Montaż GeForce 8400 GS w Płycie GA-73PVM-S2 (bios)


(Piotr W) #1

Witam!

Otóż posiadam płytę główną Gigabyte GA-73PVM-S2 z zintegrowaną kartą graficzną GeForce 7100. Stwierdziłem że jak na GF-7100 i to zintegrowaną jest to bardzo słaba... dlatego dokupiłem sobie GeForce 8400 GS na PCI Expres, jednak z tego co wiem najpierw muszę "gdzieś w biosie" wyłączyć integre i włączyć slot PCI. Bardzo był bym wdzięczy jakby ktoś wiedział i napisał krok po kroku jak to zrobić. Próbowałem przestawić tylko kartę na slota PCI, wszystko fajnie tylko (jak system się włącza) są dziwne literki (ledwo idzie się domyśleć co tam pisze coś w stylu tego !c@g#l$f%r^g&*?c?) a po załadowaniu Windowsa XP obraz się znacznie zniekształca.(kratki, paski... itp w ogóle nie widać co tam jest tylko kursor wygląda normalnie. :stuck_out_tongue: ..) po czym komputer się tak jakby zawiesza... no nie można nic zrobić...a więc reset... za każdym razem jest tak samo. Po wyciągnięciu karty ze slota PCI komputer wraca do poprzedniego wyglądu. Aha i karta jest nowa i testowana... chodzi mi tylko o instrukcje jej montażu i konfiguracje w biosie.

Bardzo proszę Was o pomoc i z góry dziękuje :smiley:


(Marcindodo) #2

a nie wystarczy zaznaczyć w biosie przy zintegrowanej disabled ? Powinien od razu przerzucić się na tego 8400. Tak bynajmniej jest z kartą dźwiękowa u mnie.

Do tego odinstaluj sterowniki od starej grafy i nie wgrywaj nowych. Potem przełącz to w biosie i wgraj od nowej.


(Piotr W) #3

Gdyby to było takie proste w moim przypadku to nie pisał posta tylko bym to sam zrobił... :-x

Mi chodzi gdzie ta opcja się znajduje... i właśnie powinien się przerzucić ale nie przerzuca.. :frowning:

A i niema żadnych sterów, ponieważ mam czystego kompa... po formacie...

Może jakieś inne propozycje??