w trybie tekstowym po zalogowaniu sie gdy wpisuje “mc” aby uzyskac dostep do midnighta to wyswietla mi “unknown command” … co zatem zrobic zeby dostac sie do panelu midnight comandera ,czy popelnilem blad przy instalacji ?
problem 2)
i jeszcze jedno pytanie ,bo nie chce tworzyc nowego watku .Chce stworzyc taki folder w linuksie ktrego bedzie widzial zarówno linux jak i windows .Czyli np wrzucam jakies pliki w windowsie do tego folderu po czym otwieram linuxa i otwieram ten folder który bedzie widzial pliki wrzucone tam jw…
Wspólna partycja, najlepiej w systemie plików FAT32, lub NTFS, ale do NTFS, żeby móc na niej zapisywać z poziomu GNU/Linuksa będzie trzeba zastosować ntfs-3g.
dzieki ! co do punktu 2 to nie za bardzo wiem jak sie tworzy współną partycje ,no ale cóz poszukam w google ,moze cos znajde,albo moze ktos tu napisze o tym kilka zdan… bo chodzi mi o taki opis krok po kroku ,bo ja narazie raczkuje w linuksie ,dzieki za porady
Gparted robisz sobie partycję (możesz do tego użyć Partition Magic, czy Fdiska, co Ci łatwiej w obsłudze przychodzi), partycja ta powinna być pod FATem ( w ten sposób unikniesz problemów z dostępem z pod obu OSów). następnie do etc/fstab należy dodać mniejwięcej taki wpis
co do instalacji midnight comandera sciagnolem go z jakiejs strony i plik nazywa sie mc-4.6.0-1.i386.rpm … wpisuje komende rpm -ivh mc-4.6.0-1.i386.rpm aby go zainstalowac ,ale coś nie idzie ,co robie nie tak ?
jezeli chodzi o konkrety to ściągnołem ze strony www program midnight commander ,jest na pulpicie pod nazwą
otwieram terminal i wpisuje komende
,aby zainstalowac ten program ,lecz wyskakuje mi komunikat w konsoli :
wiec nie moge go zainstalowac ,chociaz plik jest realinie sciagniety .Co robie nie tak Areh?
jezeli chodzi o ten folder windowsowy ,to za malo szczególowo napisales Airborn,ja raczej potrzebuje opis jak dla laika ,krok po kroku gdzie ten w wspis zrobic itd ,narazie zrobilem tylko tyle ze programem Gparted zformatowalem jeden dysk do Fat 32 ,prosze o dokladniejszy opis dalszej czesci
nie do konca ,chodzi mi o zamontowanie dysku windowsowego którego widzi linux ,juz mnie wiecej wiem jak to zrobic ,trzeba wpisa w edit partition : /mnt/win i w file system type : vfat no i wlasnie tu mam problem bo to sie wpisuje w Disk Druid w opcji edit partition ,który pojawia sie podczas instalacji linuxa … jednak ja juz mam zainstalowany linux .Pytanie moje wiec jak dostać sie do tego programu Disk Druid ,aby mógł wyedytowac partycje??gdzie znajduje sie ten program ?
Wszystko juz dziala poprawnie, swietnie o to chodziło,wprawdzie mp3 mi sie nie chca odtwarzc w tym prgramie rythm,ale pliki txt i pdf dzialaja.Dzieki za pomoc