Chciałam zmienić mobo , ale nie wiem, czy będzie to dobry wybór:
Płyta główna ASUS M4A785TD-V EVO - AMD785G, DDR 3, PCI-Ex, VGA, S-AM3 - 325 zł w Arest - potrzebna płyta ze zintegrowaną grafiką, ponieważ kasa ze sprzedaży 9800GT pójdzie na ten zestaw, a kartę kupujemy w terminie późniejszym.
Asus ma niedopracowany bios, obecnie w tej cenie jest jedna z najlepszych płyt MSI 785G-E53, z Niemiec sobie ludzie ją ściągali jak jak nie było jej jeszcze na polskim rynku. A z grafiką to nie ma co teraz wybierać, jak zakup będzie np za miesiąc to w tym czasie powinny być już dostępne nowe modele ATi HD 5xxx, 25 stycznia wyjdzie 5830, ceny też powinny się przegrupować.
Obcięte funkcje, brak zmiany mnożnika pamięci, może to odblokowali, bo z tego co widzę na stronie asusa to wyszło kilka nowych biosów, ale i tak jak bym sobie kupował to prędzej brał bym płytę Msi lub Gigabyte na 785G.
To co w takim razie mam wziąć, uzasadnijcie, bo każdy ma inne zdanie, a ja nadal nie wiem co wybrać. Jakoś nie mogę się przekonać do tego Asrocka.
Chcę wziąć:
Asus M4A785TD-V EVO 785G
AMD Phenom II X2 550 Black Edition s.AM3 BOX
OCZ 2GB DDR3 1333 Reaper CL6-6-6 Dual (2 x 1GB)
Scythe Ninja 2
Czytałam, że w nowych BIOS-ach płyt Asusa dopracowano wszystkie wcześniejsze niedociągnięcia, a odblokowanie dodatkowych rdzeni na tej płycie jest wysoce prawdopodobne. Czekam na Wasze opinie za i przeciw.
W takim razie się myliłam, bo wydawało mi się, że w dwóch kościach będą działać szybciej. Według mnie MSI ma lepsze chłodzenie i dlatego ją wybrałam, ale może się mylę. Jeżeli tak to popraw mnie, bo jeżeli nie mam racji, wezmę proponowanego przez Ciebie Asrocka. Chciałabym odblokować w Phenomie rdzenie i nieco go podkręcić - która płyta będzie do tego lepsza?
Wątpię, a jeżeli nawet to różnica tak czy siak jest niezauważalna = nieopłacalna.
No ma lepsze chłodzenie, jak już mówiłem płyta jest dobra.
Teoretycznie ta MSI.
Pewnie, że by pociągnął, wystarczy wspomniany przez Ciebie Corsair.
Kingston jest dość badziewną firmą. Nie odczujesz różnicy między timingami CL7, a CL9, lecz GoodRamy nie posiadają radiatorów i tu pytanie
będziesz podkręcać tylko procesor czy pamięci również? Jeżeli będziesz skorzystasz z BE i pobawisz się tylko mnożnikiem procesora to gorąco polecam wspomniane przeze mnie GoodRamy, a w przyszłości masz możliwość dołożenia następnej kości 2GB.
DDR3 mniej pobierają i się grzeją, przy jednej kości jedna nie będzie dogrzewać drugiej, radiatory można dokupić, a standardowe montowane przez producentów nie zawsze muszą dociskać do kości, a w takim przypadku niższe temp są na kościach bez radiatorów.
Przekonaliście mnie do tych Goodarmów - wezmę 2GB, a w przyszłości dołożę sobie drugą kość.
Mam jeszcze dylemat jaki zasilacz, ponieważ nie mam pewności jaką grafikę wybierzemy. Najbardziej odpowiadałaby nam GTX260, HD4890 i pod tym kątem szukam zasilacza. GTS250 Gigabyte to wersja w przypadku, kiedy fundusze nie pozwolą na nic mocniejszego.
Nie wiem czy ten Corsair VX450 do tego wystarczy, czy może brać Zalmana ZM500-RS 500W - ma certyfikat 80+ Bronze.
Procesor będę podkręcać mnożnikiem. Lepiej kupić chłodzenie na ten RAM? Jeżeli tak to jakie?