Modem resetuje kompa?


(Conceptplus) #1

Witam

Proszę o pomoc w następującej sprawie:

Otóż mój komp często się resetuje i pojawia się słynny niebieski ekran a na nim komunikat : IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL i kilka symboli błędów Ax i kilka cyfr.

Zauważyłem że dzieje się to kiedy odłączam się od internetu (mam połączenie dial-up). Klikam odłącz i po sekundzie wskakuje niebieski ekran.

Wykluczam inne podzespoły komputera bo podłączałem inny komp z tym samym modemem i było to samo.

Mam modem microcom netstarter.

Próbowałem instalowac inne sterowniki ale nie chcą sie instalować.

Wkleje swojego loga może to komuś coś powie bo ja się na tym kompletnie nie znam

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 13:54:17, on 2005-07-27

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)


Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe

C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL$InsERT\Binn\sqlservr.exe

C:\WINDOWS\system32\ZoneLabs\vsmon.exe

C:\Program Files\Zone Labs\ZoneAlarm\zlclient.exe

C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe

C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

C:\Program Files\OpenOffice.org1.1.1\program\soffice.exe

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

C:\Program Files\Corel\CorelDRAW ESSENTIALS\Programs\CorelDrw.exe

C:\WINDOWS\System32\spool\DRIVERS\W32X86\3\HPZSTC09.exe

C:\WINDOWS\System32\spool\DRIVERS\W32X86\3\HPZSTW09.exe

F:\Instalki\HijackThis.exe


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 6.0 CE\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O2 - BHO: (no name) - {FFFFFEF0-5B30-21D4-945D-000000000000} - C:\PROGRA~1\STARDO~1\SDIEInt.dll

O4 - HKLM\..\Run: [Zone Labs Client] C:\Program Files\Zone Labs\ZoneAlarm\zlclient.exe

O4 - HKLM\..\Run: [avast!] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe

O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - Startup: OpenOffice.org 1.1.1.lnk = C:\Program Files\OpenOffice.org1.1.1\program\quickstart.exe

O8 - Extra context menu item: Download with Star Downloader - C:\Program Files\Star Downloader\sdie.htm

O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O16 - DPF: {6414512B-B978-451D-A0D8-FCFDF33E833C} (WUWebControl Class) - http://update.microsoft.com/windowsupdate/v6/V5Controls/en/x86/client/wuweb_site.cab?1121673531340

O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{EA3C8D04-4312-4F5B-99B7-28BE3FFDAEEF}: NameServer = 80.51.179.252 212.244.116.2

O23 - Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe

O23 - Service: avast! Antivirus - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe

O23 - Service: avast! Mail Scanner - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe" /service (file missing)

O23 - Service: avast! Web Scanner - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe" /service (file missing)

O23 - Service: TrueVector Internet Monitor (vsmon) - Zone Labs, LLC - C:\WINDOWS\system32\ZoneLabs\vsmon.exe

Prosze o poradę jak sobie z tym poradzic.


(Damian) #2

Log jest czysty.

Możesz powiedzieć czym się to objawia ??

Najlepiej wyinstalować stare, przeczyścić rejestr programem jv16 PowerTools 1.3.0.195 i zainstalować nowe drivery.


(Conceptplus) #3

Witam

Cholera już nie wiem co jest grane bo przed chwilą komp mi się wysypał a nie rozłaczałem się z netem.

A co do objawów instalowania nowych sterowników to

Objawia się to tym że kiesdy próbuje aktualizować stery w managerze urządzeń to system nie widzi tych sterowników które mu podaje.

Rejestr czyściłem RegCleanerem. Wyczyszczę jeszcze programem który mi poleciłeś.

Jak nie jestem w necie to nic złego się nie dzieje. To chyba dodatkowy argument że przyczyna jest modem lub jego sterowniki.

Jakbyś miał jakieś sugestie co robic to daj znać bo mnie to już strasznie wnerwia.

Dzięki za dotychczasowe porady

pozdrawiam

Łukasz


(Gregor80) #4

Miałem raz podobny przypadek, pomogła zmiana numeru przerwania IRQ od modemu (w BIOSie)

Pozdrawiam


(Conceptplus) #5

A mógłbyś napisać jak to zrobić? Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mi pomógł, bo ten problem jest bardzo wnerwiający i praktycznie uniemożliwia normalna pracę na kompie.


(Gregor80) #6

W jakich okolicznościach zaczęły się te problemy? Modem miał tak od nowości czy zaczęły się problemy np. po instalacji jakiegoś dodatkowego sprzętu, programów, grzebania w BIOSie ?

Co do BIOSa:

W menu PnP/PCI Configuration setup sprawdź jak masz ustawione przypisywanie przerwań IRQ. Normalnie jest na automatyczne, spróbuj też włączyć opcję jeśli jest Force update ESCD lub Reser Configuration Data

Jeśli są konflikty na przerwaniach trzeba pokombinować ręcznie.

Sprawdż w Biosie w menu Advanced BIOS Features czy nie masz czasem włączonej funkcji APIC, może to powodować problemy z przydzielaniem przerwań urządzeniom.

Sprawdź także poniższe rzeczy.

W Power managment opcję Modem Use IRQ ustaw na N/A (wyłączone budzenie komputera przez modem). Analogicznie w Wakeup events Modem Ring resume na Disabled

Jak chcesz mogę podesłać na maila poradnik jak prawidłowo konfigurować ustawienia BIOSa.


(Conceptplus) #7

Dopóki nie mam zainstalowanych sterowników modemu to wszystko jest ok. Ale jak tylko zainstaluje modem i włącze się do netu to się zaczyna. Wcześnioej miałem win2000 i modem isdn i było to samo, też się resetował.

A w biosie nie grzebałem.

Zaraz poprzestawiam w biosie to co mi napisales. Moze bedzie poprawa.

A chetnie poczytam poradnik o konfiguracji biosu.

Dzieki za dotychczasową pomoc

Łukasz

Złączono Posta : 28.07.2005 (Czw) 9:23

"W menu PnP/PCI Configuration setup sprawdź jak masz ustawione przypisywanie przerwań IRQ. Normalnie jest na automatyczne" - było automatycznie i nic nie zmienialem , "spróbuj też włączyć opcję jeśli jest Force update ESCD lub Reser Configuration Data" - było to drugie wyłączone - włączyłem

"Jeśli są konflikty na przerwaniach trzeba pokombinować ręcznie."

A jak to zrobić? - i jak poznac czy są konflikty?

"Sprawdż w Biosie w menu Advanced BIOS Features czy nie masz czasem włączonej funkcji APIC, może to powodować problemy z przydzielaniem przerwań urządzeniom." - czegoś takiego w Advanced BIOS Features w ogóle nie było, za to w Power Management jest ACPI Function - na razie tego nie ruszałem

"W Power managment opcję Modem Use IRQ ustaw na N/A (wyłączone budzenie komputera przez modem)" - było ustawione "3" przełączyłem na N/A.

"Analogicznie w Wakeup events Modem Ring resume na Disabled" - było Disabled

I niestety nic się nie zmieniło, dalej resetuje


(Gregor80) #8

W takim razie przyczyna może leżeć w samym modemie lub jego sterownikach. Raczej modem jest po prostu walnięty skoro na innym kompie było to samo.

Z modemami software'owymi zawsze są problemy. Za kilkadziesiąt zł można kupić używany modem zewnętrzny.

Np: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57799866


(Conceptplus) #9

To nie był inny komputer tylko ten sam. Tylko był zainstalowany inny system (win 2000) i był inny modem (ISDN). I też się resetowało. Jeszcze zobaczę co się bedzie działo jak włożę inny modem. Jak będzie ok to bedę wiedział że wina leży po stronie modemu. Jak dalej bedzie kicha to wychodzi na to że coś nie tak z BIOSem.

A nie wiesz może czy to nie jest wina tych konfliktów na portach? Nie da sie jakoś ręcznie tego pozmieniać?