Mandrake - problem z kartą graficzną


(Click179) #1

no wiec zainstalowalem :jupi: po instalacji zechcialem go uruchomic i zonk po ladowaniu pojawia sie czarny ekran co robic?? trzeba cos wcisnac czy jak?? szukalem i nie znalazlem odpowiedzi prosze o pomoc!! bledow zadnych nie bylo ani podczas ani po instalacji


(>Ziom<) #2

ee... to nie windows, błędy powinny się pokazać :stuck_out_tongue:

to całkiem czarny ekran, czy też są tam jakieś napisy? Jak tak to jakie?


(Click179) #3

nie ma zadnych napisow zaraz po ladowaniu dochodzi do polowy przelacza na tryb informacyjny (wszedzie jest OK) i wtedy po ukonczeniu pojawia sie czarny ekran...


(>Ziom<) #4

no to mamy problem z X'ami(tak przypuszczam)...

Kiedy dojdzie do czarnego ekranu zabij iksy

CTRL+ALT+F2

zaloguj się jeśli będzie kazał po czym podejrzyj plik /var/log/xorg(...).log

mcedit /var/log/xorg*.log

zanotuj sobie niepokojące linijki i na czym się wykrzacza (o ile się faktycznie wykrzacza)


(Click179) #5

no wiec tak wybor systemu wyglada tak:

linux

linux-nonfb

2427-0pre21

failsafe

konsoli nie ma wiec nie moge tego wyprobowac... :frowning:

jednak podczas ladowania zauwazylem takie cos:

vdev wymaga jadra 2,6x nie zostal uruchomiony

chyba to jest problem jak to naprawic?? i dlaczego tak sie dzieje


(Johny) #6

To może byc problem z konfiguracją karty graficznej,masz płytki instalacyjne ,spróbuj uruchomic konsolę z ich pomocą,zaloguj się jako root i zobacz plik XF86Config,albo XF86Config-4


#7

A próbowałeś odpalić w trybie innym niż domyślny, najlepiej w filesafe?


(Click179) #8

failsafe to tylko konsola to smiga pisze jeszcze cos takiego:

culd not open master raw device

mam karte nvidia geforce 2 mx 400 jak zainstalowac ja?? mam wer. mandrake linux 10.1 power pack prosze o pomoc!!


#9

Jeżeli konsola Ci działa, to znaczy że system jest sprawny, problem masz tylko z Xsami (nie wiem jak to się odmienia). Może odświeżanie masz ustawione za wysokie i monitor nie daje rady. Wrzuć tutaj wpisy dotyczące ustawień monitora z /etcXF86Config-4, albo /etc/xorg.conf (nie wiem co jest teraz w MDK).


(>Ziom<) #10

dokładniej to /etc/X11/xorg.conf

możesz też nam podać /var/log/xorg[cośtam].log

by w konsoli podejrzeć plik wklep:

mcedit [lokacja]/[nazwa]

np:

mcedit /etc/X11/xorg.conf

w xorg.conf zmien odświeżanie (refreshing) na takie, jak podaje producent w instrukcji

na kartce zanotuj niepokojące wpisy w xorg[cośtam].log


(Click179) #11

xorg.0.log jest pusty

w xorg.conf chodzilo o to"

VertRefresh?? mialem 50-160 dalem na 50-60 i dajej nic zmienilem jeszcze w wpisach ustawienie monitora wszedzie na max 60 i nic

co to jest master raw device bo na koncu logowania wyskakuje

could not open master raw device

moze o to chodzi??

jak z windows przeniesc cos na partycje linux?? bo mam drivery do nvidia i moze instalacja pomoze ale nie wiem jak je tam dac albo jak dostac sie na dysk C:// pod windows w ntfs i je z tamtad wziac??


#12

Z Windowsa nie ma możliwości kopiowania na partycje linuksowe, ale dlaczego chcesz to robić spod Windowsa. Możesz spod Linuksa dostać się na partycje windowsowe i w ten sposób skopiowac. Partycji windowsowych szukaj w /mnt. Jeżeli ich tam nie ma, to będziesz musiał je podmontować - Tutaj znajdziesz dosyć dobry opis jak tego dokonać.


(Click179) #13

ok to mam a teraz jak ustawic xorg.config?? niech ktos podesle tresc swojego dzialajacego please!! przeisstalowalem system juz 3 razy i nic


#14

A może podczas instalacji wybierasz niewłaściwą kartę graficzną.

Podaj jeszcze co wywala Ci po wpisaniu "startx".


(Click179) #15

po startx nic nie wywala laduje sie i czarny ekran karte wybralo geforce ddr nie wiem czy dobrze (mam gf2 mx400) przy instalacji sterow do graficznej pisze ze nie znalazlo jadra kernel


#16

Bo widocznie nie zainstalowałeś kernel-source. Masz to na płytach, więc doinstaluj i wtedy powinno ruszyć. Wpisz w konsoli urpmi kernel-source i się powinno zainstalować.


(Click179) #17

ok zainstalowane ale przy instalacji sterow tez jest error... nie pamietam co pisze ale chce zebym wgral kernel-source-patch ale tego nie ma!!


#18

Tutaj ju nie pomogę. Sam nigdy nie miałem problemów ze sterownikami nVidii. Może spróbuj ściągnąc najnowsze/nowsze.


(Click179) #19

ok wgralem te co mialem na cd z linuxem w rmp'ach i nie bylo bledu ale daelej nie dziala zaraz po zaladowaniu na samym poczatku jest czarny ekran a teraz zauwazylem w lewym gornym rogu kilka razy pomiga fioletowy prostowat i koniec.... POMOCY

znalazlem to:

https://newbie.linux.pl/wydruk.php?wydruk=31&show=faq

ale nie moge znalezc pliku NVIDIA_kernel-1.0-5336-2.6.diff

moje mi ktos podeslac na mail benqforum@gmail.com?? moze to mi pomoze...


#20

A ja radzę Ci odinstalować te sterowniki i zainstalować nowsze.

Rozumiem, że po instalacji sreowików zmieniłeś wpisy w /etc/X11/xorg.conf - zmiana "nv" na "nvidia", zahaszowanie dri, odhaszowanie glx.

Jeżeli z MDK masz takie problemy, to spróbuj innej dystrybucji - FC, Aurox, SuSE, Ubuntu/Kubuntu - wszystkie są tak samo łatwe w obsłudze jak MDK, o ile nie prostsze.

Ze swojej strony mogę polecić Slackware, trochę trudniejszy, ale widzę że nie poddajesz się zbyt łatwo, więc raczej poradziłbyś sobie z nim bez większych problemów. Jest sporo stron poświęconych tej dystrybucji i nie będzie problemów ze znalezieniem pomocy. Sam też mogę coś podpowiedzieć gdybyś się zdecydował.