Modernizacja swojego PC czy warto? Ile się da?

Dokupić drugą 8GB RAM taką samą, SSD 128-250GB na system i grafikę mocniejszą moim zdaniem coś z Radeonów skoro masz AMD. Upewnij się czy ten zasilacz uciągnie mocniejszą grafikę bo to, że ma 650W to jeszcze nic, o ile ma tyle co na nalepce :slight_smile:

Garos

Zasilacz - ATX-650UB (AC 230V)

Nad Ramami myślałem wkoncu mam wolny slot najlepiej żeby to był drugi tak sam co 1 slot? Czy mogę jakiś inny? I czy troszeczkę da powera jak uzupełni się druga kość? SSD też myślałem a co do niego to SSD lepiej na systemowy czy na drugą partycję gdzie gry są żeby szybciej je wczytywało i wgl. Tylko nie wiem jaką ja kartę mogę w to płytę główną czy można każdą i jak mogę sprawdzić czy zasilacz pociągnie daną kartę kupić i testować?

panicagaming

Czyli Procesor mam spoko tak? A Kartę Graficzną jaka by pociągnęła na tej płycie głównej czy każda może? Głupio pytam bo słabo się znam. Ogólnie na tej płycie głównej mam 8GB Ram i mam wolny drugi slot zawsze to pewnie można coś dorzucić tylko nie wiem co i ile, no i nie mam jeszcze dysku SSD.

Ogólnie dzięki wam za chęci pomocy i nadal będę czekał na wasze odpowiedzi, niezmiernie dzięki!.

8 GB RAM w drugiej kości da małego kopniaka, więc się przyda.
SSD raczej pod system, wtedy wszystko co na C będzie się szybciej odpalać (każda aplikacja domyślnie, w grach nie tylko dysk wpływa na czas ładowania map).
Grafika, przede wszystkim ile jesteś w stanie na nią przeznaczyć.

Budżet panie. Może uda się po prostu złożyć nowa platformę, bo to nie za bardzo da się rozbudować. Podstawka FM2+ jest obecnie trup. Obecnie Ryzen 1600X jest tani jak barszcz i wyrwiesz go za 650-670 zł. Do tego Mobo i RAM i za ok 1300-1500 zł nowa platforma gotowa. A zasilacz do wymiany na coś sprawdzonego. Zakup RAM i SSD to będzie tylko pudrowanie tego truposza.

To zapytam inaczej ogólnie żeby człowieka było stać to by se złożył albo kupił całą dobrą nową platformę.

Czy dołożenie kostki RAM który i tak mam wolny slot i rzuca się w oczy żeby dopełnić go + Dysk SSD którego nie mam i byłby na nim system jak i niektóre wybrane gry które bardziej wymagają SSD żeby szybciej się coś wczytywało/renderowało, opłaca się dokupywać? Jakiś Truposz z niego do końca to nie jest dobrze się pracuje nim na komputerze i dobre gry wyciąga na miarę detalach. Po prostu warto dopełnić w ram i SSD?

Truposzem jest podstawka FM2+, bo nie jest już rozwijana i nowe procesory na nią się nie ukazują - AMD ma teraz pod wszystko jedną podstawkę czyli AM4.

Dual Channel da wzrost wydajności. Nawet zadowalający, ale musisz kupić identyczną kość. DC przy APU ogólnie jest must-have, bo inaczej naprawdę dużo się traci:

SINGLE
.

.
.

DUAL
.

SSD przyspieszy start systemu i ewentualnie doczytywanie się poziomów w grach, ale nie da więcej FPS. Oczywiście gra musi być zainstalowana na SSD. SSD 480-512 GB SATA to koszt 300-400 zł.

SSD tak jak napisałeś muszę przynajmniej 480+ Kupić nie mogę mniejszej?
Czyli najlepiej i mogę se dokupić taką samą drugą kość taką co obecnie mam?

Tak wtedy będziesz miał pewnośc, ze nie będzie jedna drugiej spowalniać i pewnie pójdzie bez problemu Dual channel.

Koluniu - jedziesz na dwóch tematach ( drugi - Procesor/Wentylator głośny, dokupić jeszcze, pasta ) i zamiast zbliżać się ku brzegu, Tobie włącza się komplikator.

Zacząłeś od tego, że napiernicza Ci wentylator. Ano napiernicza, bo z całokształtu Twoich wypowiedzi i obrazków wynika, że obudowie nie masz innych wentylatorów, tj. brak przynajmniej wentyla wlotowego i wylotowego z tyłu obudowy. Wentylator na procesorze pracuje więc na maksymalnych obrotach, co Ty traktujesz, iż z tym na procku coś jest nie teges. No i jeszcze zdjątko co pomiędzy radiatorem a procesorem…

Ad rem:
jeszcze raz cytacik:

Tak jak radzi @LORDEK kup polecane przez niego chłodzenie, dwa ( a nawet trzy) wentylatory do chłodzenia odbudowy i skoro gry w które tam pukasz są OK - to pukaj w nie dalej.
Tłumaczą Ci, że masz platformę starą i nie perspektywiczną, a Ty swoje… Szkoda kasy na to co kombinujesz.

Jakby nie patrzył to prócz Ramu i dysku SSD 240GB to grafika też by jeszcze trochę pomogła, przykład na 1050ti.

Wiadomo, że po takim upgrade możliwości ulepszania tej platformy się kompletnie wyczerpią, ale…
RAM mniej więcej za ile kupisz (używany) za tyle sprzedasz, dysk i grafika będą z czasem mogły przejść na nowa platformę.

No więc tak Panowie
Dokupię sobie SSD może i być 128GB?
Ram mam crucial ct102464bd160b.m16 i wolny jeden slot dokupić sobie drugi taki sam czy mogę jakiś inny? Żeby było kompatybilne.

Jeśli to ten to taki sma kupuj:

Jeśli ci wystarczy na system to pewnie, że tak.

Kup 240 teraz tanie jak barszcz, już za 169 jest niezły patriot burst. Do zwykłego kompa nie potrzebujesz koniecznie z kośćmi MLC.
Co do Ramu to szkoda wg mnie wywalać tyle kasy, kup cokolwiek że wspieranych dla tej płyty 8GB i ma działać.

Myślę że niebawem będzie można powoli zamykać temat bo troszeczkę się dowiedziałem

To powiedzmy jak moim prywatnym zdaniem myślę że 128GB na system i powiedzmy na nim ewentualnie nie duże GB 1, z 2 gierki to mogę se takiego wsiąść tak? Ewentualnie moglibyście jeszcze jakiegoś polecić.
A jak podłącza się dysk SSD tak samo jak drugiego HDD?

Druga kość ramu powiedzmy też 8 GB mogła by być również z innej firmy żeby były kompatybilne ze sobą? Chodzi o Częstotliwość itp… Czy jak mam możliwość do kupna do dwie takie same?.

Kalkuluj, że 40GB system + podstawowe oprogramowanie zajmie z tego 120 GB. Zależy w jakie grasz gry, ale około 80GB im zostanie miejsca. SSD podpinasz identycznie jak HDD. Zastanów się poważnie nad 240GB bo różnica w cenie teraz to 60zł.
Co mogę polecić?
Z 120GB:

240GB:

RAM 8GB 1600MHz wg mnie kup używany po prostu zgodny z płytą główną (to co wrzuciłem wyżej). Szanse na to, że nie pójdzie Dual-channel są małe żeby nie powiedzieć znikome.

Głównym problemem jest karta - 1050 to rozsądny wybór (patrz: statystyki Steam). Jak masz więcej kasy, to możesz szukać czegoś mocniejszego, ale w takim wypadku nie powinno być problemu ze zmianą platformy.
Przy okazji ten zasilacz jest na tzw “czarnej liście” zasilaczy:

Dysk 128GB to trochę bieda, gdy chcesz instalować nowsze gry. Wolałbym szukać nieco wolniejszego, ale większego dysku. SSD daje kompa samo z siebie i największą różnicę robi czas dostępu oraz odskok z transferów hdd na ssd. A to czy to będzie 350 czy 550 MB/s to już tylko ze stoperem w ręce odróżnisz.
Np coś takiego: https://www.x-kom.pl/p/354236-dysk-ssd-micron-256gb-25-ssd-m1100-3d-nand-oem.html

A co do RAM. Może się nie znam, koledzy tutaj pokazali jakieś przykłady, ale… 8GB RAM starszy większości gier. Natomiast zauważalnego przyrostu z duala w przypadku DDR3 bym się nie spodziewał. Oczywiście wszystko zależy od konkretnej gry i ustawień - zysk będzie bardziej widoczny, gdy karta będzie dobrze sobie radzić z grą.

Witam.

Już konkretnie i ostatecznie zapytam was żeby nie robić chłamu i zamętu na samym sobie bo będę sobie parę rzeczy zamawiał i mam nadzieje że jeszcze pomożecie i doradzicie będę niezmiernie wdzięczny.

https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-su800-256gb-sata3-asu800ss-256gt-c-1047725/

Dobry to będzie dysk? Będę potrzebował również kabla żeby móc go podłączyć czy taki byłbym dobry do niego?

https://www.morele.net/delock-kabel-sata-data-iii-6gb-s-30cm-z-zatrzaskami-metalowymi-82676-351701/

Jak nie - to byście jakiś zaproponowali najlepiej ze strony Morele byłbym wdzięczny.
I żeby również takowego podłączyć mając " Płyta główna - Gigabyte F2A68HM-DS2 " i obecny dysk HDD " Dysk - 1TB Toshiba DT01ACA100 ATA Device (SATA) " Który chyba podłączony jako SATA 3 to bym wtedy musiał podłączyć w tym czerwonym miejscu co zaznaczyłem?

1. Czy mając radiator z wentylatorem na Procesorze o wymiarach 70x70 4 pin jakbym chciał wymienić na lepszy albo po prostu na inny to muszę koniecznie szukać o takich samych wymiarach i 4 pinowego? Bo większego nie dam rady zamontować?
    2a. I jeszcze będę chciał zamówić Wentylator na tył obudowy Płyta Główna " Gigabyte F2A68HM-DS2 " To w jaki miejscu trzeba takiego podpiąć będzie np. " SYS_FAN2? i jak wentylator będzie 3 pinowy i wsadzając do 4 pinowego gniazdka że tak ujme nie będzie działać?.

2. Mając Monitor tylko z wejściem " DVI-D " a kartę graficzną " NVIDIA GeForce GTX 750 Ti (MSI) 2GB " który ma najprawdopodobniej Złącza " D-Sub - 1x D-Sub, DVI - 1x DVI-D, HDMI - 1x HDMI " to taki kabel będzie dobry?

https://www.morele.net/kabel-valueline-dvi-d-dvi-d-2m-czarny-vlcp32000b20-856454/

Pozdrawiam.

Dysk ok.
Kabel ok.
Miejsce podłączenia ok.
Wielkość radiatora zależna od obudowy i czy masz zwykły RAM czy low profile.
Kabel ok, ale zastanowiłbym się nad hdmi-dvi

Powiadasz dysk,kabel do niego i miejsce podłączenia na 100% wszystko? Bo niebawem będę zamawiać.

Co do radiatora/wentylatora to najwyżej będę szukać o tych samych rozmiarach.

Czemu zastanowić się nad hdmi-dvi? i czy mógłbyś/moglibyście jakiś polecić najlepiej z morele.
Oczywiście jbc to powtórzę punkt żeby nie zapomnieć.

** Monitor tylko z wejściem " DVI-D " a kartę graficzną " NVIDIA GeForce GTX 750 Ti (MSI) 2GB " który ma najprawdopodobniej Złącza " D-Sub - 1x D-Sub, DVI - 1x DVI-D, HDMI - 1x HDMI " **