Mandriva Problem ze Sterownikami nvidii


(Zikoalkoholik) #1

witam

ostatnio zainstalowałem sobie mandrive sciągnołem sterowniki

po instalacji gdy xy wstawały pokazuje sie logo nvidii ale niema akceleracji

co mam zrobić ? pomocy

mam gefroce 7600gs


(matiit) #2

jak poznajesz że nie ma akceleracji?

pokaż wynik:

glxinfo | grep direct

cat /etc/X11/xorg.conf

(Dashmen515) #3

przed chwilą rozwiązałem taki sam temat u innego użytkownika :evil: : http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=181056


(Kaka') #4

dashmen , a co ma podany przez Ciebie temat do tego? To dwie różne sprawy...


(Zikoalkoholik) #5
direct rendering: Yes

# File generated by XFdrake (rev 130521)

File generated by XFdrake (rev 130521)

Section "Device"

Option "AllowGLXWithComposite" "true"

Option "AddARGBGLXVisuals" "true"

Option "RenderAccel" "true"

    Identifier "device1"

    VendorName "Unknown vendor 10de"

    BoardName ""

    Driver "nvidia"

    Option "DPMS"

EndSection

# File generated by XFdrake (rev 130521)


# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig

# nvidia-xconfig: version 1.0 (buildmeister@builder3) Fri Dec 15 10:12:14 PST 2006


# File generated by XFdrake (rev 130521)

# File generated by XFdrake (rev 130521)

# File generated by XFdrake (rev 130521)

# **********************************************************************

# Refer to the xorg.conf man page for details about the format of

# this file.

# **********************************************************************


Section "ServerLayout"

    Identifier "layout1"

    InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"

    InputDevice "Mouse1" "CorePointer"

    Screen "screen1" 0 0

EndSection


Section "Files"

    # font server independent of the X server to render fonts.

    # minimal fonts to allow X to run without xfs

    FontPath "unix/:-1"

    FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled"

EndSection


Section "Module"

    Load "dbe" # Double-Buffering Extension

    Load "v4l" # Video for Linux

    Load "extmod"

    Load "type1"

    Load "freetype"

    Load "glx" # 3D layer

EndSection


Section "ServerFlags"

    #DontZap # disable (server abort)


    # allows the server to start up even if the mouse does not work

    #DontZoom # disable / (resolution switching)

    Option "allowmouseopenfail"

EndSection


Section "InputDevice"

    Identifier "Keyboard1"

    Driver "kbd"

    Option "XkbModel" "pc105"

    Option "XkbLayout" "pl"

    Option "XkbOptions" "compose:rwin"

EndSection


Section "InputDevice"

    Identifier "Mouse1"

    Driver "mouse"

    Option "Protocol" "ExplorerPS/2"

    Option "Device" "/dev/mouse"

EndSection


Section "Monitor"

    # TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.

    # 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync

    Identifier "monitor1"

    VendorName "Plug'n Play"

    ModelName ""

    HorizSync 30.0 - 86.0

    VertRefresh 50.0 - 160.0

    ModeLine "768x576" 50.0 768 832 846 1000 576 590 595 630

    ModeLine "768x576" 63.1 768 800 960 1024 576 578 590 616

EndSection


Section "Screen"

    Identifier "screen1"

    Device "device1"

    Monitor "monitor1"

    DefaultDepth 24


    Subsection "Display"

        Depth 8

        Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"

    EndSubsection


    Subsection "Display"

        Depth 15

        Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"

    EndSubsection


    Subsection "Display"

        Depth 16

        Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"

    EndSubsection


    Subsection "Display"

        Depth 24

        Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"

    EndSubsection

    Option "AddARGBGLXVisuals" "true"

    Option "DPMS"

    Option "RenderAccel" "true"

    Option "AllowGLXWithComposite" "true"

EndSection


Section "Extensions"

    Option "Composite"

EndSection

Section "Extensions" 

Option "Composite"

EndSection

jestem początkującym użytkownikiem linuxa po instalacji nawet nie skonfigurowałem bo niewiem jak

z tego co widać wydaje mi się że akceleracja jednak jest ale wszystko wolno chodzi

beryl i przeźroczystość

góry dziękuje za wszelką pomoc


(Dashmen515) #6

było już na forum co trzeba zmienić, ale niech będzie powiem

Cytat pochodzi se strony: jakilinux.org

u mnie przykładowo ten plik wygląda tak:

# File generated by XFdrake (rev 57713)


# **********************************************************************

# Refer to the xorg.conf man page for details about the format of

# this file.

# **********************************************************************


Section "Files"

    # font server independent of the X server to render fonts.

    FontPath "unix/:-1"


    # minimal fonts to allow X to run without xfs

    FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled"

EndSection


Section "Extensions"

    Option "Composite"

EndSection


Section "ServerFlags"

    #DontZap # disable (server abort)

    AllowMouseOpenFail # allows the server to start up even if the mouse does not work

    #DontZoom # disable / (resolution switching)

EndSection


Section "Module"

    Load "dbe" # Double-Buffering Extension

    Load "v4l" # Video for Linux

    Load "extmod"

    Load "type1"

    Load "freetype"

    Load "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia/libglx.so"

EndSection


Section "InputDevice"

    Identifier "Keyboard1"

    Driver "kbd"

    Option "XkbModel" "pc105"

    Option "XkbLayout" "pl"

    Option "XkbOptions" "compose:rwin"

EndSection


Section "InputDevice"

    Identifier "Mouse1"

    Driver "mouse"

    Option "Protocol" "ExplorerPS/2"

    Option "Device" "/dev/mouse"

EndSection


Section "Monitor"

    Identifier "monitor1"

    VendorName "Plug'n Play"

    ModelName "PHILIPS M107T"

    HorizSync 30-71

    VertRefresh 50-160


    # TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.

    # 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync

    ModeLine "768x576" 50.00 768 832 846 1000 576 590 595 630


    # 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync

    ModeLine "768x576" 63.07 768 800 960 1024 576 578 590 616

EndSection


Section "Device"

    Identifier "device1"

    VendorName "nVidia Corp."

    BoardName "NVIDIA GeForce4 (generic)"

    Driver "nvidia"

    Option "DPMS"

EndSection


Section "Screen"

    Identifier "screen1"

    Device "device1"

    Monitor "monitor1"

    DefaultColorDepth 24


    Subsection "Display"

        Depth 8

        Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"

    EndSubsection


    Subsection "Display"

        Depth 15

        Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"

    EndSubsection


    Subsection "Display"

        Depth 16

        Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"

    EndSubsection


    Subsection "Display"

        Depth 24

        Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"

    EndSubsection

EndSection


Section "ServerLayout"

    Identifier "layout1"

    InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"

    InputDevice "Mouse1" "CorePointer"

    Screen "screen1"

EndSection

u mnie tu Driver "nvidia" i Load "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia/libglx.so" były zmiany