuje sie komunikat ze nie mam uprawnien do dostepu. pomyslalem sobie ze to moze system mi nawalil. pozmienialem systemy na win xp prof. i nic. dalej to samo. wylaczylem zapory internetowe. i nic. kto mi w tym pomorze????????

dodam tylko ze ponad pol roku chodzilo wszystko cacy a teraz raptem O..

pozdrawiam


(Adarek) #2

Wszyskie mazwy są porawne .Jaka masz w nazwie np. $ to kompa ne zobaczysz. Poraw w - Połączenia sieciowe - albo utwórz nowe .


(system) #3

Hehe... Też się z tym często borykam. Nawet teraz, tylko w trochę innym wydaniu.

:arrow: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=8254&highlight=


(Zsa4) #4

Jak włączylem konto goscia to cos pomoglo...ale nie wiem jak usunąć "automatyczną odmowe gościa" czy jakoś tak...jest w topicu wyżej.... co tu jest źle?

jaaa..... a wszystko dzialalo dobrze i niewiadomo od czego sie zrąbało


(system) #5

:arrow: 'Panel sterowania|Narzędzia administracyjne|Ustawienia zabezpieczeń lokalnych|Zasady lokalne|Przypisywanie praw użytkownikom'