Mikrofon nie działa.Odbiorca mnie nie słyszy


(A 4) #1

Witajcie,

Jeśli temat już był to przepraszam i proszę o wskazanie rozwiązania.

Problem polega na ty,że podczas rozmowy np.przez skype odbiorca mnie nie slyszy.Ja słyszę go doskonale.Najdziwniejsze jest to,że jeżeli powiem coś do mikrofonu,to słyszę to w swoich głośnikach. Kable mam podłączone poprawnie-kolor do koloru.Wchodząc w panel ster.i dzwięki,a nstępnie głos i testowanie dzwięków to wcale nie "widac" mikrofonu,tzn wskaźnik powinien sie poruszać podczas mowy,a tak nie jest.Przeinstalowałem sterowniki dźwięku.We właściwościach regulacji głośności mam zaznaczone wszystko,co tyczy się mikrofonu.Nic mi nie przychodzi do głowy.

Nigdy wcześniej nie podłączałem zestawu do rozmów.Możliwe,że sprzedawca źle coś złożył?

sprzęt Realtek HD Audio

Bardzo proszę o wskazówki

PS.W regulacji nagrywanie nie mam w ogóle takiej opcji jak MIKROFON.A jeśli wejdę w opcje i właściowści nie ma go wcale,by zaptaszkować tka jak tu http://skype.onet.pl/pomoc/41,430,1975,przewodnik.html


(XMan) #2

Jeżeli korzystasz z gniazda panela przedniego to zaznacz ,,Wyłącz wykrywanie gniazda panelu przedniego".

viewtopic.php?f=19&t=205720

Inne tematy o sterownikach Realtek :

viewtopic.php?f=2&t=270262

viewtopic.php?f=19&t=242661

Czego nie masz ja również nie mam ponieważ wszystko jest w panelu sterowników Realtek. :slight_smile:

Mikrofon i Skype działa bez problemu.


(Lukaszk 89) #3

Kable do gniazda nie podpina się zawsze pod kolor(różne firmy mogą różnie oznaczać gniazda).Sprawdź na innym(masz napisane na nim Mic bądź znaczek mikrofonu?)

A płyty nie dostałeś żadnej razem z mikrofonem?


(Frog) #4

MW3001 , popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(A 4) #5

Nie nie mam panela przedniego,jestem podpięty tylko do tylnych wejść.Kable są dobrze wpięte,ponieważ normalnie słyszę wszystkich w sł€chawkach bądź głośnikach.i tak jak wspomniałem mój głos słyszę,ale w głośnikach.Żadnej płyty nie dostałem.TO są słuchawki zintegrowane.Sprawdzałem na innych i też to samo... Nie mam pojęcia co jeszcze zrobićby działało.Najgorsze jest to,że mikrofonu potrzebuje w pracy :frowning:


(XMan) #6

Zaznacz ,,Wyłącz wykrywanie panelu przedniego" i sprawdż.

Podaj jaki masz system, płytę główną oraz kartę dżwiękową.


(A 4) #7

Mam zanaczone właśnie tak jak piszesz. System to XP SP3. Płyta Asusa a dźwięk Realtek zintegorwany z płytą


(XMan) #8

Mało danych :

płyta Asusa ale dokładnie jaka ?

dżwięk Realtek ale karty są różne np. ja mam ALC883 a jest ich dużo więcej.

Nie wiesz to zainstaluj AIDA32 :

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... ation+3.93

lub EVEREST Home Edition :

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... ition+2.20

Dodatkowo tematy :

http://www.skype.com/intl/pl/help/guide ... setup.html

search.php


(A 4) #9

Nazwa płyty głównej:K8V-XE

dźwięk:VIA VT8237A/8251 a sterownik ktory instaluję z płyty to Realtek AL C660

Bardzo mi zależy żeby rozwiązać ten problem.


(Konrad93) #10

Najlepiej podpinaj tak jak pokazuje program(sterownik) Na przykład AudioWizard (ja mam SOUND MAX)


(XMan) #11

Wszystkie sterowniki do Twojej płyty głównej :

http://support.asus.com/download/downlo ... del=K8V-XE

/ w tym audio - sprawdż /.

Nie będzie działać to zainstaluj Realtek R2.03 :

http://www.sterowniki.net.pl/koment.php ... 8cf2bd5289

  • kolejność i prawidłową instalację podałem w tematach.

Odnośnie Skype to może być blokada antywirusa, firewalla, nieprawidłowa konfiguracja itp. itd.

Przeczytaj dokładnie temat :

viewtopic.php?f=2&t=234388


(A 4) #12

Poinstalowałem to co podałeś. Zainstalowałem Realteka2.03 i dalej nie słychać mnie. Firewall mam systemowy i w wyjątkach mam dodany skype.Program antywir to darmowy avast.Nie wiem,może on coś blokuje,ale ja nie mam o tym bladego pojęcia :frowning:

Co ciekawe odkryłem,ze w domu też nie słychać mikrofonu.A płyta i dźwięk tych samych firm.

Mikrofon sprawdzony u znajomego u ktorego skype działa.Jest Ok.

Już nie mam pomysłów.Taka pierdola a przez nią nie moge normalnie pracować :frowning:


(XMan) #13

Może inna ,,pierdoła" będzie działać - pożycz na kilka minut od rodziny lub znajomych / u mnie wszystkie działają, nawet za 10 zł. /.

Jedynie może być blokada portu ??

Na Skype lub innych komunikatorach chyba można przestawić. Dodatkowo sprawdż ustawienia ,,proxy".

A jaki masz internet - dostawca i szybkość ??


(A 4) #14

Hej.Nie wiem,co to ma wspólnego,ale odptaszyłem opcję PC BEEP w panelu sterowania głośnością(nagrywanie) i zaczęło działać :stuck_out_tongue:

Dzieki za pomoc!


(XMan) #15

Jakbyś nie założył tematu na forum dobreprogramy to napewno by nie działało. :stuck_out_tongue:

Moimi poradami nie zawsze musisz się sugerować.

Są również inni i warto zawsze wszystko sprawdzić.

A dodatkowo masz rozum.

Gratuluję sukcesu. :slight_smile: