Monitor nic nie wyświetla


(Szbluma) #1

Zmieniłem płytę główną z ASRock G31M-S na Abit I-N73H i niestety komp mi nie startuje prawidłowo.

Na nowej płycie zapala się czerwona dioda (wyczytałem, że to oznacz, że po prostu płyta dostaję prąd zasilacza), a po włączeniu zapala się zielona dioda i świeci ciągle (oznacza to, że wszystko jest ok :D).

Niestety, ale na ekranie nic się nie wyświetla. Monitor z trybu czuwania przełącza się na odbiór, ale wyświetla tak jakby tylko czarną planszę. Ani na pół sekundy nie wyświetla się żaden charakterystyczny obraz przy rozruchu kompa.

Co ciekawe - jak wcisnę DEL na klawiaturze (przejście pewnie do biosu), to ekran na chwilę mrugnie (przełączy się z aktywnego, w idle i znowu w aktywny) - czyli tak jakby faktycznie wszedł do biosu. Ale dalej nic się na nim nie pojawia.

Płyta nie ma niestety wyświetlacza POST, więc nie wiem czy w 100% działa prawidłowo.

Dodatkowo - po pierwszym podłączeniu podzespołów płyta w ogóle nie startowała :confused: ale zrobiłem reset BIOS zworką i wszystko ruszyło.

Ogólnie - stawiałbym na rąbniętą kartę graficzną wbudowaną na płycie głównej :confused: ale może macie jakieś inne teorie na które warto zwrócić uwagę.

Nie mam niestety k.graficznej, aby ją włożyć i sprawdzić czy z inną grafiką komp pójdzie.


(Dimatheus) #2

Hej,

Czy monitor posiada możliwość podłączenia do komputera przy pomocy kilku rodzajów interfejsów?? Jeśli tak, to może trzeba przestawić monitor - przy pomocy odpowiedniego przycisku - na odbiór danego interfejsu?? Tak na przykład jest w monitorach Samsunga wyposażonych w złącza D-Sub i DVI.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Szbluma) #3

Tak - monitor posiada 2 interfejsy.

Najpierw czyta z RGB, potem z DVI - więc to nie problem.

Problemem się rozwiązał. Nie wiem w czym leżał dokładnie.

Przyniosłem serwer do pracy, aby przetestować na zewnętrznych kartach graficznych. Podłączam pierwszy raz bez testów... i działa o.O wszystko OK i bez zająknięcia.

Potem przywlokłem z powrotem do domu sprzęt, podłączam i nie działa! Ale powkładałem parę razy kabel, podmuchałem go i ruszył w końcu. Dziwne, bo monitor nie raz podłączam do laptopa i nigdy nie sprawiał wrażenia uszkodzonego.


(Dimatheus) #4

Hej,

Jeśli faktycznie monitor przełącza się automatycznie na poszczególne interfejsy, to nie może być źródłem problemu.

:arrow: Czy w tym czasie dokonywałeś jakichkolwiek zmian wewnątrz komputera czy w ogóle go nie rozbierałeś??

:arrow: Czy nie masz problemów z zasilaniem?? Komputer podłączony do gniazda z uziemieniem??

:arrow: Warto by sprawdzić, czy pamięć RAM dobrze "siedzi" w slocie na płycie głównej.

Najpierw w trakcie testów POST odpytywana jest pamięć, a dopiero później karta graficzna. Zatem awaria RAM bardzo często objawia się brakiem wyświetlania obrazu. Często towarzyszy temu odpowiedni sygnał dźwiękowy z BIOS'u.

Pozdrawiam,

Dimatheus