Mobilny laptop na wakacje - co kupić

Powinien działać bez żadnych problemów pod dychą, musisz tylko skonfigurować “Windows hello” w opcjach logowania.
W razie jakby się wieszał przy starcie systemu wyłącz szybki start w zaawansowanych ustawieniach zasilania.

Pierwsza pozycja - Gwarancja+ za 0,01 złocisza.
Możliwe że taka cena działa tylko przy zamówieniu przez net ale 10% ceny to też nie zła opcja.
Mało kto da 2 lata na używanego lapka.

Przeglądam to na wszystkie strony i nigdzie nie widzę tego napisu o gwarancji za 1 gr.
Jak tam byłem za pierwszym razem to pytałem o to i gościu powiedział że za 10 % jest.
Myśle że jak sprzęt jest sprawny, już chodził parę lat i kolejny rok pochodzi to przy mojej zakładanej ilości korzystania z niego nie ma sensu dokupywać gwarancji

Mało ważne, daj znać czy odpaliłeś czytnik.

W ustawieniach jest taka informacja:

Funkcja Windows Hello nie jest dostępna na tym urządzeniu

Sprawdź czy widać go w manadzerze urządzeń.
Oczywiście jeżeli masz go fizycznie …
U mnie w obu ThinkPadach wskoczył bez żadnego kombinowania.
Możliwe że potrzebuje jakiegoś sterownika.

Nigdy nie miałem laptopa ale chyba nie mam czytnika tylko zaślepki - są takie gumowe “paseczki” poniżej klawiatury. W menedżerze urządzeń mam jakieś nieznane urządzenie ale jeszcze nie udało mi się tego zainstalować.

Teraz jestem w pracy, potm jak siądę do kompa podeślę ci zdjęcie czytnika, zobaczysz czy masz coś takiego czy nie.
Nie wszystkie egzemplarze go miały więc u ciebie nie musi być.
Lampkę znalazłeś?
Działa?

Powinieneś mieć coś takiego, ten czarny pasek to czytnik.
Te szare gumki to podpórki klapy, nie masz tego czarnego paska to nie masz czytnika.

No to teraz nie ma wątpliwości - nie mam czytnika tylko takie szare, prawie białe gumeczki - to muszą być podpórki. Czytnik okazuje się że jest w innym miejscu:
https://support.hp.com/pl-pl/product/hp-elitebook-2570p-notebook-pc/5259393/model/5274155/document/c03413042
Lampkę mam nad ekranem - słabo to świeci ale jest.

Jeszcze coś takiego znalazłem ale nie wiele z tego rozumiem :confused:

Lampka ma ci doświetlić klawę gdy jest ciemno i jej nie widzisz.
Co dokładnie znalazłeś bo link mnie odsyła tylko do strony HP.

Pierwszy link do HP i mojego modelu notebooka. Jest tam rysunek komputerka z opisem poszczególnych elementów, jak lampka, kamera czy czytnik.
Drugi jest do strony http://partsurfer.hp.com. Tam podaję mój numer seryjny (CNU407BHSP) i pojawia się specyfikacja tego konkretnego egzemplarza jak wychodził z fabryki. Czyli jaki HDD, DVD, RAM, mobo i klawa.
Są pozycje których nie rozumiem:
SPS-PNL RAW 12.5 HD AG
SPS-WLAN 802.11ABGN HMC 2x2 NMA (HMC to Half MiniCard - czyli co?)

Dość ogólne info o matrycy i karcie wi-fi.
Wi-fi zapewne masz w mpci-e + jedno wolne miejsce na SSD lub modem 3G/LTE.

Tak się właśnie zastanawiałem czy mam modem, bo gniazdo na sim jest (a nie dam rady teraz sprawdzić).
Moduł WiFi jest wpięty. Za nim są 2 zaizolowane złącza takie jak do WiFi.
Przed WiFi jest gniazdo, wydaje mi się że podwójne. Może być tak, że na jednym gnieździe idzie GSM i SSD.

Masz je wymiennie, albo SSD albo WWAN, karta wchodzi na tą Intela co masz wciśniętą (wi-fi).
Powinieneś jeszcze mieć kable antenowe tam gdzie masz te od wi-fi, 2 lub 3 luźne.

Mam 2 zaizolowane kabelki z takim złączkami jak do WiFi - pisałem powyżej.
Z ciekawości włożyłem SIM-a. W Menadżerze urządzeń pojawiło się 3-cie nierozpoznane urządzenie :slight_smile:

Myślę że temat jest wyczerpany. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pomoc