MSI P45 NEO3 FR nie odpala


(Imapsycho) #1

hej

mam problem z kompem

wczoraj doszły do mnie części których mi brakowało i zacząłem go składać

po podłączeniu wszystkiego odpalają wszystkie wiatraki i... tyle

POST nie startuje, dioda monitora radośnie mruga a ja siedzę zrezygnowany

7 razy sprawdziłem czy podpiąłem wszystkie kable, rozłożyłem na częci pierwsze po czym złożyłem ponownie

próbowałem odpalać z samym procesorem, jedną, dwiema kartami pamięci i nic

za którymś razem komp przeszedł POST i dotarł do ekranu logowania do windowsa, po czym zresetował się, ponownie dotarł do ekranu logowania i zwisł

innym razem przy odpiętych dyskach i leżąc na boku przeszedł POST, pozwolił wejść do biosa i "połazić" po nim

żadnego z tych osiągnięć nie udało mi się powtóżyć

gdyby nie te 2 udane POSTy, uważał bym, że to wina biosu, a tak to nie mam pomysłu

jeśli nic nie wymyślę, to we wtorek pójdę z nim do serwisu, ale do wtorku kupa czasu, a i trochę szkoda mi wydać 50pln na serwis który zauważy coś banalnego, co ja przegapiłem

będę wdzięczny za każdy pomysł

spec kompa:

MB: MSI P45 NEO3 FR

CPU: E7400

RAM: OCZ 2GB 2x1 REAPER 1066 MHz

Graphics: XFX 8800 GT 512 mb Alpha Dog Edition

PSU: Be Quiet! Straight Power 600W


(Michal Kolatek) #2

Wyjmij jedną kość ramu, odpal kompa i ustaw wyższe napięcie dla ramu, bo pewnie odpalasz na standardowym napięciu, a Reapery 1066 na pewno muszą chodzić na 2-2,1V, zobacz na naklejce.


(Imapsycho) #3

hmm

jak mam podnieść napięcie dla ramu nie wchodząc do biosa?

-- Dodane 11.04.2009 (So) 20:29 --

dobra, znalazłem jakąś starą kość ddr2, zapakowałem do slota i wszystko działa..

podniosłem napięcie, ustawiłem timingi

zamieniłem stary ram na nowy i kupa :stuck_out_tongue:

masz jakieś podejżenia czemu OCZ nie chce działać?

dzięki

-- Dodane 11.04.2009 (So) 20:44 --

dobra, temat do zamknięcia

udało mi się pozmieniać timingi i ustawić Ram/FSB ratio na 1:1

potem szybka podmianka kości ramu i wszystko działa!!11one

dzięki wielkie za pomoc