Monitor zmienił kolory przy włączeniu


(Dare K) #1

Uruchomiłem starego kompa podpinając monitor. Potem wróciłem na nowy komp i ze ździwieniem zobaczyłem inną barwę - ciemno-fioletowo-czerwony. Zobaczyłem też napisy po japońsku przed uruchomieniem kompa przy włączonym tylko monitorze. Przed tem były w angielskim.

Monitor to Philips 170C.

Podejrzewam że monitor przestawił sie na system japoński.

Zainstalowałem stery.

Ruszałem kablem i nic

Wtyczki są skręcone do kompa i monitora, nic nie jest wyłamane

Jak wróciłem jeszcze raz na stary taki sam (popsuty) kolor więc raczej awaria karty odpada.

Jak to naprawić?


(Grzesiu139) #2

A ty masz ten monitor w "technologii "Plug and Play"??


(efazeti) #3

może przywróć ustawienia fabryczne monitora? opcja "recall" w menu osd


(Grzesiu139) #4

Naciśnij na panelu monitora "ok", potem zjedź na ostatnią pozycję, nacisnij "ok", następnie zjedź po prawej stronie na druga pozycję i naciśnij "ok" (spowoduje to przywrócenie ustawień fabrycznych). Jeżeli jednak to nie pomoże to spróbuj na panelu monitora wcisnąć przycisk "OK", potem zjechać na dół na pozycję 3 ("color"), następnie wcisnąć "ok" i przeskoczyć strzałką w prawo na pozycję "original color". Następnie dwa razy naciśnij "ok". Pamiętaj, wszystko to masz robić przy pomocy przycisków na monitorze a nie na klawiaturze... A co do języka to spróbuj: naciśnij "ok", potem zjedź na pozycję szóstą, naciśnij "ok", potem po prawej stronie na pozycję 1 (chodzi o język), naciśnij "ok", a następnie strzałką w prawo przeskocz na "English" i teraz naciśnij 3x "ok".

Powinno być wtedy wszystko tak jak trzeba...

Jeżeli tak nie jest, to nie mam pojęcia co mogło zawieść...

Pozdrawiam.


(Dare K) #5

wciskam przyciski na monitorze i nic poza tym okienkiem z napisem osd i jakies krzaki po japońsku. Zadnego menu. Każdy inny przycisk wyskakuje to samo okienko

post-36389-13856533633691_thumb.jpg


(Grzesiu139) #6

To przykro mi, bo nie wiem co to może być... :frowning:


(Grzesiu139) #7

Jeśli masz monitor na gwarancji to chyba jedynym sposobem jest oddanie do serwisu... :?


(Seba86mu) #8

dare.k , jakim przewodem łączysz monitor z kartą graficzną ? Jeżeli przewodem DVI, to spróbuj połączyć przewodem D-SUB (VGA), a jeżeli D-SUB (VGA), to połącz DVI. Nie gwarantuję, że to coś zmieni, ale spróbuj tak zrobić.


(Dare K) #9

mam ten monitor od 4 lat i jest on tylko na gnieżdzie D-Sub

Podejrzewm że ma zablokowane osd. Jutro zadzwonię do serwisu.

Albo z kablem coś nie tak.