Znudzony wind owsem zdecydowałem się na zmianę systemu na Mandrive. Zainstalowałem no i jestem pozytywnie zaskoczony, system jest prosty w obsłudze i ogólnie pracuje mi sie na nim inaczej a raczej prościej niż na ubuntu. Problemem jest jednak dźwięk, posiadam kartę dźwiękową Creative Sound Blaster Audigy SE i głośniki Creative 5.1(nazwy dokładnej nie pamiętam) i dźwięk wydobywa się tylko z 3 podstawowych natomiast reszta milczy. W Windowsie XP było trzeba włączyć EAX natomiast co trzeba zrobić w mandrivie? Sciągnełem motyw ze strony http://www.kde-look.org/ jako plik rpm instaluje go ale w menadżerze stylów nie ma go jednak, na początku wyskakiwał komunikat ze libexpat.so.0 jest za stary, zaktualizowałem go ale nadal jest tak samo. jakieś rozwiązanie?
Do katalogu domowego użytkownika należy dorzucić plik .asoundrc - np. poleceniem w konsoli
kate .asoundrc
Wrzucasz do niego poniższą zawartość
pcm.ca0106 {
type hw
card 0
}
ctl.ca0106 {
type hw
card 0
}
pcm.duplicate {
type plug
slave.pcm "surround51"
slave.channels 6
route_policy duplicate
}
Włączamy amaroKa i przechodzimy do:
Ustawienia -> Konfiguracja: amaroK -> Moduł.
Jako system dźwięku wybieramy xine. Dajemy Zastosuj
W polu wtyczka wejściowa wybieramy alsa. W sekcji Konfiguracja urządzenia ALSA w polu Stereo wpisujemy duplicate, a w polu układ głośników wybieramy Surround 5.1
Ok, zrobiłem tak mówiliście ale jak wpisuje duplicate to pokazuje się komunikat ze urządzenie xine jest zajęte… po restarcie Amoraka następuje zmiana z duplicate na default
pcm.51to40
{
type route
slave.pcm surround51
slave.channels 6
# Front and rear, at 75% of original signal strength
ttable.0.0 0.75
ttable.1.1 0.75
ttable.2.2 0.75
ttable.3.3 0.75
# Center channel routing (routed to front-left and front-right),
# 6dB gaindrop (gain half of main channels) per channel